Staňte se na okamžik Harrym Potterem a zaleťte si do Bradavic na máslový ležák

22. ledna 2022 • 00:00

Nejznámějšího čaroděje všech dob Harryho Pottera zná každý. Patříte-li mezi milovníky příběhů statečného kouzelníka, pak si zaručeně přijdete na své. Připravili jsme pro vás recepty, díky kterým se na chvilku ocitnete i vy ve Škole čar a kouzel v Bradavicích.

Hodujte doma stejně jako Harry, Ron a Hermiona ve Škole čar a kouzel v Bradavicích. Ochutnejte masové rolky, čokoládový dort nebo lahodný máslový ležák, který si zamilujete.

Video se připravuje ...

Oblíbené masové rolky Nevilla Longbottoma

V díle Ohnivý pohár Neville Longbottom v jedné scéně rozsypal po podlaze rolky z listového těsta s mletým masem. Přesně tuto netradiční dobrotu podávanou s worcesterskou omáčkou můžete vyzkoušet i doma.

Suroviny:

  • 500 g mletých klobás (salsiccia)
  • 250 g mletého vepřového masa
  • 250 g kuřecího mletého masa (nebo více vepřového mletého masa)
  • 3 hnědé cibule
  • 3 mrkve
  • 125 g strouhanky
  • čerstvě mletý pepř
  • větší špetka vločkové mořské soli
  • 3 lžíce worcesterské omáčky
  • 2 lžíce pálivé hořčice
  • hrst nasekané petrželky
  • 4 pláty hotového rozváleného listového těsta (nebo jedna dávka domácího)
  • 1 polévková lžíce sezamových semínek

Postup:

1. Předehřejte troubu na 210 stupňů. Cibuli nakrájejte nadrobno a mrkev nastrouhejte. V míse smíchejte všechny ingredience kromě těsta, vejce a sezamových semínek.

2. Vyválejte plát těsta. Asi dva centimetry od nejbližšího okraje položte dlouhý pruh masové náplně, vysoký asi 4 cm.

3. V malé misce rozšlehejte vidličkou vejce. Pomocí štětce na pečivo natřete trochu vajíčka podél okraje těsta nejdále od vás, rovnoběžně s masem. Maso zarolujte do těsta a roládu uzavřete.

4. Rozkrojte roládu na tři velké kusy. Každý z nich přeneste na vyložený plech, natřete vrchní části vejcem, posypte sezamovými semínky a pečivo nařízněte.  

5. Pečte 25 minut do zlatavé barvy. Před podáváním s rajčaty a worcesterskou omáčkou nechte mírně vychladnout.

Narozeninový dort Harryho Pottera  

Vzpomínáte si, jak v prvním díle potěšil Harryho Hagrid narozeninovým dortem s nápisem „Happee Birthdae Harry“? Po cestě k mudlům se mu podařilo tento vlastní růžový výtvor se zelenou polevou rozsednout, ale nenasytovi Dudleymu stejně přišel k chuti.

Čokoládový dort:

  • 2 šálky cukru
  • 3/4 hrnku mouky
  • 3/4 hrnku kakaového prášku
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 vejce
  • 1 šálek mléka
  • 1/2 šálku rostlinného oleje
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 šálek vroucí vody

Čokoládová poleva:

  • 3/4 másla v pokojové teplotě
  • 1/2 šálku kakaového prášku
  • 1/3 šálku moučkového cukru
  • 2/3 šálku mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Vanilková poleva:

  • 6 lžic másla v pokojové teplotě
  • 1/2 šálku moučkového cukru
  • 1/3 šálku mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • červené potravinářské barvivo
  • zelené potravinářské barvivo

Postup:

1. Předehřejte troubu na 180 stupňů. Smíchejte cukr, mouku, kakaový prášek, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl. Poté přidejte vejce, mléko, rostlinný olej, vanilkový extrakt a promíchejte. Dále přidejte vroucí vodu a opět promíchejte.

2. Dvě kulaté formy postříkejte nepřilnavým sprejem na pečení. Těsto nalijte do obou forem stejným dílem. Formy vložte do trouby a pečte 30–35 minut.

3. Vyjměte korpusy z trouby a nechte je 10 minut vychladnout. Poté je opatrně přendejte na chladicí mřížku a nechte ještě zcela vychladnout.

4. Po vychladnutí rozkrojte oba korpusy na polovinu, abyste získali 4 vrstvy. Mezitím připravte čokoládovou a vanilkovou polevu.

5. Kakaový prášek a moučkový cukr smíchejte dohromady. V jiné míse vyšlehejte máslo do pěny. Vmíchejte 1/3 směsi kakaa a cukru. Přidejte asi 1/3 mléka. Postup opakujte, dokud nepřidáte všechen kakaový prášek, cukr a mléko. Vmíchejte vanilkový extrakt. V této fázi by měla být poleva roztíratelná. Pokud tomu tak není, přidejte podle potřeby více mléka nebo moučkového cukru.

Nepřehlédněte také dorty se zimní tematikou >>>

6. Vanilkovou polevu připravíte následovně. Máslo ušlehejte do nadýchané pěny. Vmíchejte 1/2 moučkového cukru. Přidejte 1/2 mléka. Postup opakujte s druhou polovinou cukru a mléka. Přidejte vanilkový extrakt. Dále postupujte stejně jako u čokoládové polevy.

7. Část polevy odeberte do samostatné misky a přidejte do ní červené potravinářské barvivo. Do druhé poloviny přijde zelené potravinářské barvivo. Obě polevy ponechte v miskách zakryté, než dojde k použití.

8. Jednotlivé vrstvy korpusu důkladně promažte čokoládovou polevou a uhlaďte. Sestavte jednotlivé korpusy na sebe.

9. Celý dort zvenku promažte růžovou vanilkovou polevou. Tento proces opakujte, dokud nebudou zahlazená všechna místa.

10. Zelenou polevu dejte do zdobicího sáčku, ustřihněte špičku a napište požadovaný nápis „Happee Birthdae Harry“.

Máslový ležák z Prasinek

Máslový ležák neboli Butterbeer byl běžně podávaným nápojem v kouzelnickém světě. Studenti bradavické školy si na něm často pochutnávali při návštěvě Prasinek.

Suroviny:

  • 1 šálek třtinového cukru
  • 2 lžíce vody
  • 6 lžic másla
  • půl lžičky soli
  • půl lžičky jablečného octa
  • 3/4 šálku husté smetany
  • 1/2 lžičky rumového extraktu

Postup:

1. V malém hrnci na mírném ohni smíchejte hnědý cukr a vodu. Přiveďte k mírnému varu a za častého míchání vařte, dokud teploměr neukáže 110 stupňů.

2. Vmíchejte máslo, sůl, ocet a 1/4 husté smetany. Odstavte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

3. Po vychladnutí směsi vmíchejte rumový extrakt.

4. Ve středně velké míse smíchejte 2 lžíce směsi hnědého cukru a zbývající 1/2 šálku husté smetany. Elektrickým mixérem šlehejte, dokud krém nezhoustne, asi 2 až 3 minuty.

Vyzkoušejte také pokrm se strašidelným názvem, jako by patřil do Bradavic. Znáte hadí mord? >>>

Autor: DF