Divoké bylinky, které si můžete nasbírat v dubnu aneb Jarní superpotraviny z lesa, louky i zahrady
Jaro je zpátky a příroda to bere hopem. Stačí na pár dní odjet, a když se vrátíte, na zahradě to vypadá, jako by tam někdo uspořádal párty pro kopřivy, sedmikrásky a pampelišky. Kdeco kvete, raší, pučí, bují – a taky chutná. Vezměte si košík či plátěnou tašku a pojďte si ven pro čerstvou, voňavou a hlavně zdravou nálož vitaminů. Co se v dubnu sbírá a jak s tím naložit?
Kopřiva dvoudomá: Detoxikační klasika, které se není třeba bát
Jarní kopřivy jsou velmi zdravé.
Ano, víme. Kopřiva je ta mrška, která nás v létě pálí při sbírání malin. Ale v dubnu je ještě mladá a plná síly. Znáte to – železo, vitamin C, detox… Z mladých kopřiv uděláte vynikající polévku nebo luxusní špenát a neobejde se bez nich samozřejmě ani nádivka. Kopřiva obsahuje i chlorofyl a kyselinu listovou, takže pomáhá krvetvorbě a celkové vitalitě. Nasbírejte si ji do zásoby a usušte – na čaj proti jarní únavě je jako dělaná.
TIP: Blanšírujte ji rychle ve vroucí vodě, ať se zbaví žahavosti.
Popenec břečťanolistý: Aromatická bylinka do pomazánek i polévek
Tohle je plevel, který se pořád dere do trávníku. Ale proč na něj nadávat, když ho můžeme jíst? Popenec má kořenitou, skoro až tymiánovou chuť, navíc pomáhá při trávení a funguje lehce antibioticky. Obsahuje silice, které podporují činnost jater a žlučníku. Pokud ho nezkonzumujete všechen, například do salátů, omelet, polévek nebo jen tak na chleba s máslem, zbytek si usušte na čaj.
TIP: Sbírejte celé výhonky, ideálně ty bez květů – jsou totiž nejjemnější.
Smetánka lékařská: Hořké listy pro lepší trávení
Smetánka lékařská neboli pampeliška
Listy pampelišky jsou hořké jako ranní káva bez cukru, ale v salátu dělají divy. Troška hořkosti totiž probouzí chuťové buňky a zažívání. Jen je míchejte s něčím jemnějším – třeba s listy polníčku nebo mladým špenátem. Pampeliška obsahuje inulin, který podporuje zdravou střevní mikroflóru. A jako bonus čistí krev.
TIP: Květy si nechte na pampeliškový „med“ nebo jimi ozdobte třeba jarní koláč.
Bršlice kozí noha: Zahradní vetřelec, kterého se jen tak nezbavíte
Jestli vám na zahradě roste něco, co nelze vyhubit snad ani bagrem, možná je to právě bršlice. Ale hádejte co – dá se jíst! Mladé lístky chutnají jako mix mrkve a petržele, navíc jsou nadupané hořčíkem a vitaminy. Bršlice podporuje činnost ledvin a hodí se i jako přírodní prostředek proti dně. Nejlepší je sbírat ji, když má listy ještě lesklé a měkké.
TIP: Skvělá je do slaných koláčů, omelet, na špenát nebo jen tak do másla na topinku. A pochutnáte si na ní i ve smoothie.
Sedmikráska chudobka: Nenápadná posila imunity
Sedmikrásky můžete přidávat do salátů.
Ne, není to jen kytka do copánků. Sedmikráska je jedlá celá – květy, listy i stonky. Její chuť je jemná, trochu oříšková, takže je skvělá do salátů nebo jako ozdoba na slané i sladké pokrmy. Pomáhá při nachlazení, bolestech v krku a lehce podporuje vykašlávání. Je to i jemné přírodní antiseptikum.
TIP: Květy sedmikrásky si zamrazte ve vodě ve formě kostek – v létě jimi ozdobíte a ochladíte každý drink.
Violka vonná: Tak voní jaro
Když jdete lesem a ucítíte sladkou vůni, která připomíná bonbony z dětství, možná jste narazili na violku. Je krásná, jedlá, a pokud z ní uděláte sirup nebo ji přidáte do cukru, neuděláte chybu. Obsahuje látky s protizánětlivými a zklidňujícími účinky – je ideální do jarních sirupů nebo domácí kosmetiku. Skvěle funguje i jako přírodní barvivo.
TIP: Vyzkoušejte sirup z violky – fialový elixír jara. Stačí přelít květy horkou vodou, nechat louhovat a pak s cukrem svařit.
Česnáček lékařský: Jemný česnek z lesa
Když vám chutná česnek, ale nechcete po něm být cítit, česnáček představuje ideální kompromis. Jeho listy jsou jemně česnekové a výborně se hodí do tvarohových pomazánek, pesta nebo na přípravu bylinkového másla k masu. Česnáček obsahuje síru a vitamin C, čímž podporuje imunitu i čištění organismu. Skvělý je i jako základ do jarní bylinkové polévky.
TIP: Česnáček je nejlepší, než začne kvést – pak už chutná trochu ostřeji.
Chlebíčky s avokádovou pomazánkou a kvítky fialek a sedmikrásek
Co z divokých bylin dělat?
- Pomazánky: Smíchejte tvaroh nebo lučinu s jemně nasekanými bylinkami. Přidejte jen trochu soli, pepře, citronové šťávy – a je hotovo.
- Bylinkové máslo: Nechte máslo změknout, nasekejte do něj kopřivy, česnáček, popenec a nastrouhejte trochu citronové kůry.
- Polévky a rizota: Bylinky přisypte až ke konci vaření, pokrmům dodají chuť i barvu.
- Saláty: Mixujte různé zelené lístky, které mají různé chutě – hořké, jemné, aromatické. A přidejte i něco křupavého – ořechy, semínka, krutony, smaženou cibulku…
- Smoothie: Přidávejte bylinky do ovocného či zeleninového smoothie. Mladé kopřivy předtím nemusíte ani spařit, pálit vás nebudou.
- Dekorace na talíři: Květiny jako violky, sedmikrásky nebo pampeliškové hlavičky dodají jídlu wow efekt. Jsou jedlé a krásné – klidně jimi ozdobte dort, dezert, ale i zeleninovou pomazánku nebo chlebíček. Pamatujte, že čím víc krásy na talíři, tím větší radost z jídla. A ta se počítá.
Právě teď si můžete nasbírat i medvědí česnek:
Zdroj: autorský článek, Recepty.cz, cs.wikipedia.org