Vyzkoušeli jsme za vás: kde najdete nejlevnější BIO potraviny?

Vyzkoušeli jsme za vás: kde najdete nejlevnější BIO potraviny?
Autor: istockphoto
31. srpna 2020 • 00:00
Prezentace klienta • 

Kupujete BIO jablečnou šťávu v Kauflandu? Odteď už nebudete. Zjistili jsme pro vás, které BIO potraviny jsou v nabídce supermarketů a hlavně, za jakou jsou cenu, v porovnání s jinými prodejci. Které BIO potraviny se vyplatí koupit v supermarketu a které v menších obchodech se zdravou výživou? Jakou konkurencí jsou supermarkety pro malé BIO krámky?

Nákupy v BIO kvalitě? Každý rok o třetinu vyšší! Svaz obchodu a cestovního ruchu (SOCR) zveřejnil na stránkách Komory obchodních řetězců čísla ohledně vývoje trhu s BIO potravinami v České republice. BIO potraviny jsou podle SOCR trend. A již více než 60 % se jich prodá v supermarketech.

Supermarkety se též zapojují do kampaně Ministerstva zemědělství ČR s názvem Září – Měsíc bio potravin. Zákazník si může být podle Andrey Votýpkové, manažerky Tesco, jistý, že: „Veškeré produkty jsou v bio kvalitě, bez sladidel a neobsahují geneticky modifikované organismy.“

BIO potraviny najdete i v Kauflandu, prodeje stále rostou!

V Kauflandu dle oficiálního vyjádření rozšířili bio sortiment za poslední dva roky (2018 a 2019) o trojnásobek, prodeje přitom dále rostou.

Nezapomínejme na cenu!

Menší BIO krámky ani nemusejí třít bídu s nouzí snižováním cen, aby se udržely.

Tab. 1.: Porovnání cen BIO produktů v řetězci Kaufland a u lokálních prodejců BIO potravin a v řetězci Kaufland v rámci slevových akcí inzerovaných v online letácích.

Produkt cena Kaufland cena lokální prodejce Cena Kaufland při cenové akci v online letáku (v průměru -30 %)
bio ovesné vločky celozrnné 59,80 Kč/kg 80,00 Kč/kg 41,86 Kč/kg
bio jablečno-hrušková dřeň 110,83 Kč/kg 115,30 Kč/kg 77,58 Kč/kg
bio kokosové mléko 112,25 Kč/l 109,90 Kč/l 78,57 Kč/l
bio rýžové chlebíčky 153,08 Kč/kg 154,90 Kč/kg 107,15 Kč/kg
bio žitná mouka polohrubá 29,90 Kč/kg 29,90 Kč/kg 20,93 Kč/kg
bio červená čočka 99,80 Kč/kg 105,90 Kč/kg 69,86 Kč/kg
bio jablečná šťáva 39,90 Kč/l 37, 90l 27,93 Kč/l

Zdroje: prodejna Kaufland, stránky lokálních BIO prodejců provozujících e-shop, srovnávač online letáků Kimbino.cz

Haló, malé BIO prodejny, stačí být víc online!

Online marketing je pro malé BIO prodejce účinným východiskem, když jejich výsostné vody BIO začínají obsazovat supermarkety s masivními reklamními kampaněmi a, jak vidno z předchozí tabulky, s cílenými slevami na BIO produkty. Zatímco v tištěných médiích a v televizi je reklama supermarketů účinnější, v online prostředí si mohou být supermarket a malá prodejna v podstatě rovni.

Stále více zákazníků totiž navštěvuje stránky srovnávačů slevových letáků. Jen na webu Kimbino.cz to byly počátkem roku 2020 na tři miliony návštěv. Kimbino totiž dokáže mimo jiné srovnat ceny konkrétního zboží v jednotlivých letácích, a tak si lidé víc a víc zvykají, že letáky není nutné manuálně prolistovat. Tím totiž ušetří čas i námahu.