Domácí nachos do 10 minut? Zkuste je připravit z tortilly!
Přemýšlíte, co dobrého si zobnout ke sledování filmu? Nebo čekáte návštěvu a chcete ji přivítat nějakou chuťovkou? A co takhle přichystat domácí nachos? Jsou jednoduché na přípravu a rozhodně s nimi sklidíte úspěch. A vyzkoušet můžete i jeden superlíný recept!
Jednodušeji už to nejde
K tomu, abyste připravili skvělé domácí nachos, si vystačíte s tortillami. Můžou být pšeničné či kukuřičné, záleží na vašich chutích a preferencích. Ty stačí jen nakrájet na trojúhelníčky, lehce potřít olivovým olejem, posypat solí a čerstvým pepřem a péct v troubě na pečicím papíru při 200 °C zhruba pět minut. Pozor jen, abyste tuhle dobrotu nepřipálili, upečené budou nachos dost rychle.
Vyzkoušejte i zapečené nachos s trhaným masem:
Je libo domácí? Ani ty nezaberou moc času
Pokud si chcete připravit nachos sami od začátku do konce, ani tak nemusíte strávit u trouby půlku večera. Těsto je hotové za pár minut a i tyhle nachos vás odmění skvělou chutí. Navíc domácí je domácí. Připravit si je můžete podle následujícího receptu:
Domácí nachos
Ingredience:
- 180 g kukuřičné mouky
- 100 g hladké mouky
- 180 ml vody
- 1 lžička soli
Postup přípravy:
1. Do mísy nasypte hladkou i kukuřičnou mouku se lžičkou soli a promíchejte. Poté přilijte vodu a vypracujte hladké nelepivé těsto, které nechte zabalené ve fólii odpočívat asi hodinu v ledničce.
2. Poté těsto vyválejte na tenký plát a nožem vyřízněte trojúhelníčky. Ty pak přendejte na pečicím papírem vyložený plech. Nachos potřete olivovým olejem (skvělý je i ochucený) a v předehřáté troubě pečte na 180 °C asi 10 minut dozlatova.
Nachos můžete připravit i z tortilly
Nachos obohaťte o barevné dipy
Co by to bylo za lupínky, kdyby nebylo do čeho je namáčet! Nachos můžete těsně před dopečením posypat nastrouhaným čedarem nebo je podávat jen tak, doplněné různými dipy. Nejčastěji se nachos namáčejí do rajčatové salsy, guacamole nebo sýrové omáčky. I ty si můžete připravit doma podle jednoduchých receptů:
Rajčatová salsa
Ingredience:
- 6 zralých rajčat
- 1 červená cibule
- 1 šalotka
- 1 limeta
- 2 až 3 stroužky česneku
- 1 chilli paprička
- svazek čerstvého koriandru
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- olivový olej
Postup:
1. Omytá rajčata, cibuli a šalotku nakrájejte najemno a smíchejte s jemně nasekaným koriandrem. Zakápněte limetovou šťávou a olivovým olejem a podle chuti přidejte prolisovaný česnek, sůl, pepř a pokrájenou chilli papričku.
2. Připravenou salsu dejte nejméně na hodinu do ledničky, aby se rozležela. Servírujte s oblíbenými nachos nebo k mexickým jídlům.
Sýrová omáčka
Ingredience:
- 250 ml mléka
- 200 g čedaru
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce mouky
- 2 nakládané papričky jalapeňo
- sůl, pepř
Postup:
1. Čedar nastrouhejte, papričky nasekejte nadrobno. V rendlíku rozehřejte máslo, přidejte mouku a rozmíchejte. Chvíli restujte na světlou jíšku.
2. Přidejte mléko a rozmíchejte metličkou. Přiveďte k mírnému varu a chvíli povařte. Přidejte sýr a nechte ho rozpustit. Přidejte papričky a podle chuti osolte a opepřete.
Avokádové guacamole
Ingredience:
- 2 zralá avokáda
- 3 malá tvrdší rajčata
- 1/2 cibule
- citronová šťáva
- sůl
Postup:
Avokáda podélně rozkrojte, vyjměte z nich pecku a dužninu vydlabejte lžící do misky. Rozmačkejte ji vidličkou na kaši, přidejte nadrobno nakrájenou půlku cibule, na kostičky nakrájená rajčata, promíchejte a nakonec dochuťte solí a citronovou štávou.
Připravte si guacamole podle našeho videoreceptu: