Chalupářská tutovka, která nezklame? To jsou buřty na pivu! Vyzkoušejte snadný recept podle Koko

17. června 2021 • 00:00

Slunce pálí a není nálada ani chuť na složité vyvařování. Pokud vás však jen salátek neuspokojí, vsaďte na ověřenou klasiku. Buřty na pivu uspokojí každého milovníka české kuchyně a jejich příprava nezabere moc času.

Snad každý má svůj recept na buřty na pivu. Někdo používá pivo světlé, jiní zase místo buřtů volí kvalitnější špekáčky. Jak jste na tom vy? Která je ta vaše ověřená klasika? Koko například dává do omáčky papriky a česnek, to stojí jistě za vyzkoušení.  

Buřty na pivu:

Ingredience na 4 porce:

  • 6 špekáčků s tenkou slupkou a vysokým obsahem masa 
  • 4 bílé papriky 
  • 1 červená paprika 
  • 6 stroužků česneku
  • 3 bobkové listy 
  • 2 větší cibule 

Zkuste také trošku netradiční buřty na pivu v briošce >>>

  • Lžíce uzené mleté papriky 
  • Lžička sádla 
  • 2 lžičky cukru 
  • 500 ml rajčatové passaty nebo omáčky z fritovaných rajčat 
  • 500 ml černého piva 
  • Sůl a pepř 
  • Příp. kayenský pepř nebo chilli podle chuti 
  • Chléb a petrželka nebo jarní cibulka k servírování 

Postup:

1. Špekáčky překrojte podélně na poloviny. Naskládejte je na pánev řeznou stranou dolů a začněte pomalu zahřívat. Papriky nakrájejte na kostičky a přihoďte je do pánve hned, jakmile se začnou špekáčky opékat. Po chvíli je obraťte a opečte i z druhé strany.

2. Obsah pánve odložte vedle a zatím na sádle zprudka osmažte cibuli. Přisypte cukr a nechte zkaramelizovat. Přidejte i česnek. Nakonec přidejte papriku, zalijte černým pivem a promíchejte. Nezapomeňte osolit a přihodit i bobkový list.

3. Přilijte passatu, zmírněte plamen, zamíchejte, ochutnejte, dopepřete a přidejte buřty s paprikou. Vše by mělo být ponořeno v omáčce.

4. Přiklopte poklicí a šup s tím do trouby. Prvních 15 minut pečte na 180 °C přiklopené, pak odklopte a dopékejte dalších přibližně 20, maximálně 30 minut. Asi není potřeba zdůrazňovat, že chutě se lépe propojí, pokud připravujete tohle jídlo předem. A taky že servírujeme s měkkým čerstvým chlebem. Případně posypané trochou petrželky nebo jarní cibulky.  

video

Autor: TR