Trápí vás jarní alergie? Těchto 6 potravin je může ještě zhoršit

24. dubna 2025 • 04:59

Kýchání, slzení očí, ucpaný nos nebo podrážděné dýchací cesty – to všechno známe jako typické příznaky sezonních alergií. Většina z nás automaticky hledá viníka ve vzduchu plném pylu, ale málokdo tuší, že některé potraviny mohou tyto obtíže výrazně zhoršit.

Pro mnoho lidí trpících alergiemi znamená přechod ze zimy do jara víc než jen změnu počasí. Bohužel s sebou nese i řadu nepříjemných příznaků, jako je kýchání, kašel, ucpaný nos a další. Ačkoli za to většinou může pyl ve vzduchu, některé potraviny mohou alergické reakce zhoršovat kvůli svým zánětlivým vlastnostem, hladinám histaminu nebo reakcím imunitního systému.

Video se připravuje ...

Zdroj: Markéta Tošnarová (mojezdraví.cz)

V současné době bohužel neexistuje léčba, která by vás sezonní alergie úplně zbavila, nicméně zmírnit příznaky může, kromě léků, i správně zvolená strava. Kterým potravinám byste se měli v této době raději vyhnout? 

Ořechy

Pozor si dejte i na ořechy Pozor si dejte i na ořechy • Autor: iStock

Alergie na ořechy jsou celkem běžné, ale možná nevíte, že pokud máte sezonní alergii na pyl ze stromů, můžete být kvůli tomu citlivější na některé druhy ořechů. Například lidé alergičtí na pyl břízy mají častěji reakce na lískové ořechy a mandle. Důvodem je podobnost bílkovin v těchto ořeších s těmi, které se nacházejí v pylu břízy, což způsobuje takzvanou křížovou reaktivitu. To je situace, kdy alergická reakce na jednu látku vede rovněž k alergické reakci na jinou látku.

Heřmánek

Alergii může zhoršit i heřmánek, například čaj z něj připravený Alergii může zhoršit i heřmánek, například čaj z něj připravený • Autor: iStock

Heřmánek je často používán pro své zklidňující účinky, ale u lidí s těžkými pylovými alergiemi může vyvolat alergickou reakci. Důvodem je opět již zmíněná křížová reaktivita. Heřmánek totiž obsahuje bílkoviny, které mohou křížově reagovat s pylem břízy a způsobit alergické reakce, jako jsou kožní vyrážky, dýchací potíže, nebo v ojedinělých případech i anafylaxi. Pokud jste tedy náchylní k jarním alergiím, je dobré se v tuto dobu heřmánkovému čaji a produktům obsahujícím heřmánek vyhnout úplně, nebo se o jejich užívání alespoň poradit s lékařem. 

Některé druhy ovoce a zeleniny

Některé druhy ovoce a zeleniny mohou u alergiků způsobit například svědění v ústech Některé druhy ovoce a zeleniny mohou u alergiků způsobit například svědění v ústech • Autor: iStock

Pokud jste alergičtí na pyl břízy, ambrózie nebo trav, alergickou reakci vám mohou způsobit také některé druhy ovoce a zeleniny. V tomto případě jde o takzvaný orální alergický syndrom a jak jeho název napovídá, projevuje se alergickou reakcí v ústní dutině, zejména svěděním, bodavou bolestí při polykání, otoky rtů, jazyka, patra a hltanu nebo i pocitem svírání v krku. Ne u každého se tato reakce projeví, někdo má jen mírné příznaky nebo žádné. V období vysokého výskytu pylu může být ale reakce vyšší. Pomoci může, když ovoce či zeleninu oloupete, případně tepeleně upravíte. 

Ktrerým druhům ovoce a zeleniny se vyhnout?

Pyl ambrózie: banány, okurky, meloun, cukrový meloun, cantaloupe, cuketa

Pyly trav: rajčata, cantaloupe, vodní meloun, cukrový meloun, pomeranče

Pyl břízy: broskve, hrušky, jablka, švestky, mrkev, celer, kiwi, meruňky, třešně 

Pálivá jídla

Pozor na pálivá jídla! Pozor na pálivá jídla! • Autor: iStock

Ostřejší pokrmy vám sice trochu protáhnou dutiny, takže se vám bude chvíli lépe dýchat, nicméně v konečném výsledku mohou příznaky alergie ještě zhoršit. Pálivé chilli papričky obsahují kapsaicin, který stimuluje produkci histaminu. Spousta lidí si dokáže s histaminem poradit, u někoho se ale může projevit alergickou reakcí, jako je slzení očí, rýma, pálení na rtech, v ústech nebo na jazyku. Pokud jste tedy alergik a chcete se tomu vyhnout, je lepší si během pylové sezony pikantní jídla odpustit. 

Alkohol

Červené víno obsahuje histamin, který alergie zhoršuje Červené víno obsahuje histamin, který alergie zhoršuje • Autor: iStock

A ještě jednou histamin. Ten je jednak přirozenou součástí lidského organismu, ale obsahuje ho i řada potravin, například alkoholické nápoje. Pozor byste si měli dát hlavně na červené víno, jehož popíjení může už existující projevy alergie ještě zhoršit. 

Alkohol také snižuje produkci enzymu diaminooxidázy (DAO), který v těle histamin rozkládá. Když je DAO málo, histamin stoupá, což vede k ucpanému nosu, bolestem hlavy a kožním vyrážkám. Některá vína navíc obsahují oxid siřičitý, který může u citlivějších lidí také vyvolat alergickou reakci. 

Mléčné výrobky

I mléčné výrobky patří mezi rizikové potraviny I mléčné výrobky patří mezi rizikové potraviny • Autor: iStock

Mléčné výrobky patří mezi běžné alergeny a tím pádem mohou jarní alergie ještě zhoršit. Platí to zejména pro jogurty a zrající sýry. Pokud tedy zpozorujete, že poté, co vypijete sklenici mléka nebo si dáte sýr, více kýcháte nebo smrkáte, zkuste alespoň na nějakou dobu klasické mléčné výrobky nahradit jejich rostlinnými alternativami, například ovesným mlékem nebo kokosovým jogurtem.

Při jarní alergii vám pomůže například dobrá kuřecí polévka:

Video se připravuje ...

Zdroj: Videohub/ Recepty.cz

Zdroj: Realsimple.com, Efsa.europa.eu, pylovasluzba.cz

Autor: Anna Kopečková