5 nejlepších zálivek na salát: Hořčičná, citronová s medem i avokádová
Taky tak milujete zeleninové saláty? Ať už je ale připravujete třeba z rajčat, okurek a paprik, nebo dáváte přednost spíše směsi křehkých listů, ten pravý šmrnc jim dodá až ta správná zálivka. Vybrali jsme pro vás pět těch nejoblíbenějších, díky nimž dovedete jakýkoliv salát k dokonalosti.
Vinaigrette
Z prosluněné Itálie pochází recept na italský vinaigrette, zálivku, která se hodí nejen na saláty, ale i k velkému množství hlavních chodů.
Tradiční francouzská zálivka patří k těm nejjednodušším a je základem pro celou řadu dalších zálivek. Hodí se nejen na zeleninové saláty, použít ji můžete i na bagetu nebo sendvič místo másla. Pokrmy dochutí a zvýrazní, aniž by však překryla jejich přirozenou chuť. Připravená je jen z oleje a octa, vyšlehaných v nádherně krémovou emulzi. Důležité je ale dodržet ten správný poměr, který je tři díly oleje a jeden díl octa. Sáhnout můžete po červeném i bílém vinném octu nebo ochucených octech či balsamiku, klidně ale místo octa použijte citronovou šťávu. Olej použijte slunečnicový nebo extra panenský olivový, nemusíte se ale bát zkusit i různé výraznější za studena lisované oleje.
Báječné je, že z tohoto základu vykouzlíte nespočet různých chuťových kombinací. Vůbec se nebojte experimentovat. Přimíchat můžete třeba hořčici, ať už dijonskou nebo hrubozrnnou, pokud máte radši zálivky sladké, zašlehejte do něj lžičku medu, javorového sirupu nebo třtinového cukru. Hodí se i čerstvé bylinky, jako je pažitka, koriandr, hladkolistá petrželka nebo třeba estragon. A jestli dáváte přednost výraznějším chutím, zkuste třeba česnek, čerstvě nastrouhaný křen nebo pastu wasabi. Vynikající je tato zálivka také s rozmačkanými čerstvými malinami.
Jaká zálivka je ideální na ledový salát?
Jogurtová
Osvěžující, lehká a zdravá je jednoduchá jogurtová zálivka připravená jen z pár ingrediencí. Hodí se ke každé zelenině, ale třeba i do studeného těstovinového salátu. Základní jogurtovou zálivku můžete dochutit třeba nasekanými aromatickými bylinkami, jako je pažitka či kopr, ale také najemno pokrájenou šalotkou, jarní cibulkou nebo utřeným česnekem. Skvěle chutná i s najemno nastrouhaným parmazánem.
Co budete potřebovat:
- 1 kelímek bílého jogurtu
- šťávu z 1/2 citronu
- 1 lžičku olivového oleje
- 1 lžičku hnědého cukru
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup:
Všechny ingredience v misce dobře promíchejte a dochuťte solí a pepřem.
Francouzská hořčičná
Při přípravě hořčičné zálivky můžete použít všechny druhy hořčice, pokaždé tak bude chutnat jinak.
Mezi oblíbené jednoduché zálivky patří i lehce pikantní a příjemně nakyslá a mírně nasládlá hořčičná zálivka. I při její přípravě se nebojte popustit uzdu fantazii a zkuste experimentovat s různými druhy hořčice. Jinak bude zálivka chutnat se štiplavou dijonskou hořčicí, jinak s nakyslou hrubozrnnou, naší plnotučnou či kremžskou, nebo třeba se sladkou hrubozrnnou hořčicí z Bavorska. Cukr můžete nahradit lžičkou medu, zálivka bude jemnější.
Co budete potřebovat:
- 10 lžic panenského olivového oleje
- 1,5 lžíce červeného vinného octa
- 2 lžíce dijonské hořčice
- sůl a cukr podle chuti
Postup:
Ocet, hořčici a sůl vyšlehejte metličkou, dokud nezačne zálivka houstnout. Pak přidejte cukr a postupně začněte během šlehání přidávat po lžících olej. Nepřestaňte šlehat, dokud se zálivka nepromění v krémovou emulzi.
Citronová s medem
Citronovou zálivku zkuste dochutit třeba čerstvým tymiánem, budete příjemně překvapeni.
Další z jednoduchých, ale chuťové skvěle vyvážených zálivek, kterou si klidně můžete připravit dopředu a skladovat ji v lednici. A nemusíte ani špinit metličku a misku. Stačí dát všechny ingredience do malé zavařovací sklenice se šroubovacím víčkem (třeba od přesnídávky), dobře ji uzavřít a důkladně protřepat, až se všechny složky propojí. Výhodou této zálivky je i to, že citron uchovává přirozenou barvu zeleniny, salát na stole tak bude pořád vypadat krásně a čerstvě.
Co budete potřebovat:
- 9 lžic oleje
- 6 lžic citronové šťávy
- 3 lžíce medu
Postup:
Do oleje postupně zašlehávejte citronovou šťávu a nakonec přidejte tekutý med. Dodržujte poměr surovin 3:2:1.
Avokádový dresink
Jestli máte rádi avokádo, určitě ochutnejte jednoduchý dresink z tohoto zdravého ovoce.
Mezi stále vyhledávanější salátové dresinky patří i ten připravený z oblíbeného avokáda, které je nejen chutné, ale také výživné a je bohatým zdrojem zdravých nenasycených mastných kyselin. Nádherně krémová a jemná konzistence a skvělá chuť této zálivky vás dostane. Přidat můžete třeba česnek nebo nasekané čerstvé bylinky. Kromě salátů se dá avokádový dresink použít i jako dip, omáčka na grilované maso nebo třeba jako pomazánka.
Co budete potřebovat:
- 1 avokádo
- 2 lžíce smetanového bílého jogurtu (nejlépe řeckého)
- 2 lžíce olivového oleje
- šťávu z 1/2 limetky
- sůl a pepř
Postup:
Avokádo vypeckujte, oloupejte, společně s ostatními ingrediencemi vložte do vhodné vyšší nádoby a tyčovým mixérem vše rozmixujte do hladka.
V létě je skvělý okurkový salát se sladkokyselou zálivkou>>>