Slunečnicová semínka, laciná superpotravina nejen na chroupání. Vyrobíte z nich pomazánku, pesto nebo mléko
Ač slunečnicová semínka chutnají téměř všem, většinou si na ně vzpomeneme v zimě, když chceme nasypat do krmítka ptákům, nebo v dietních obdobích, kdy zoufale hledáme něco zdravého k zahnání hladu. Ale pozor! I když jsou malá a nenápadná, umí toho slunečnicová semínka daleko víc, než byste si mohli myslet. Jsou lokální, levná, výživná a v kuchyni si s nimi vystačíte i tam, kde byste jinak sahali po exotice nebo drahé specialitě. Co vše se dá se slunečnicovými semínky vykouzlit?
Sypte, pečte, mixujte
Slunečnicová semínka jsou plná zdravých tuků, hořčíku, vitaminu E a bílkovin. Mají příjemně sytící efekt, takže vás jen tak nenechají hladovět. Naučte se s nimi pracovat na téměř každodenní bázi. Přidávejte je do granoly, jogurtu, salátu, na domácí pečivo, do sušenek, polévek nebo jako levnější náhradu piniových oříšků do pesta. Jídlu tak zvednete nutriční hodnotu a sobě chuťový zážitek. Fantazii se meze nekladou. Jen pozor – slunečnicová semínka mohou být návyková. Ale tohle je závislost, kterou vám metabolismus odpustí.
Slunečnicovými semínky si můžete posypat i tuto výbornou brokolicovou polévku:
Zdroj: Recepty.cz
Využít je lze i tam, kde byste to nečekali
Tím ale použití slunečnicových semínek nekončí. Poslouží vám i jako základ pro řadu neobvyklých, ale chutných a výživných pokrmů. Díky své neutrální chuti a dobré stravitelnosti z nich připravíte rostlinné pomazánky, náhrady masa do ragú nebo třeba domácí slunečnicové máslo a mléko. Protože dobře absorbují chutě koření i bylinek, hodí se do veganských pokrmů nebo low-budget variant běžných jídel.
Domácí slunečnicové máslo
Máslo ze slunečnicových semínek
Základní recept je překvapivě jednoduchý.
Suroviny:
- 250 g slunečnicových semínek
- ½ lžičky soli
- 1–2 lžíce rostlinného oleje (např. slunečnicový nebo řepkový)
- volitelně: lžička medu, skořice nebo kakao
Postup:
1. Opražte semínka nasucho (stačí jim asi 10 minut na pánvi nebo v troubě při 180 °C, jen dokud nezačnou jemně vonět a nezhnědnou).
2. Pak je přesuňte do silného mixéru, přidejte špetku soli a pár kapek oleje a začněte mixovat. Zpočátku to bude vypadat, jako že se nic neděje, ale vytrvejte. Po pár minutách vzikne jemný, voňavý krém, který můžete případně dochutit medem, skořicí, kakaem apod.
3. Slunečnicové máslo uchovávejte ve sklenici v ledničce.
Domácí slunečnicové mléko
Mléko ze slunečnicových semínek mohou i vegani.
Rostlinné mléko ze slunečnicových semínek je perfektní low-cost alternativou ke kupovaným variantám.
Suroviny:
- 100 g slunečnicových semínek
- 400 ml vody
- volitelně: datle, vanilka, skořice, perníkové koření...
Postup:
1. Namočte semínka nejlépe přes noc do vody. Pak je slijte, propláchněte vodou, přidejte čtyřnásobné množství vody a rozmixujte. Pro chuť můžete přidat pár sušených datlí bez pecek, vanilku, skořici, koření…
2. Pak už jen přeceďte přes plátýnko. Vzniklé mléko vám v ledničce vydrží 3–4 dny.
Krémová slunečnicová pomazánka
Pomazánka ze slunečnicových semínek
Ze slunečnicových semínek připravíte i různé veganské pomazánky, které chutnají skvěle a nejsou přesolené jako většina kupovaných.
Suroviny:
- 100 g slunečnicových semínek (namočených 2–4 hodiny)
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce lahůdkového droždí
- ½ lžičky soli
- 3–4 lžíce vody (podle potřeby)
- volitelně: bylinky, uzená paprika, chilli…
Postup:
1. Všechny uvedené suroviny dejte do mixéru, dochuťte je bylinkami či kořením podle svých preferencí a rozmixujte dohladka.
2. Pomazánku uchovávejte v ledničce, vydrží 3–5 dní.
Ragú bez masa? I to slunečnice zvládne
Zní to zvláštně, ale díky své chuti, struktuře i schopnosti zasytit fungují slunečnicová semínka v tomto receptu skvěle. Pokud si chcete dát pauzu od masa nebo zkrátka upřednostňujete bezmasé pokrmy, tento určitě vyzkoušejte.
Suroviny:
- 150 g slunečnicových semínek (namočených 2 hodiny)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžička uzené papriky
- sůl, pepř
- olivový olej
Postup:
Semínka slijte a rozmixujte nahrubo s cibulí a česnekem. Na oleji orestujte směs dohněda, přidejte koření a případně trochu rajčatového protlaku. Podávejte s těstovinami, rýží nebo jako náplň do tortill.
Zdroj: onegreenplanet.org, minimalistbaker.com, thefullhelping.com, nutritionfacts.org, healthline.com