Recepty z jednoho hrnce nebo pekáče: 5 vynikajících jídel s masem i bez

16. února 2021 • 00:00

Zapomeňte na haldu nádobí. Skvělé chutné jídlo můžete zvládnout i v jednom hrnci. Vychutnejte si kuře se zeleninou, rakouskou specialitu Tafelspitz nebo delikátní pečenou zeleninu s glazovaným bůčkem. Tyto pokrmy si zamilujete od prvního sousta.

Mnoho druhů zeleniny a masa stačí jen nakrájet, promíchat s trochou oleje a koření a dát dusit či péct. Pokud hledáte novou inspiraci, máme pro vás 5 báječných receptů! Jídla z jednoho hrnce nebo pekáče nemusí být nejrychlejší na přípravu, ale většinu času se vaří či pečou sama. Vy si můžete zatím dát šálek dobré kávy nebo čaje a užít si prolínající se vůně chystaného pokrmu.

Kuře se zeleninou z jednoho pekáče

Nevíte-li co se zbylou zeleninou, vyzkoušejte pečené kuře, které vás jistě mile překvapí. Využít můžete zkrátka cokoliv. Od mrkve, brambor, dýně přes rajčata a žampiony až po cuketu. Na přípravu vám bohatě postačí dva plechy, které můžete dát v troubě nad sebe! A chcete-li vyzkoušet jinou variantu pouze z jednoho pekáče, oceníte tohle kuře se zeleninou.

Zapečená zelenina s kroupami a sýrem

Zapečené krupoto se sýrem a zimní zeleninou vás báječně zasytí i v těch nejsychravějších dnech. Kroupy zapečené s kapustou, rajčaty, cibulí a česnekem, zalité bílým vínem si vás získají od prvního sousta. Nezapomeňte vše ještě doplnit o strouhaný parmezán a goudu.  

Tafelspitz

Znáte pokrm jménem Tafelspitz? Na této rakouské klasice si pochutnával už císař Josef I. Z jednoho hrnce získáte základ rovnou pro tři chody. Silný vývar z hovězího masa a morkové kosti plný kořenové zeleniny, šťavnaté maso s bramborovým salátem, špenátem a křenem a také křupavé topinky namazané morkem.

Masové kuličky z pomalého hrnce

Máte-li pomalý hrnec, pak se pusťte do kuliček z mletého krůtího masa v rajčatové omáčce, které chutnají zkrátka neodolatelně. V omáčce nesmí chybět cibule, mrkev, celer, česnek, petržel a rajčatová passata. Masové kuličky v rajčatové omáčce z pomalého hrnce sice trvají déle, ale na skvělé jídlo se zkrátka vyplatí počkat! Servírovat můžete s těstovinami, pečivem nebo zeleninovým salátem. 

Dostali jste chuť na zapečené těstoviny? Inspirujte se našimi recepty

Pečená zelenina s glazovaným bůčkem

O ten pravý gurmánský zážitek se postará pečená zelenina s glazovaným bůčkem. Dozlatova pečený bůček, potřený meruňkovou zavařeninou s chilli vločkami je opravdová delikatesa. Ideální přílohou jsou pečené brambory, cuketa, cibule a kapie. S tímto pokrmem zaručeně zazáříte i u náročnějších strávníků.

Autor: DF