Koláče jako umělecká díla: Amatérská pekařka dělá sladkosti, které je škoda sníst

3. února 2024 • 04:47

Ne nadarmo se říká, že člověk jí i očima. Dobrým doma upečeným koláčem jistě potěšíte skoro každého, ale pokud je ještě navíc krásně ozdobený, povýší ho to na umělecké dílo. Své o tom ví německá amatérská pekařka a fotografka Karin Pfeiff-Boschek, která svými sladkými díly ohromuje nejen internet.

K pečení Karin přičichla už v dětství. „Vyrůstala jsem na německém venkově. Obě moje babičky byly nadšené pekařky a jako dítě jsem s nimi strávila spoustu času v kuchyni, kde jsem si užívala všechny ty vůně a pohled na krásné čerstvě upečené koláče a chleba. Sama jsem začala péct vlastní koláče pro svou rodinu, když jsem ještě byla teenager," svěřila se kdysi v jednom rozhovoru šikovná pekařka.

Rychlý ovocný koláč s tvarohem si můžete upéct podle tohoto receptu>>>

Video se připravuje ...

Inspirace z Francie i od manžela

V mládí strávila několik let v Paříži, kde ji fascinovalo krásné pečivo vystavené ve výlohách cukráren a pekáren, které byly skoro na každém rohu. Přestože se nakonec nestala profesionální pekařkou ani cukrářkou, ale věnovala se textilnímu umění, k pečení se pravidelně vracela ve volném čase a různě experimentovala s těsty i náplněmi. „Můj manžel, který se narodil v Americe, se naučil péct koláče od své maminky, která byla velmi dobrá kuchařka a také výherkyně několika soutěží v pečení. Jeho koláče byly chuťově výborné, ale přemýšlela jsem, jak by se daly ozdobit podobně jako dorty, aby se z nich stalo opravdové umělecké dílo.“ V té době si založila profil na Instagramu, kde začala zveřejňovat výsledky svého uměleckého snažení. A překvapilo ji a zároveň potěšilo, že ohlasy byly velmi pozitivní a počet sledujících rychle narůstal. Dnes má její instagramový účet téměř 100 tisíc sledujících. Není divu, její koláče vypadají profesionálně, a hlavně krásně. Karin má také svůj web, kde lze najít i cenné rady, a je autorkou úspěšné knihy, ve které zveřejnila 25 svých nejlepších receptů a podrobných návodů, jak koláče nejen upéct, ale i krásně ozdobit.

Koláče jako umělecká díla Koláče jako umělecká díla • Autor: Instagram/karinpfeiffboschek

Při pečení koláčů má Karin pouze dvě zásady: její koláče musí chutnat a musí vypadat dobře nejen před pečením, ale i po upečení. „Nemá cenu péct koláč, který nikomu nechutná nebo který nevypadá hezky. To, jak ho ozdobím, by tedy v žádném případě nemělo snížit výsledný požitek," tvrdí Karin.

Chce to trpělivost

Zdobení jednoho koláče Karin trvá několik hodin. Začíná korpusem, nejprve ho naplní a pak náplň zakryje dalším kusem těsta, který dále zdobí, nebo k ovocné dekoraci postupně přidává ozdoby z těsta. Někdy využívá k ozdobení jen různě barevné ovoce, a pokud chce těsto obarvit, používá jen přírodní barviva, například mrazem sušené ovoce, kurkumu, červenou řepu nebo prášek ze špenátu. A co s koláči dělá? Co nesní doma s manželem, obvykle rozdá přátelům a sousedům. 

Koláče jako umělecká díla Koláče jako umělecká díla • Autor: Instagram/karinpfeiffboschek

Tipy na dokonalý koláč

Pokud byste si chtěli koláč podobný těm, které peče Karin, upéct doma, můžete si těsto připravit podle jejího receptu:

Co budete potřebovat:

  • 350 g hladké mouky
  • 1 lžičku soli
  • 1 lžičku bílého cukru
  • 200 g studeného másla
  • 1 střední vejce
  • 80 ml ledové sycené vody (lze ji nahradit neperlivou vodou a 1/4 lžičkou vinného kamene)
  • pár kapek octa

Postup:

1. Do mísy robota dejte mouku, sůl a cukr a zpracujte při vysoké rychlosti, aby se vše promíchalo. Máslo nakrájejte na kostičky, přidejte je k moučné směsi a pomocí několika pulzů při nižší rychlosti zpracovávejte, dokud se máslo nerozpadne na kousky velikosti hrášku.

2. Vejce rozklepněte a smíchejte se studenou vodou a octem. Zapněte robota na střední rychlost, k mouce s máslem přilijte vejce s vodou a robota vypněte. Těsto promněte mezi prsty, a pokud je příliš suché, přidejte ještě trochu vody a dále pomocí pulzů zpracovávejte. Pokud je příliš lepivé, přidejte trochu mouky a už jen krátce zpracujte. 

3. Hotové těsto rozdělte na dvě poloviny, každou zabalte do potravinářské fólie a dejte alespoň na hodinu do lednice. Můžete ho také uložit do mrazáku, kde vydrží až dva týdny.

4. Jednu část odleželého těsta rozválejte na pomoučeném válu na kruhový plát silný asi 3 mm, přeneste ho pomocí válečku do formy a přitlačte ho na dno a boky formy. Těsto by mělo asi o 2 cm přesahovat přes okraje formy. Dno na několika místech propíchejte vidličkou, položte na něj kruh z papíru na pečení, zasypte ho vrstvou suchých fazolí, dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 20 minut. Pak papír s fazolemi odstraňte, okraje těsta potřete vejcem nebo smetanou a korpus pečte ještě 5 minut. 

5. Druhou část těsta rozválejte na plát silný 4 – 5 mm a pomocí vykrajovátek nebo ostrého nože z něj vykrojte libovolné ozdoby. Předpečený korpus naplňte podle vlastní chuti (inspiraci na náplně najdete ZDE), ozdobte vykrojenými ozdobami a ty potřete vejcem nebo smetanou. Koláč dejte znovu do trouby a pečte ještě asi 20 minut dozlatova. 

Do koláče můžete použít i některou z náplní, které se dávají do buchet>>>

Video se připravuje ...

Autor: Anna Kopečková