Amatérská cukrářka vyrábí neskutečné dorty: Dokáže udělat sladký bazén, ostrov i vázu s květinami
Při pohledu na její sladké výtvory je někdy těžké uvěřit, že jsou opravdu k jídlu. Kristina Dolnyk, cukrářka původem z Ukrajiny, má neskutečné nadání a zaslouží si velký obdiv. Její dorty vypadají jako umělecká díla, přitom se všechno naučila úplně sama.
Cukrářská kariéra Kristiny Dolnyk prý začala vlastně díky náhodě v roce 2015. Měla totiž upéct svatební dort pro svou sestru. Pak chtěl dort někdo další a pak další. A nakonec bylo objednávek tolik, že se tím Kristina mohla začít živit. Přitom nikdy nebyla na žádném cukrářském kurzu ani workshopu. Všechno se naučila úplně sama a jde jí to tak dobře, že už po třech letech mohla začít sama pořádat workshopy pro ostatní. A dokonce byla první na světě, kdo začal dělat takzvané vodní dorty, tedy dorty, které vypadají jako malý bazén nebo kus moře i s rybkami a dalšími vodními živočichy uvnitř. Jako první také otevřela videokurz modelování z čokolády.
Dostali jste chuť na něco sladkého? Udělejte si jednoduchý krtkův dort:
Občas zapomíná na rodinu
Zájem o Kristininy dorty je obrovský, takže práce má až nad hlavu. Její pracovní den obvykle vypadá tak, že ráno udělá snídani pro rodinu a pak hned začne pracovat. „Ideální je, když můj den končí o půlnoci, ale obvykle končím kolem druhé hodiny ráno. O přestávkách se snažím rodině uvařit nějaké rychlé jídlo, ale někdy zapomenu a dcera mi říká ‚Mami, už tři hodiny čekám na hrnek čaje‘,“ svěřila se Kristina v rozhovoru pro agenturu Reuters.
Každý dort je jedinečný
Kristina se už smířila s tím, že pokud chce svou práci dělat dobře, musí jí věnovat hodně času, často i na úkor rodiny. Přesto ale s výrobou svých dortů nechce zacházet jako s podnikáním a dělat z ní velkovýrobu. „Moc se mi líbí, že každý dort je jedinečný. Nikdy nedělám dvakrát stejný dort.“ Výroba jednoho dortu trvá Kristině jeden až tři dny, záleží na tom, jak je složitý a kolik různých procesů jeho výroba zahrnuje.
Když například dělá dort s vodní plochou, musí nejdříve z těsta vyrobit pevninu a kameny, pak z bílé čokolády vymodelovat vodní živočichy a nakonec udělat vodu z želatiny. Na nedostatek zákazníků si rozhodně nemůže stěžovat. Naopak. Zakázky má na dlouhou dobu dopředu. Poptávka po jejích dortech je prý tak vysoká, že i kdyby Kristina pekla celý život, nebude ji moci uspokojit.
Podívejte se v galerii v úvodu článku na její sladké výtvory.
Základem skoro každého dortu je dobrý korpus: