Okurková sezona vrcholí! Vyzkoušejte několik letních receptů!

Okurková sezona vrcholí! Vyzkoušejte několik letních receptů!
Okurka – limonáda • Autor: istockphoto.com
6. září 2017 • 00:00

Na zahradě vám zraje spousta okurek a nevíte, co s nimi zase uděláte? Vezměte je na paškál do kuchyně! Okurky mají nejenom výborné kosmetické účinky, jsou také prospěšné našemu zdraví a dají se připravovat hned na několik způsobů. Pokud hledáte zajímavé recepty z okurek, pak jste tu správně!

Okurková polévka

Okurky jíme zpravidla nastudeno, ale dá se s ní i vařit. Studená okurková polévka je velmi osvěžující zejména v parném létě. Připravuje se buď z bílého jogurtu, nebo smetany, nastrouhané okurky a brambor, ale fantazie se meze nekladnou. Plnější chuti lze dosáhnout podušením cibule v zásmažce, přidáním česneku nebo třeba kopru, který najdete v receptu na okurkovou polévku podle časopisu F.O.O.D. Podává se studená a nejlepší je s kvalitním bílým pečivem nebo krutony.  

 

Okurkový salát

Náš typický okurkový salát dochucený octem zná asi každý, někdy se ale vyplatí recept pozměnit a klasický okurkový salát udělat trochu jinak. Co třeba zkusit okurkový salát s kyškou nebo s chilli? Vydatnější verzi získáte okurkovo-avokádovým salátem. Na ten vám postačí slaný řecký sýr feta a okurka. Salát si můžete dochutit podle svých rozmarů, ale buďte si jisti, že vám kombinace avokáda, okurky a sýru feta určitě zachutná. 

Okurka je součástí řady dalších salátů, jako je například klasický šopský nebo řecký salát. Základem je čerstvá zelenina nakrájená na hrubší kousky, nakrájený balkánský sýr a sladkokyselá zálivka. Nespornou výhodou těchto salátů je, že nedá tolik práce je připravit.

Okurky nakládačky

Nakládané okurky jsou klasikou, na kterou si určitě každý rád pochutná. Pokud jste si na zavařování okurek ještě netroufli, po přečtení našeho receptu na okurky ve vinném octě nebo nálev na sladkokyselé okurky  na ně určitě změníte názor a pustíte se do toho, je totiž opravdu jednoduchý. Zavařujte s námi okurky podle ověřeného ale jednoduchého receptu, který se dědí z generace na generaci! Anebo vyzkoušejte těchto 16 nejlepších receptů na nakládání okurek

 

Limetkový dort s okurkou

Okurku velmi dobře užijete i do sladkých dezertů, třeba do svěžího limetkového dortu s okurkou. Ten je naprosto ideální do teplého letního počasí. Ozdobte dort plátky okurek -  nejenže bude dort vypadat esteticky velmi dobře, ale nepřijdete ani o gastronomický zážitek. Chutě citronu a okurky se totiž krásně doplňují.

Okurková limonáda, smoothie a gin

Někdy postačí okurku jen rozmixovat. Zkuste okurkové smoothie, které zasytí a obsahuje spousty vitamínů! Pro ještě větší dávku zdraví připravte okurkovo-špenátové smoothie. Jednoduše k okurce přidejte špenát a mandlové mléko. Nenechte se odradit zeleným brčálovitých vzhledem - obměníte tím svoji svačinu nebo snídani a snadno doplníte doporučovanou denní porci zeleniny!

Okurka se výborně hodí i do limonád, nakrájené okurky ve vodě totiž pustí svoji šťávu a s citronem vás osvěží nejen v letních dnech. Podlehnete okurkové limonádě? Je velmi jednoduchá. Okurku rozmixujte, dolijte vodou a nechte v ledničce asi 30 minut. Poté sceďte, limonádu oslaďte cukrem nebo sirupem a ve sklenicích doplňte kouskem nakrájené okurky a citronem. 

Okurkový gin fizz je drink z okurky, sody, ginu, citronové šťávy a ledové tříště. Je ochucený mátou, která mu dodává ještě větší svěžest. Není to sice klasika, ale kdo pro osvěžení vyhledává nahořklé chutě, může místo citronu použít šťávu z hořkých sevillských pomerančů. 

Okurková salsa 

Pokud jste milovníci letního grilování, určitě vás zaujme náš recept na krůtí bochánky s jednoduchou okurkovou salsou. Tu přípravíte doslova během pár minut. Z nastrouhané okurky vymačkejte přebytečnou vodu, smíchejte ji se zbytkem ingrediencí a uložte do lednice. Vychlazenou ji pak podávejte s grilovaným kuřecím nebo krůtím masem

Autor: F.O.O.D., Tereza Langmajerová