Staňte se na okamžik Harrym Potterem a zaleťte si do Bradavic na máslový ležák
Nejznámějšího čaroděje všech dob Harryho Pottera zná každý. Patříte-li mezi milovníky příběhů statečného kouzelníka, pak si zaručeně přijdete na své. Připravili jsme pro vás recepty, díky kterým se na chvilku ocitnete i vy ve Škole čar a kouzel v Bradavicích.
Hodujte doma stejně jako Harry, Ron a Hermiona ve Škole čar a kouzel v Bradavicích. Ochutnejte masové rolky, čokoládový dort nebo lahodný máslový ležák, který si zamilujete.
Oblíbené masové rolky Nevilla Longbottoma
V díle Ohnivý pohár Neville Longbottom v jedné scéně rozsypal po podlaze rolky z listového těsta s mletým masem. Přesně tuto netradiční dobrotu podávanou s worcesterskou omáčkou můžete vyzkoušet i doma.
Suroviny:
- 500 g mletých klobás (salsiccia)
- 250 g mletého vepřového masa
- 250 g kuřecího mletého masa (nebo více vepřového mletého masa)
- 3 hnědé cibule
- 3 mrkve
- 125 g strouhanky
- čerstvě mletý pepř
- větší špetka vločkové mořské soli
- 3 lžíce worcesterské omáčky
- 2 lžíce pálivé hořčice
- hrst nasekané petrželky
- 4 pláty hotového rozváleného listového těsta (nebo jedna dávka domácího)
- 1 polévková lžíce sezamových semínek
Postup:
1. Předehřejte troubu na 210 stupňů. Cibuli nakrájejte nadrobno a mrkev nastrouhejte. V míse smíchejte všechny ingredience kromě těsta, vejce a sezamových semínek.
2. Vyválejte plát těsta. Asi dva centimetry od nejbližšího okraje položte dlouhý pruh masové náplně, vysoký asi 4 cm.
3. V malé misce rozšlehejte vidličkou vejce. Pomocí štětce na pečivo natřete trochu vajíčka podél okraje těsta nejdále od vás, rovnoběžně s masem. Maso zarolujte do těsta a roládu uzavřete.
4. Rozkrojte roládu na tři velké kusy. Každý z nich přeneste na vyložený plech, natřete vrchní části vejcem, posypte sezamovými semínky a pečivo nařízněte.
5. Pečte 25 minut do zlatavé barvy. Před podáváním s rajčaty a worcesterskou omáčkou nechte mírně vychladnout.
Narozeninový dort Harryho Pottera
Vzpomínáte si, jak v prvním díle potěšil Harryho Hagrid narozeninovým dortem s nápisem „Happee Birthdae Harry“? Po cestě k mudlům se mu podařilo tento vlastní růžový výtvor se zelenou polevou rozsednout, ale nenasytovi Dudleymu stejně přišel k chuti.
Čokoládový dort:
- 2 šálky cukru
- 3/4 hrnku mouky
- 3/4 hrnku kakaového prášku
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 2 vejce
- 1 šálek mléka
- 1/2 šálku rostlinného oleje
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 šálek vroucí vody
Čokoládová poleva:
- 3/4 másla v pokojové teplotě
- 1/2 šálku kakaového prášku
- 1/3 šálku moučkového cukru
- 2/3 šálku mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu
Vanilková poleva:
- 6 lžic másla v pokojové teplotě
- 1/2 šálku moučkového cukru
- 1/3 šálku mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu
- červené potravinářské barvivo
- zelené potravinářské barvivo
Postup:
1. Předehřejte troubu na 180 stupňů. Smíchejte cukr, mouku, kakaový prášek, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl. Poté přidejte vejce, mléko, rostlinný olej, vanilkový extrakt a promíchejte. Dále přidejte vroucí vodu a opět promíchejte.
2. Dvě kulaté formy postříkejte nepřilnavým sprejem na pečení. Těsto nalijte do obou forem stejným dílem. Formy vložte do trouby a pečte 30–35 minut.
3. Vyjměte korpusy z trouby a nechte je 10 minut vychladnout. Poté je opatrně přendejte na chladicí mřížku a nechte ještě zcela vychladnout.
4. Po vychladnutí rozkrojte oba korpusy na polovinu, abyste získali 4 vrstvy. Mezitím připravte čokoládovou a vanilkovou polevu.
5. Kakaový prášek a moučkový cukr smíchejte dohromady. V jiné míse vyšlehejte máslo do pěny. Vmíchejte 1/3 směsi kakaa a cukru. Přidejte asi 1/3 mléka. Postup opakujte, dokud nepřidáte všechen kakaový prášek, cukr a mléko. Vmíchejte vanilkový extrakt. V této fázi by měla být poleva roztíratelná. Pokud tomu tak není, přidejte podle potřeby více mléka nebo moučkového cukru.
Nepřehlédněte také dorty se zimní tematikou >>>
6. Vanilkovou polevu připravíte následovně. Máslo ušlehejte do nadýchané pěny. Vmíchejte 1/2 moučkového cukru. Přidejte 1/2 mléka. Postup opakujte s druhou polovinou cukru a mléka. Přidejte vanilkový extrakt. Dále postupujte stejně jako u čokoládové polevy.
7. Část polevy odeberte do samostatné misky a přidejte do ní červené potravinářské barvivo. Do druhé poloviny přijde zelené potravinářské barvivo. Obě polevy ponechte v miskách zakryté, než dojde k použití.
8. Jednotlivé vrstvy korpusu důkladně promažte čokoládovou polevou a uhlaďte. Sestavte jednotlivé korpusy na sebe.
9. Celý dort zvenku promažte růžovou vanilkovou polevou. Tento proces opakujte, dokud nebudou zahlazená všechna místa.
10. Zelenou polevu dejte do zdobicího sáčku, ustřihněte špičku a napište požadovaný nápis „Happee Birthdae Harry“.
Máslový ležák z Prasinek
Máslový ležák neboli Butterbeer byl běžně podávaným nápojem v kouzelnickém světě. Studenti bradavické školy si na něm často pochutnávali při návštěvě Prasinek.
Suroviny:
- 1 šálek třtinového cukru
- 2 lžíce vody
- 6 lžic másla
- půl lžičky soli
- půl lžičky jablečného octa
- 3/4 šálku husté smetany
- 1/2 lžičky rumového extraktu
Postup:
1. V malém hrnci na mírném ohni smíchejte hnědý cukr a vodu. Přiveďte k mírnému varu a za častého míchání vařte, dokud teploměr neukáže 110 stupňů.
2. Vmíchejte máslo, sůl, ocet a 1/4 husté smetany. Odstavte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
3. Po vychladnutí směsi vmíchejte rumový extrakt.
4. Ve středně velké míse smíchejte 2 lžíce směsi hnědého cukru a zbývající 1/2 šálku husté smetany. Elektrickým mixérem šlehejte, dokud krém nezhoustne, asi 2 až 3 minuty.
Vyzkoušejte také pokrm se strašidelným názvem, jako by patřil do Bradavic. Znáte hadí mord? >>>