Jak mažete máslo na chleba? Známý psycholog prozradil, co to vypovídá o vaší osobnosti

26. října 2023 • 05:07

Mazání másla na chleba je činnost, nad kterou většina z nás vůbec nepřemýšlí. Vezmete máslo, ukrojíte chleba a máslo na něj namažete. Nenechte se ale mýlit. I tento zdánlivě jednoduchý úkol může o vaší osobnosti prozradit víc, než si myslíte. Zcela jistě ve chvíli, kdy se do toho vloží odborník na řeč těla!

Darren Stanton z britského Nottinghamu kdysi opustil povolání policisty, aby se stal psychologem a velkým odborníkem na řeč těla. S více než 20 lety zkušeností je dnes jedním z předních světových specialistů na odhalování podvodů, média ho dokonce označují za „lidský detektor lži“. V minulosti hodnotil řeč těla mnoha známých osobností, včetně Tonyho Blaira, Hillary Clinton, Donalda Trumpa, Johnnyho Deppa, Katy Perry, Taylor Swift a média využila jeho znalostí i během komentování svatby prince Harryho a Meghan Markle.

Víte, jak si vyrobit domácí máslo?>>>

Video se připravuje ...

Nedávno Darren Stanton spojil své síly se známým výrobcem rostlinného másla a výsledkem je velmi zajímavá studie, která řadí lidi do různých kategorií podle toho, jakým způsobem si roztírají máslo na opečený plátek chleba.  „Ve zdánlivě všedním aktu nanášení másla na opečený toast se odhalují vrstvy naší osobnosti,“ řekl Stanton britské tiskové agentuře South West News Service. „To, jakým způsobem máslo nanášíme, odráží naši odolnost, trpělivost i smysl pro detail. Tento zdánlivě jednoduchý úkol je odrazem našeho podvědomí a odhaluje rysy, které si možná ani neuvědomujeme.“

Jaký mazač jste vy?

Průzkum kromě jiného odhalil, že průměrný Angličan si namaže máslem neuvěřitelných 574 krajíců chleba ročně. Nutno doplnit, že studie se zaměřila na opečené plátky chleba, na které si Britové velmi potrpí, a na rostlinné máslo, které se snadno roztírá. Nicméně výsledky studie lze jistě použít i v případě, že si mažete klasické máslo (povolené) na klasický plátek chleba. Takže, jaký používáte způsob? A co to o vás vypovídá?

Darren Stanton rozdělil „mazače" do devíti skupin:

Kluzák

Kluzák Kluzák • Autor: iStock

Tito lidé kloužou nožem po toastu, aby máslo rovnoměrně rozetřeli po celé ploše. Z celkem 2000 dospělých, kteří se studie zúčastnili, tuto metodu používá polovina, což z ní činí nejoblíbenější způsob. Podle Stantona mají tito lidé tendenci být bezstarostní a klidní. Kluzáci proplouvají životem bez překážek nebo stresujících okamžiků a zůstávají v klidu i ve chvílích, kdy ostatní kolem nich šílí. Málokdy řeší vlastní problémy (vlastně si je ani nepřipouští), takže to bývají skvělé „vrby“, kterým se můžete kdykoli svěřit s tím, co vás trápí.

Pokrývač

Pokrývač Pokrývač • Autor: iStock

Do této skupiny spadají lidé, kteří mažou máslo po celé ploše až úplně k okrajům (v průzkumu to bylo 19 % lidí). Bývají velmi metodičtí, přesní a výborní organizátoři. Většinou jsou to oni, kdo plánuje aktivity sobě i ostatním na měsíce dopředu. Potřebují mít věci na svých místech a při nanášení másla důsledně dbají na to, aby byla každá část toastu pokryta rovnoměrnou a naprosto dokonalou vrstvou másla. Namazání celého plátku chleba ukazuje i potřebu kontroly a vyloučení rizik. Nechat část chleba bez másla by pro tyto lidi bylo stejné jako nechat něco hotové jen napůl.  

Hrudkař

Hrudkař Hrudkař • Autor: iStock

Lidé v této skupině (celkem 6 % dotázaných) neroztírají máslo na chlebu rovnoměrně a nevadí jim, když tu a tam zůstanou hrudky. A co to vypovídá o jejich osobnosti? Hrudkaři si dělají věci po svém. Mají trochu hlavu v oblacích a minuta sem nebo minuta tam pro ně nic neznamená, takže na schůzky většinou chodí pozdě. A když mají chleba namazaný máslem, jsou prostě rádi, že ho mohou sníst, a je jim naprosto jedno, že někde je másla víc a na některých místech není třeba vůbec žádné.

Vyhýbač

Vyhýbač Vyhýbač • Autor: iStock

Jestli se taky při mazání másla na chleba vyhýbáte okrajům, jako to udělalo 5 % dotázaných, pak jste pravděpodobně velmi pořádkumilovný člověk. Proto se také vyhýbáte okrajům, aby máslo náhodou nepřeteklo a nenakapalo na vaši naleštěnou podlahu. Vyhýbači jsou velmi metodičtí, bývají to perfekcionisté, kteří se výborně uplatňují v administrativních profesích.

Oboustranář

Oboustranář Oboustranář • Autor: iStock

Velmi unikátní skupinou jsou lidé, kteří si mažou máslo na obě strany chleba. Nejspíš vám to přijde neuvěřitelné, nicméně pár takových se ve studii našlo. A přestože je tento způsob poněkud podivný, tito lidé vůbec divní nejsou. Naopak. I když… Poznáte je většinou podle více či méně extravagantního vzhledu. Milují, když mohou žít naplno. Bývají velmi kreativní, extrovertní, nevadí jim být středem pozornosti. A pokud se mají rozhodnout, nenásledují jen slepě ostatní, ale důvěřují svým vlastním instinktům.

Trhač

Trhač Trhač • Autor: iStock

Jestli si rádi krajíc chleba trháte na kousky a pak si každý mažete máslem zvlášť, patříte mezi trhače. Podle psychologa tito lidé nemají rádi překvapení a jsou si dobře vědomi toho, na co všechno stačí jejich schopnosti, a na co už ne. Jsou zvyklí všechno rozebírat a uvažovat trochu jinak než ostatní. Často vymýšlejí věci za pochodu, bývají velmi zábavní a společenští.

 

Hoblinkář

Hoblinkář Hoblinkář • Autor: iStock

Používáte škrabku na máslo nebo speciální nůž, díky kterému lze z másla vyrobit úhledné hoblinky? Pak patříte mezi hoblinkáře. Tyto nástroje nejen tvarují máslo do úhledných hoblinek, ale hlavně usnadňují jeho roztírání, což každého hoblinkáře potěší a dá mu pocit, že jeho způsob je ze všech nejlepší. Lidé patřící do této skupiny chtějí dělat věci jedinečným způsobem a při řešení problémů mají tendenci hledat cestu, která není tak úplně obvyklá. Jsou to takoví chytráci, kteří se s vámi budou klidně dohadovat dlouhé hodiny, dokud si neprosadí svou.   

Nedomazávač

Nedomazávač Nedomazávač • Autor: iStock

Do této skupiny patří lidé, kteří používají minimum másla a na chlebu nechávají prázdná místa, aby si ho mohli lépe vychutnat a nepřebili ho chutí másla. (Nebo možná také dbají na své zdraví a snaží se omezit tuky v jídelníčku…) Většinou nevěnují snídani moc času, zhltnou ji vestoje a už letí ven užít si den. Jsou to ambiciózní lidé, kteří rádi žijí přítomností, a pro ostatní bývá těžké s nimi udržet krok.

Máslař

Máslař Máslař • Autor: iStock

Do poslední skupiny patří lidé, kteří si chleba namažou takovou vrstvou másla, že pod ní není skoro vidět. Asi tedy není těžké uhodnout, že i v životě si rádi dopřávají v dostatečné míře vše, co mají rádi, a neradi se drží zpátky. Tento způsob roztírání prozrazuje i to, že máslaři mívají šťastnou povahu, bývají to optimisté, kteří na všem vidí tu lepší stránku. A proto bývá velmi příjemné trávit čas v jejich společnosti.

Video se připravuje ...

 

Autor: AK