Ekonom z New Yorku vyrábí z jídla portréty slavných. Podívejte se, jak vypadá Gordon Ramsay nebo Ed Sheeran!

1. dubna 2023 • 18:00

Člověk nemusí být nutně kanibal, aby mohl pozřít slavnou osobnost. Pokud tedy je na jídelním lístku některý z výtvorů Harleye Langberga, který jídlo povýšil na umění.

Přestože portréty vytvořené z jídla nejsou v dnešní době ničím novým, vždy se najde někdo, kdo dokáže v tomto směru ještě něčím překvapit. Například čtyřiatřicetiletý vystudovaný ekonom Harley Langberg, který žije v New Yorku. Ani on, podobně jako jiní tvůrci jedlých obrázků, nebere jídlo jen jako prostředek k uspokojení chutí nebo dokonce k přežití, ale jako materiál, z něhož se dají vytvořit hotová umělecká díla. Hraje si s jednotlivými surovinami, dokud nevznikne portrét slavné osobnosti nebo třeba replika nějakého módního kousku.

Vyřezat květ z rajčete zvládnete, i když nemáte umělecké sklony >>>

Video se připravuje ...

Anna Wintour, Karl Lagerfeld i Serena Williams

K tvorbě zajímavých portrétů z jídla Langberga inspirovala výstava fotografií potravin, kterou navštívil před devíti lety v New Yorku. „Pamatuji si, jak jsem před každým obrázkem stál 15 minut a snažil se přijít na všechny suroviny, ze kterých je sestavený. Fascinovalo mě to. A protože jsem byl blízko tržiště a byl víkend, řekl jsem si, že to zkusím, protože to vypadá zábavně,“ svěřil se Langberg internetovému magazínu Today. Nakoupil si tedy pár ingrediencí a ještě ten samý den vytvořil své první dílko, které umístil na Facebook. Od té doby takových „kousků“ vyrobil tisíce, založil si vlastní webovou stránku a na Instagramu má více než 40 000 sledujících. Dokonce navázal spolupráci s různými organizacemi. A ne jen tak ledajakými. Pro New York Fashion Week například vytvořil portréty dvou významných osobností módního průmyslu – Anny Wintour a Karla Lagerfelda.

Na zakázku také vyrábí pro různé firemní večírky nebo produktové reklamy. Jedním z jeho nejoblíbenějších výtvorů je prý hlavní postava z animovaného filmu Lví král vyrobená z bramborové kaše, s hřívou z křupavé slaniny. Dalším jeho oblíbeným dílem je portrét Sereny Williams, který vytvořil poté, co slavná tenistka oznámila ukončení kariéry. Mezi jeho jedlými výtvory nechybí ani zesnulá královna Alžběta II., zpěvák Ed Sheeran, David Bowie nebo šéfkuchař Gordon Ramsay.

Nejde jen o zábavu

Langbergovi ale nejde jen o to, aby svým food artem pobavil. Některá jeho díla mají být i námětem k zamyšlení, například turecká vlajka vytvořená z jahod a bílé ředkve, kterou vyrobil jako poctu Turecku poté, co ho letos v únoru postihla série ničivých zemětřesení. Výroba portrétu nebo jiného obrázku mu zabere několik hodin. Nejdříve si najde fotku, která slouží jako předloha. Pak jde do obchodu s potravinami a hledá vhodné suroviny – od rýžového papíru přes různé druhy ovoce a zeleniny až po šunku. Snaží se při tom sladit jednotlivé barvy i textury použitých surovin. „Jednou jsem použil celou syrovou chobotnici. Bylo těžké ji vyčistit, ale pak jsem ji uvařil a byla vynikající,“ popsal Langberg.

Těší ho, že jeho díla přinášejí radost mnoha lidem, včetně jeho dvouleté dcery, a některým pomáhají i v těžkých chvílích. „Jedna sledující mi napsala, že procházela opravdu těžkým obdobím, když zemřela její matka, a jediné, co ji dokázalo opravdu rozesmát, byly mé výtvory, které našla na Instagramu. A to mě těší, že můžu dělat lidi šťastnými.“

Autor: AK