Svatomartinská husa krok za krokem: Návod, jak ji upéct pomalu, rychle nebo jen pro dva

6. listopadu 2025 • 04:59

Pečená husa neodmyslitelně patří k podzimnímu svátku sv. Martina. Protože ale letos připadá na úterý, mnozí ji budou připravovat už během tohoto víkendu. Chcete se do toho taky pustit? Upéct dobře husu není tak těžké, nebojte se toho. S dobrými knedlíky a zelím jako přílohou potěšíte všechny sváteční strávníky.

Příprava na pečení husy

Nejlepší husa je čerstvá a mladá, protože její maso je křehčí a jemnější. Máte-li mraženou, která se před 11. listopadem dá sehnat snáze, nespěchejte při jejím rozmrazování a nesnažte se ho urychlit například tím, že husu dáte na topení nebo do teplé vody. Vyndejte ji včas z mrazáku, dejte na tácu do ledničky a nechte pozvolna rozmrznout do druhého dne. 

Na pečení husy si připravte větší pekáč s poklicí, do kterého se celá husa vejde. Obvykle se počítá pro čtyři osoby s husou vážící 3–4 kg. Z husy pětikilové připravíte 6–8 porcí. Podle toho se tedy ještě před nákupem rozhodněte, jak velkou husu pořídíte.  

Rozmrazenou nebo čerstvou husu neomývejte. Jen ji otřete. Pak je třeba ji zevnitř i zvenčí dobře nasolit, okmínovat a nechat do dne pečení odležet v ledničce. Před pečením pak nechte husu na kuchyňské lince ohřát na pokojovou teplotu (trvá to 2–3 hodiny). Dovnitř vložte 3 nebo 4 omytá jablka zbavená jadřinců.

Podle videa si můžete upéct tuto pětihodinovou husu:

Video se připravuje ...

Zdroj: Videohub, CNC

Pomalu pečená husa

Celé tajemství dobře upečené husy je v dlouhém pečení. Existuje spousta receptů, kde se husa při nízké teplotě (70–90 °C) peče několik hodin, někdy i přes noc, a teprve potom se při teplotě kolem 200 °C odkrytá dopéká dozlatova.

Co budete potřebovat:

  • 1 husu o váze 3,5–4 kg
  • 3–4 jablka
  • sůl
  • kmín

Postup:

1. Předem nasolenou a okmínovanou husu případně ještě přisolte a vložte do ní jablka zbavená jadřinců.

2. Husu položte do pekáče hřbetem navrch. Máte-li starší husu, mírně ji podlijte vodou. Tuk nepřidávejte žádný. Husa je tučná a vypeče se z ní dost sádla.

3. Pekáč zakryjte a vložte do trouby předehřáté na 80 °C. Máte-li možnost nastavit na troubě čas, nastavte si ho na pětihodinové pečení. Do té doby si husy vůbec nevšímejte a neotvírejte troubu, aby neklesla teplota.

4. Pak husu zkontrolujte, přelijte ji výpekem a ještě hodinu nechte pomalu péct při nízké teplotě.

5. Husu otočte prsíčky nahoru, přelijte ji výpekem, teplotu trouby zvyšte na 200 °C, vraťte do ní husu a dopečte ji odkrytou dozlatova. Z hodně tučné husy můžete sebrat vypečené sádlo (bez šťávy) a použít ho třeba do pomazánky (recept najdete na konci článku). Upečená jablka z husy vyjměte a propasírujte do vypečené šťávy.

Zelí k huse by nemělo chybět:

Video se připravuje ...

Zdroj: Videohub, CNC

Rychleji pečená husa

Husu můžete upéct i za mnohem kratší dobu. Počítejte ale s tím, že bude méně šťavnatá než husa pomalu pečená několik hodin.

Co budete potřebovat:

  • 1 střední husu (3–4 kg)
  • 3 jablka
  • kmín
  • sůl

Postup:

1. Příprava na pečení by měla být stejná. Husu den předem osolte a okmínujte a nechte v ledničce odležet.

2. Před pečením ji nechte ohřát na pokojovou teplotu, naplňte ji jablky a položte do pekáče hřbetem navrch. Pekáč zakryjte, dejte do trouby předehřáté na 180 °C a husu pečte nejméně dvě hodiny.

3. Když je husa měkká, přelijte ji vypečenou šťávou, obraťte a dále pečte bez pokličky, dokud husa na povrchu nezezlátne. Vidličkou můžete maso na několika místech propíchat. Vypeče se z něj více sádla, které pak můžete odebrat. Pokud byste husu podlévali, tak jen mírně a horkou vodou, kterou nechte před koncem pečení vydusit. 

„Husa“ pro dva

Má cenu kupovat husu, když víte, že byste ji nesnědli? Nemá, ale pokud si na ní chcete i tak pochutnat, zkuste místo ní upéct kuře podle našeho receptu. Chuťově bude od husy k nerozeznání.

Pečené kuře a la husa Pečené kuře a la husa • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 1 větší kuře
  • 4 kyselejší jablka
  • 2 plátky slaniny
  • 0,5 l černého piva
  • 2 lžíce sádla
  • kmín
  • sůl

Postup:

1. Očištěné kuře dobře osolte, okmínujte a vložte do něj omytá jablka bez jadřinců. Pod volnou kůži na prsou kuřete vložte dva tenké plátky slaniny.

2. Kuře položte do pekáče, rozdělte na něj sádlo, podlijte ho asi 2 dl vody a přiklopte poklicí. Dejte ho do trouby předehřáté na 180 °C a pečte přibližně 20 minut.

3. Pak kuře podlijte černým pivem a pečte zakryté dalších zhruba 40 minut. 

4. Nakonec kuře odkryjte, teplotu zvyšte na 200 °C a kuře dopečte, dokud kůže na povrchu nezezlátne. Rozpečená jablka můžete propasírovat do vypečené šťávy.

Co se zbytky pečené husy?

Zbylo vám sádlo nebo pečené maso, ale ne tolik, aby to bylo na další oběd? Právě z těchto zbytků si můžete udělat skvělou pomazánku.

Pomazánka z pečené husy Pomazánka z pečené husy • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 400 g obraného pečeného husího masa
  • 1 dl vývaru (nejlépe z husy)
  • 2–4 lžíce husího sádla z pečeně
  • 2 bobkové listy
  • pár kapek koňaku nebo brandy
  • sůl

Postup:

1. Bobkové listy krátce povařte ve vývaru.

2. Obrané maso nakrájejte nadrobno, dejte do mísy, zalijte částí vývaru a dobře promíchejte, aby se vývar vsákl do masa. Přidejte dvě lžíce sádla a opět dobře promíchejte. Postupně přidávejte zbylý vývar a sádlo, až vznikne hustá roztíratelná hmota, do které přidejte pár kapek alkoholu.

3. Hotovou pomazánku dochuťte solí, naplňte do skleniček a povrch zalijte zbytkem husího sádla. Skleničky uzavřete a uložte v ledničce.

Zdroj: Kolektiv autorů – Vaříme zdravě, chutně hospodárně (kolektiv autorů, nakl. Avicenum), 100 a 1 drůbežích jídel (Oldřich Kosek, nakl. Merkur), Mora.cz

          

Autor: Alena Menclová