Jak vařit při rodičovské dovolené? Zdravě, chutně a levně

Jak vařit při rodičovské dovolené? Zdravě, chutně a levně
Autor: Yan, Pexels
11. listopadu 2020 • 00:00
Prezentace klienta • 

Během rodičovské dovolené se mnoho maminek potýká s nedostatkem fantazie a leckdy i financí. Vaření pro celou rodinu, a hlavně pro naše nejmenší, vyžaduje hodně času i přemýšlení nad jídelníčkem. Usnadněte si kuchyňské snažení s našimi tipy.

Za jídlo utrácíme tisíce korun měsíčně

Nejen dětská jídla by měla být zdravá a chutná. Při přípravě jídelníčku pro rodinu je však nutné přemýšlet také ekonomicky. Rodičovský příspěvek mnohdy nedosahuje výše původního platu a vybavení pro dítě jako například kojenecké potřeby se mohou prodražit, proto se hodí každá rada, která pomůže ušetřit peníze. Určitě to však neznamená nakupovat levné nekvalitní potraviny.

Při nákupu vybírejte čerstvé a kvalitní suroviny, nejlépe od lokálních dodavatelů. Jen z těch vyrobíte chutné a zdravé jídlo, navíc snadno ohlídáte množství koření, soli, mouky, škrobu a dalších složek, které tělo nepotřebuje v takové míře nebo spíše vůbec. Místo polotovarů si raději vyrobte vlastní předpřipravené suroviny bez konzervantů.

V sezóně nasbírejte ze zahrádky nebo levně nakupte ovoce a zeleninu. Nakrájejte ji na malé kostky a připravte z ní domácí přesnídávky nebo omáčky. Ovocné či zeleninové mixy kostiček můžete také schovat do mrazáku a vytáhnout je, až budete potřebovat vytvořit rychlou svačinku v podobě smoothie. Zamrazit můžete i krájenou zeleninu připravenou do polévky nebo zbytek vývaru.

Šetřete energie i práci

  • Během vaření můžete snadno ušetřit náklady na energie. Stačí si postup dopředu promyslet.
  • Používejte během vaření pokličky, zkrátíte tím dobu nutnou k ohřevu tekutiny v hrnci.
  • Využívejte k vaření tlakový hrnec, spotřebujete až o 70 % méně energie a jídlo budete mít uvařené rychleji.
  • Pokud máte více času (například když je vaše dítko na hlídání u prarodičů), navařte si na dva dny dopředu. Využijete tak rozehřátou troubu nebo plotýnky na přípravu více jídel.
  • Troubu vypněte 10 minut před dopečením jídla a nechte jej „dojít“ zbytkovým teplem.
  • Vařte častěji jídla z jednoho hrnce.

Jídelníček plánujte dopředu a snažte se využít vše, co nakoupíte. Místo prsních řízků si kupte celé kuře, které vyjde levněji a vykouzlíte z něj nejen 4 porce oběda (např. pečená prsa a stehna), ale také kuřecí vývar ze skeletu. Pokud vám nějaké maso zbyde, oberte jej do salátu nebo z něj připravte masovou pomazánku. Ze zbylé přílohy pak vyrobíte třeba bramborové placky (z bramborové kaše), rýžový nákyp (z rýže) či selskou omeletu (z vařených brambor). Snažte se podobným způsobem přemýšlet o jídelníčku na celý týden a pak teprve nakupujte.

Vaření pro děti je mnohdy náročné – chutě se našim miláčkům mění tak rychle jako velikost oblečení. Vždy se však snažte myslet na jejich zdraví a svou peněženku.