Koktejl sněhová koule je hitem sociálních sítí. Ohromíte s ním děti i hosty na večírku

22. prosince 2023 • 04:25

Máte-li rádi koktejly, obzvlášť ty spojené s Vánocemi, možná už jste na koktejl s názvem Snow Globe neboli sněhová koule narazili. Kouzlo tohoto koktejlu tkví v tom, že to není jen nápoj. Je to zážitek, který dodá šmrnc vašim vánočním nebo silvestrovským oslavám. Pokud tedy pořádáte večírek a chcete hosty ohromit, zkuste si ho připravit. A nadšené z něj budou také děti, protože se dá připravit i v nealko verzi.

Koktejl, který slibuje zimní říši divů ve sklenici, se stal hvězdou, jež zaujala publikum na TikToku, Instagramu i dalších sociálních sítích. Byl vytvořen už před několika lety a videa s návody na jeho přípravu se mohou pochlubit miliony zhlédnutí. 

Chcete-li raději něco teplého, uvařte si dobrý svařák>>>

Video se připravuje ...

Své jméno tento koktejl dostal díky typické zimní dekoraci – skleněné kouli s motivem uvnitř. I on ukrývá uprostřed sklenice zimní scenérii – snítku rozmarýnu, která představuje jehličnatý strom, zatímco led kolem připomíná zasněženou krajinu. A nechybí samozřejmě ani padající sníh, o který se postará šumivý nápoj, jakmile ho do sklenice nalijete. Abyste si užili zasněženou iluzi, nemusíte sklenicí vůbec třást, protože stoupající bublinky udělají práci za vás. Zkrátka umělecké dílo, jehož dalším bonusem je, že ho můžete vypít. 

Co budete potřebovat

Příprava koktejlu není vůbec složitá. Na přípravu budete potřebovat sklenici, kterou lze bezpečně zmrazit, větvičku čerstvého rozmarýnu, která bude hrát roli stromečku, trochu studené vody a asi dvě hodiny potřebné k tomu, aby voda ve sklenici zmrzla.

Příprava krok za krokem

1. Začněte tím, že do sklenice nalijete trochu studené vody. Měla by pokrýt dno a sahat do výšky přibližně centimetr až dva.

2. Vezměte větvičku rozmarýnu a vrchní jehličky zastřihněte do rovna. Pak větvičku postavte do sklenice vrškem dolů. Díky zastřižení by měla stát sama. Pokud ne, můžete ji zkusit udržet na správném místě pomocí provázku, který přilepíte k okrajům sklenice lepicí páskou. 

3. Sklenici opatrně přemístěte do mrazáku a nechte ji tam, dokud voda nezmrzne, přibližně dvě hodiny.

Čím sklenici naplnit

Jakmile je voda ve sklenici zmrzlá, vyndejte ji z mrazáku a naplňte ji. Pro dospělé do ní můžete nalít čirý koktejl, například gin tonic nebo vodku se sodou. Pro děti nebo řidiče to může být obyčejná sodovka s trochou citronové šťávy, případně i sirupu, nebo limonáda. Důležité je, aby nápoj, který do sklenice nalijete, byl čirý a sycený. Díky tomu se ve sklenici vytvoří spousta bublinek připomínajících zimní chumelenici.

Jakmile do skleničky nalijete sycenou limonádu nebo koktejl, vytvoří se spousta bublinek připomínajících sníh Jakmile do skleničky nalijete sycenou limonádu nebo koktejl, vytvoří se spousta bublinek připomínajících sníh • Autor: Instagram/ainttooproudtomeg

Chcete-li mít koktejl barevnější, přidejte do sklenice několik čerstvých brusinek nebo mražených kuliček červeného rybízu. A děti možná potěší i sněhulák, kterého vytvoříte z rozinek obalených v čokoládě. Stačí je po třech napíchnout na špejli, přilepit na dno sklenice pomocí cukrové polevy a pak také nechat zmrznout v ledu.

I když nápoj vypadá velmi roztomile, v komentářích na sociálních sítí zaznělo i jedno varování. Led, ve kterém je umístěný rozmarýnový stromeček, se po několika minutách uvolní ze dna. Proto buďte ostražití, aby vás stoupající stromeček při popíjení nepíchl do nosu nebo do oka. 

Už máte domácí vaječný koňak?>>>

Video se připravuje ...

Autor: Anna Kopečková