BBQ, asijská, středomořská… Vyzkoušejte nejlepší marinády na maso, zeleninu nebo tofu
Sezona grilování je v plném proudu. Ať už máte rádi maso, ryby, tofu, nebo zeleninu, správná marináda dokáže zdokonalit každý grilovaný pokrm. Máme pro vás pět lahodných a originálních marinád, které obohatí vaše grilovací umění.
Jakou marinádu si vyberete?
Vynikající marináda nemusí být vůbec složitá>>>
Klasická BBQ marináda
Na co se hodí: hovězí steaky, vepřová žebírka nebo kuřecí stehna
Co budete potřebovat:
- 1 šálek kečupu
- 1/4 šálku jablečného octa
- 1/4 šálku worcesterské omáčky
- 2 lžíce medu
- 1 lžíci hořčice
- 2 prolisované stroužky česneku
- 1 lžičku mleté papriky
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
1. V míse smíchejte všechny ingredience, dokud nezískáte hladkou směs. V této marinádě obalte maso a nechte marinovat v chladničce nejméně 2 hodiny, nejlépe přes noc.
Citrusovo-bylinková marináda
Na co se hodí: na ryby nebo kuřecí prsa
Co budete potřebovat:
- šťávu z 1 citronu
- šťávu z 1 pomeranče
- 1/4 šálku olivového oleje
- 3 prolisované stroužky česneku
- 1 lžíci nasekaného čerstvého rozmarýnu
- 1 lžíci nasekaného čerstvého tymiánu
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
V misce smíchejte všechny ingredience. Marinádou potřete maso nebo rybu a nechte marinovat alespoň 30 minut, ale pro nejlepší výsledek je lepší déle, až 4 hodiny.
Asijská marináda
Na co se hodí: ideální je na hovězí maso nebo tofu
Co budete potřebovat:
- 1/4 šálku sójové omáčky
- 2 lžíce sezamového oleje
- 2 lžíce rýžového octa
- 1 lžíci medu
- 2 cm nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 2 prolisované stroužky česneku
- 1 lžičku chilli vloček
- 1 lžičku sezamových semínek
Postup:
Všechny ingredience důkladně smíchejte ve vhodné nádobě a maso nebo tofu do ní naložte. Nechte marinovat nejméně hodinu, ideálně přes noc, v chladu.
Středomořská marináda
Na co se hodí: vynikající je na zeleninu nebo kuřecí prsa
Co budete potřebovat:
- 1/2 šálku olivového oleje
- šťávu z 1 citronu
- 2 lžičky nasekaného čerstvého oregana
- 2 prolisované stroužky česneku
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
Všechny ingredience dobře promíchejte, do této marinády naložte maso a nechte marinovat 30 minut, ale i déle.
Pikantní mexická marináda
Na co se hodí: vepřové maso nebo kuřecí křídla
Co budete potřebovat:
- 1/4 šálku limetové šťávy
- 1/4 šálku olivového oleje
- 2 lžičky mletého chilli
- 1 lžičku mletého kmínu
- 1 lžíci mleté sladké papriky
- 1 prolisovaný stroužek česneku
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
Všechny ingredience důkladně promíchejte. Maso nebo křídla v marinádě dobře obalte a nechte marinovat alespoň hodinu, ideálně v chladu a přes noc, aby maso získalo intenzivnější chuť.
Hodit by se vám mohla i pivní marináda>>>