Silvestrovská bowle: Svěží nápoj s ovocem, který skvěle chutná a efektně vypadá
Připravte k oslavě nového roku pro rodinu a své přátele osvěžující nápoj, který bude skvěle chutnat a na prostřeném stole bude vypadat velice efektně. Sváteční bowlí totiž všechny nejen pohostíte, ale i ohromíte!
Bowle je studený nápoj z alkoholických, ale i nealkoholických nápojů a kousků ovoce s trochou cukru nebo sirupu. Variant a receptů na bowle je mnoho. Výhodou je, že můžete experimentovat a zapojit do přípravy svoji fantazii. Pro dospělé použijte alkoholické nápoje, pro děti namíchejte nealkoholickou bowli plnou vitaminů a ovocných dobrot.
Bowli si můžete umíchat podle videa:
Speciální servírování
Servírování bowle je jiné, než jsme běžně u nápojů zvyklí. Vše se totiž servíruje z mísy (od slova bowl – mísa). Nedílnou součástí je naběračka, kterou si každý host nápoj s ovocem nalévá do své skleničky. Důležité jsou i lžičky, kterými se kousky ovoce jedí. Pro hostitele je zároveň příjemné, že nemusí hlídat skleničky hostů, aby je pohotově doplňoval. Prostě se každý obslouží sám podle vlastní potřeby.
Jaká mísa se na bowli hodí?
Na přípravu bowle se hodí průhledné mísy, takzvané bowlové teriny, ve kterých je krásně vidět plovoucí barevné ovoce. Terinu si můžete pořídit i v setu se skleničkami. Nechcete-li investovat do speciální bowlové soupravy, nevadí. Použijte průhlednou skleněnou mísu nebo velký džbán, které máte doma. Vždy však přidejte naběračku a ke skleničkám lžičky.
Náš tip: Při servírování můžete za průhlednou servírovací mísu postavit rozsvícenou čajovou svíčku, která bude obsah bowle nasvěcovat. Vznikne tak pěkný vizuální a světelný efekt.
Z čeho se bowle míchá
Alkoholická bowle
Základem je správně vychlazené víno, sekt, ovocná šťáva, někdy se přidávají destiláty, likéry a sodová voda. Vše se dochutí trochou cukru nebo sirupu. Nakonec se do mísy přisype nakrájené ovoce. Vhodné jsou citrusy, ananas, jahody, ale i lesní a drobné bobuloviny. Není však nutné použít pouze čerstvé ovoce, dobře poslouží i kompot. Brusinky, jahody, borůvky, rybíz, maliny nebo ostružiny můžete přidat také mražené. K plovoucím kouskům ovoce přihoďte pár lístků čerstvých bylinek, např. máty nebo meduňky.
Náš tip: Použijete-li mražené ovoce, nechte bowli před samotným podáváním v místnosti chvíli stát. Neměla by totiž být ledová, ale příjemně osvěžující.
Nealkoholická bowle
Pro děti nebo řidiče namíchejte bowli bez obsahu alkoholu. V tom případě bude nosným nápojem limonáda, ovocná šťáva doplněná například jemně perlivou minerálkou.
Dejte si záležet na dobrém ovoci, které bude ladit nejen chuťově, ale i vizuálně. Vždy pamatujte na to, že bowle má být vnímána všemi smysly, tedy nejen chutí. Jaké kombinace ovoce se k sobě hodí? Pokud použijete kyselejší druh ovoce, vyvažte ho sladkým. Například broskve–mandarinky, pomeranč–hruška, k tomu trochu jahod a borůvek. Do jednodruhových bowlí se hodí například pomeranče, meloun nebo ananas. Chuťovým fantaziím se však meze nekladou.
Náš tip: Ovoce krájejte na kousky, které se budou ze skleničky dobře nabírat lžičkou. Nehodí se tedy velké kostky. Plátky ovoce se přidávají pouze na efekt, aby plavaly na hladině nápoje.
Důležitá pravidla
- Do bowle se přidává většinou cukr. Hodí se třtinový, případně krystalový. Nikdy do bowle nesypejte cukr moučkový, protože by došlo k zakalení celého obsahu. Cukr však můžete pohodlně nahradit sirupem.
- Bowle se pije, ale zároveň i pojídá lžičkou.
- Na přípravě začněte pracovat několik hodin před servírováním, aby se rozvinuly chutě a vůně.
- Do mísy vložte nejdříve nakrájené ovoce, posypejte ho cukrem nebo pokapejte sirupem. Poté nalejte víno a nechte v chladu odležet několik hodin. Před podáváním přidejte zbytek ingrediencí. Jako poslední dolijte destilát, likér nebo sekt.
- Zelené lístky bylin vložte těsně před servírováním, aby jim vydržela svěží zelená barva.
Máme pro vás pár receptů pro inspiraci. Nebojte se ale u míchání bowle popustit uzdu své fantazii a kreativitě. Ať to nejen dobře chutná, ale i dobře vypadá!
Silvestrovská bowle
Tři dobře omyté pomeranče rozkrájejte na kostičky a na pár plátků pro efekt. Totéž udělejte s oloupaným citronem. Přidejte borůvky a maliny pro barevný efekt, popř. sušené brusinky nebo rozinky. Vše vložte do teriny a posypejte 200 g pískového cukru. Zalijte 1 litrem kvalitního bílého vína a nechte odležet. Před podáváním přilejte 1cl bílého rumu a půl litru sodovky (řeďte dle potřeby). Nakonec přilijte láhev vychlazeného sektu.
Novoroční bowle
Nakrájené ovoce (3 pomeranče, ananas) dejte do teriny a oslaďte 150 g cukru. Přidejte dvě láhve vychlazeného sektu a 2 cl curacaa (ingredience vždy doplňujte podle chuti).
Nealkoholická ananasová bowle
Nakrájený celý ananas, 2 pomeranče, jahody a borůvky dejte do mísy a zakápněte ananasovým sirupem nebo přidejte 100 g cukru. Přilijte 2 litry ananasové šťávy, šťávu z 1 citronu a nakonec půl litru jemně perlivé minerálky.
V zimě vás zahřeje dobrý svařák: