Tvarohové knedlíky jen ze dvou surovin: Nadýchaná sladká dobrota, kterou zvládne i naprostý začátečník
Klasické tvarohové těsto na ovocné knedlíky je jednoduché samo o sobě. Ale může být ještě jednodušší, pokud vynecháte vejce. Pak vám na jeho přípravu budou stačit pouhé dvě suroviny, pokud nepočítáme sůl. A pochutnáte si stejně!
Takto se připravují klasické tvarohové knedlíky:
Zdroj: Recepty.cz
Jak připravit knedlíky ze dvou surovin:
Tvarohové těsto je oblíbené i proto, že jeho příprava je velmi snadná a zvládne ji i začátečník. Důležité je ale dodržet pár zásad:
1. První zásadou jsou správné suroviny. Tvaroh, který použijete, nesmí být řídký, proto nekupujte ten ve vaničce, ale balený v alobalu, z něhož nevytéká syrovátka. Pokud byste přesto měli pocit, že je poněkud „mokrý“, dejte ho do jemného sítka a nechte vykapat. Máte-li na výběr, použijte raději dětskou krupičku místo klasické krupice. Je jemnější a knedlíky z ní jsou nadýchanější a také rychleji uvařené.
2. Od toho, jaký tvaroh použijete, se odvíjí i množství krupice nebo dětské krupičky, kterou budete muset do těsta přidat. Když bude tvaroh vodnatý, budete muset přidat víc krupice, těsto pak bude tužší.
3. Snažte se těsto nezpracovávat moc dlouho, aby se v něm nerozvinul lepek a knedlíky pak nebyly gumové. Jakmile ho ale budete mít hotové, dejte mu čas a nechte ho asi 20 minut odpočinout. Krupice bude mít během té doby dostatek času nasáknout vlhkost z tvarohu.
4. Chcete-li mít knedlíky dokonalé, nepodceňujte ani jejich vaření. Je dobré je vkládat do vody, která vře klokotem. Nezapomeňte je opatrně podebrat lžící nebo dřevěnou špachtlí, aby se nepřilepily ke dnu, a dále je už vařte jen mírným varem, aby se nepotrhaly. Doba vaření závisí na velikosti knedlíků. U menších jsou to přibližně 3 minuty, u větších až 8 minut od chvíle, kdy vyplavou na hladinu.
Tvarohové knedlíky ze dvou surovin
Co budete potřebovat:
- 500 g tvarohu v kostce (v papíru či alobalu)
- 200 g dětské krupičky (případně krupice)
- špetku soli
- ovoce na naplnění (jahody, meruňky, švestky...)
K podávání:
- tvaroh na strouhání
- moučkový cukr
- rozpuštěné máslo
Postup:
1. Tvaroh vyklopte do mísy, přidejte krupičku a špetku soli. Rukama rychle vypracujte nelepivé těsto a nechte ho asi 20 minut odpočinout.
2. Z připraveného těsta utvořte na válu lehce posypaném krupičkou váleček, nakrájejte ho na stejně velké dílky a rozmáčkněte je dlaní na placičky. Zabalte do nich ovoce, spoje těsta k sobě dobře přitiskněte, aby nikde nebyla skulinka, a knedlíky v dlaních zakulaťte.
3. V hrnci přiveďte k varu dostatečné množství vody a přidejte asi lžičku soli. Vložte do ní připravené knedlíky a jakmile voda začne znovu vřít, opatrně je podeberte, aby se nepřilepily ke dnu. Stáhněte teplotu a vařte mírným varem asi 3 minuty podle velikosti knedlíků.
4. Uvařené knedlíky vyndejte děrovanou naběračkou, rozdělte je na talíře a podávejte posypané nastrouhaným tvarohem a moučkovým cukrem a přelité rozpuštěným máslem.
TIPY: Místo tvarohu můžete knedlíky posypat i na másle osmaženou strouhankou, ke knedlíkům plněným švestkami se výborně hodí i mletý mák nebo strouhaný perník. Rozpuštěné máslo můžete také ochutit trochou mleté skořice nebo si knedlíky vylepšit porcí zakysané smetany.
Zdroj: F.O.O.D., Karolinafour.cz, Kucharkaprodceru.cz