Řekni mi, jak jíš, a já ti řeknu, jaký jsi. Co o vás vypovídá způsob stolování a stravování?

4. dubna 2024 • 04:07

Věděli jste, že vaše stravovací návyky mohou odhalit mnoho o vaší osobnosti a životním stylu? Způsob, jakým jíte, může být odrazem vašeho přístupu k životu, vašich hodnot a dokonce i toho, jak se stavíte k ostatním lidem.

Jste to, co jíte. Tuhle větu známe asi všichni nejen díky stejnojmennému pořadu o hubnutí. Jenže důležité je nejen to, co jíme, ale také jakým způsobem. Zda jídlo krájíme nožem na malé kousíčky, nebo ho hltáme, vychutnáváme si každé sousto a tak dále. Zkuste se nad tím zamyslet. Váš způsob stolování o vás totiž prozradí mnohem víc, než byste si mysleli.

Jaké jsou nejhorší prohřešky u stolu podle mistra etikety?>>>

Video se připravuje ...

Hltáte

Pokud u žádného oběda nebo večeře dlouho neposedíte a stůl opouštíte vždycky jako první, nebo dokonce jíte vestoje či během pracovního procesu, znamená to, že jste velmi aktivní. Nevydržíte na jednom místě, potřebovali byste sedět na několika židlích najednou. Chcete toho v životě hodně zažít. Všude potřebujete být včas a jídlo je to, co vás od vašich aktivit zdržuje. Pozor ale na to, abyste nejednali příliš zbrkle a chaoticky. Máte k tomu totiž sklony a nemuselo by se vám to vyplatit. Na druhou stranu jste lidé štědří a velkorysí, kteří se dokážou obětovat pro druhé. Jste společenští a komunikativní. Druzí vás mají rádi a vyhledávají vás.

Hltáte jídlo? Hltáte jídlo? • Autor: iStock

Vychutnáváte si každé sousto

Pokud vám vyhovuje dlouhé stolování, jíte velmi pomalu a každý pokrm si vychutnáváte naplno, pak to ukazuje na to, že jste člověkem, který si umí užívat život. Jste optimisté, kteří se dokážou radovat i z maličkostí, které vám život přináší. Umíte prožít každý okamžik tak, jako by byl váš poslední. Problém ale je, že se mnohdy soustředíte příliš na sebe. Kvůli tomu můžete přijít o některé přátele, kteří mají pocit, že do vašeho života nepatří a jsou tu navíc. Míváte totiž někdy problém je vyslechnout, hovoříte zejména o sobě a o tom, co prožíváte vy, a to může mnohé odradit. Na to byste si tedy měli dát pozor. Myslete na to, že nejste na světě sami a že existují lidé, kteří vás a vaši podporu potřebují.

Máte vše na kousky jako pro ptáče

Tenhle způsob ukazuje na to, že jste nesoustředění a roztěkaní a že v životě potřebujete především řád a stabilitu. Máte velké sny a ambice, bohužel až takové, které nejsou příliš reálné. Problém je v tom, že si to nechcete připustit a mnohdy žijete víc ve snění než v realitě. Na druhou stranu vám velmi dobře jde organizace a plánování. Jste totiž typ člověka, který vše promyslí do detailů a snaží se podle toho jít za svým snem. Zkuste se zamyslet, co je skutečně možné a co už nikoli. Možná si jen zbytečně ztěžujete život. Snít je sice hezké, ale je třeba vnímat především realitu, jinak vás nepříjemně překvapí.

Krájíte si vše na malé kousky? Krájíte si vše na malé kousky? • Autor: iStock

Zhltnete klidně celou bramboru

Do pusy si dáte tak velký kus masa nebo knedlíku, že se pak hodně dlouhou dobu zaobíráte jeho žvýkáním. A vůbec vám nevadí, že u toho třeba vydáváte ne zrovna příjemné zvuky. Vidíte se v tom? Značí to, že máte svou tvrdou hlavu a jdete si cíleně za tím, co chcete vy. Aniž byste při tom dali na názory jiných. Mnohdy jste téměř k nezastavení – razíte si svou cestu, netoužíte ani po tom, slyšet názory známých či svého partnera. Ten se pak může cítit méněcenný a pod pantoflem – a má pravdu. Pokud nenajdete člověka, kterému to vyhovuje, můžete kvůli svému chování ztratit i jinak zajímavý vztah. Ne každý totiž s vámi vydrží.

Máte chaos na talíři

Čím větší hora všeho možného, tím lépe. A samozřejmě na jednom talíři. Na co špinit nádobí, když se to na jeden kus všechno vejde. Jste to vy? Pak to znamená, že jste člověk, který dává přednost chaosu před řádem. Jste tvrdohlaví, špatně se přizpůsobujete jiným. Nejraději byste, aby vše bylo po vašem, a to může ublížit vašim vztahům. Partner může mít pocit, že je pro vás páté kolo u vozu. Vaší dobrou vlastností ale je, že se rychle přizpůsobujete okolnostem. Umíte dobře odhadnout situaci, což je velké plus. Pokud se řídíte intuicí, skoro nikdy vás nezklame. Dejte na ni, pomůže mnohdy víc než jakkoli dobře míněné rady.

Domácí číny si budete chtít naložit plný talíř>>>

Video se připravuje ...

Autor: Jana Dvořáková