Suchý únor: Jdete letos do toho?

15. ledna 2024 • 16:00

Není to tak dlouho, co se u nás začal držet suchý nebo-li suchej únor, tedy měsíc bez požití jediné kapky alkoholu. Připojíte se letos k měsíční abstinenci i vy, nebo stále váháte? S našimi výtečnými nealko koktejly zvládnete tuto výzvu levou zadní. Navíc pro vás máme osvěžení v podobě pestrých jídel, která mají šťávu. 

Rozhodli jste se držet suchý únor, nebo jen hledáte tip na nealkoholický drink? Máme pro vás výběr těch nejoblíbenější míchaných koktejlů, které jsou díky své výrazné chuti výborné i bez kapky alkoholu. Naprostou klasikou je virgin mojito, ve kterém za úžasnou vůní a chutí stojí čerstvá máta, třtinový cukr a limetka. Tento nápoj tradičně připravovaný do vysoké sklenice doplněné slámkou a míchátkem je natolik výtečným osvěžením, že si jej užijete nejen v létě, ale i v teple domova např. po dobré večeři.

Na prosluněnou pláž Karibského moře vás se zase přenese famózní kombinace kokosu a ananasu v podobě nealkoholické „virgin“ verze slavné piña colady. Na výbornou virgin coladu podle našeho receptu budete potřebovat led, strouhaný kokos, ananasovou šťávu, kokosové mléko, hnědý cukr a rostlinný krém na šlehání.

Během takového krátkodobého „detoxu“ ve znamení 28 dní bez alkoholu si můžete s přáteli pochutnat také na džbánku nealko sangrie. Tento lehký nápoj plný ovoce se tradičně připravuje z červeného vína. Ve virgin verzi jej lze nahradit např. nealkoholickým vínem nebo šťávou z tmavých hroznů, jako je tomu v našem receptu.

Pokud patříte mezi milovníky vína, během suchého února můžete své vinné sklenky naplnit např. kombuchou – jemně perlivým fermentovaným nápojem z čaje, jenž svou chutí připomíná burčák nebo prosecco.

Holdujete-li horkým nápojům, pak je pro vás jako stvořený nealkoholický punč. Úžasně chutná provoněný tradiční směsí koření obsahující skořici, hřebíček a badyán. Krásné aroma mu ale dodá také vanilkový lusk nebo jako v našem osvědčeném receptu snítka máty a rozmarýnu.

Díky suchému únoru se můžete dozvědět hodně o svém životním stylu i svém vztahu k alkoholu. Pokud vám ale přijde měsíční abstinence naprosto zbytečná, osvěžte si svůj jídelníček třeba nápaditými pokrmy a spárujte je s alko i nealko nápoji, jak hrdlo ráčí.

Antioxidanty nabitým pokrmem je carpaccio z pečené řepy s granátovým jablkem a citronovým dresinkem. Váš jídelníček zase bezpochyby zpestří jarní duhové závitky. Červená řepa, mrkev, avokádo, salátové listy a samozřejmě tenké nudle zabalené v rýžovém papíru chutnají naprosto báječně. Pokud patříte mezi milovníky asijské kuchyně, určitě vyzkoušejte také soba nudle s lilkem a mangem nebo sushi burger. Obědem plným vitaminů, minerálů a dalších zdraví prospěšných látek, který vás opravdu zasytí, je kadeřávkový salát s cizrnou a avokádem. Za vyzkoušení ale rozhodně stojí i teplý čočkový salát s batáty, piniovými oříšky a řeřichou či pečené batáty s quinoou. Jestliže nemáte času nazbyt, připravte si svěží bylinkový salát s hráškem a avokádem. Hotový je za dvacet minut. 

Autor: red