Řasy a chaluhy jako superpotravina. Vyzkoušejte z nich polévku, sushi nebo salát
Mořské řasy jsou pro nás Čechy trochu exotické chutě. Většinou se s nimi setkáváme u asijských pokrmů, například polévek nebo sushi. Mají však mnohem širší využití. Navíc jsou zdravé. Jen čekají, až je pustíte do kuchyně.
Na světě existuje několik desítek tisíc druhů řas, jen přibližně sto padesát z nich se ale používá jako potrava. Podle archeologických výzkumů byly vodní řasy běžnou potravou našich prapředků i u nás v Evropě. Když se pak člověk usadil na jednom místě, začal hospodařit na půdě a věnoval se zemědělství, řasy se staly jen doplňkovou stravou nebo z jídelníčků úplně vymizely.
Mořské řasy se používají i do oblíbeného sushi:
Zdravý a dostupný zdroj potravy
Nyní se k řasám část světové populace opět přiklání. Jsou považovány za superpotraviny. Vědci uvádějí, že jsou obohacením kuchyně a lidské výživy, protože obsahují vitaminy A, C a skupiny B, stopové prvky, například vápník, jod, železo, hořčík, fosfor a draslík. Jsou také hodnotnou zásobárnou rostlinných bílkovin, vlákniny, antioxidačních a antivirových sloučenin a omega mastných kyselin snižujících krevní tlak. Podporují také zdraví srdce a udržují mozek v dobré kondici.
Mořské řasy se dělí podle barev
Řasy (mořské i sladkovodní) se podle zbarvení dělí do tří skupin: hnědé neboli chaluhy (Phaeophyceae), červené (Rhodophyceae) a zelené (Chlorophyta). Největšími spotřebiteli mořských řas jsou Japonci, Číňané a Korejci. A protože asijská kuchyně je v dnešní době velmi populární, roste i obliba receptů, které obsahují řasy.
Jaké mořské řasy jsou nejpoužívanější?
Nori
Tyto řasy jsou nejznámější. V lidském organismu na sebe vážou toxické látky a rozpouštějí tuky. Využívají se na sushi maki – do mořské řasy se zabalí rýže s rybou nebo zeleninou. Nori se také často přidává do polévek a salátů.
Zdravý salát z mořské řasy nori s mrkví
Ingredience:
- 5 mořských řas nori
- 2 střední mrkve
- sezamové semínko
- citronová šťáva k dochucení
- med
Postup:
1. Mořské řasy namočte na 10 minut do vody a sceďte. Poté je nakrájejte na proužky.
2. Očištěnou mrkev nakrájejte na nudličky, dejte ji do horké vody a povařte 3–4 minuty. Sceďte ji, nechte vychladnout a smíchejte s řasami.
3. Vše zakápněte citronovou šťávou, oslaďte medem podle chuti a ozdobte sezamovým semínkem.
Wakame
Této často používané řase se někdy přezdívá mořská hořčice. Nejčastěji se přidává do rýžových pokrmů, salátů, do zdravých miso polévek, podává se ale i jako příloha k rybám a mořským plodům a lze ji přidat i do salátu. Před použitím se sušené řasy několik minut máčejí ve vodě.
Polévka s mořskou řasou wakame
Ingredience:
- 25 g řasy wakame
- 1/2 šálku tofu nakrájeného na kostky
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce nasekaného česneku
- 1 cibule nakrájená na kostičky
- 3 šálky zeleninového vývaru
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce oleje
- 1/2 lžičky červených chilli vloček (lze vynechat)
Postup:
1. Řasy namočte na 7–10 minut do vlažné vody, poté je sceďte a nakrájejte na širší nudle.
2. Na pánvi rozehřejte olej, orestujte na něm kostky tofu do světle hnědé barvy a odložte stranou.
3. Ve výpeku nechte zesklovatět česnek s cibulí. Přidejte vývar a přiveďte k varu. Nyní přidejte scezenou mořskou řasu a sójovou omáčku a vařte 2 minuty.
4. Do polévky přidejte osmažené kostky tofu a opět povařte 2 minuty. Polévku podávejte v miskách, ozdobenou chilli vločkami.
Kombu
Tyto řasy s mírně kouřovou chutí se často nakládají do octa, přidávají se do polévek dashi nebo se z nich připravuje vývar, který se používá do dalších asijských polévek. Vaří se s luštěninami pro rychlejší změknutí a zvýraznění chuti. Kombu se také suší a koření se jimi pokrmy. S populárním nápojem kombucha ale tyto řasy nemají nic společného, přestože mají podobný název.
Pepper dulse
Druh červené řasy, který se vyskytuje u skalnatých mořských břehů v Evropě i Kanadě. Může mít i žluté odstíny nebo temnou červenou, až černou barvu. V severozápadním Irsku se často využívá na výrobu ginu. Pro svou štiplavou chuť připomínající pepř a kari se tato řasa často suší a používá jako koření k dochucení pokrmů. Je možné ji také nakládat, ale pouze do studeného octového nálevu. Při intenzivním vaření uvolňuje silné aromatické látky připomínající pepř se syrovou cibulí.
Dilsea carnosa
Červená řasa patří mezi větší mořské řasy (její listy dosahují délky až 60 cm). Rostliny jsou tuhé a kožovité a chutnají po korýších. Tato řasa má široké použití v kuchyni. Předvařená se hodí do polévek, míchaných vajec, sendvičů, kroket, knedlíků, rýžových jídel a nudlí. Dá se také rychle osmažit jako hranolky nebo zapéct v troubě se sýrem. Sušená řasa se drtí na vločky nebo prášek a používá se jako koření a zvýrazňovač chuti místo glutamanu sodného.
Irský mech
Tato červená mořská řasa roste v chladných vodách kolem pobřeží Irska a Skotska. Využívá se například jako zahušťovadlo do nápojů nebo krémů, protože má schopnost gelovatět a funguje jako veganská verze želatiny.
Hijiki
Tato řasa se vyznačuje výraznou zemitou chutí, drsnými listy a tmavou barvou. Uplatnění najde v pokrmech s rýží a v salátech. Před použitím se musí namočit, aby její konzistence byla měkčí.
Chaluha bublinatá
Tato mořská řasa se užívá především ve formě čajů a nálevů. Podporuje správnou funkci štítné žlázy, protože je cenným zdrojem jodu.
Sea lettuce neboli mořský salát
Řasa se svěží zelenou barvou se obvykle jí syrová ve formě salátů. V tepelné úpravě nebo sušená se přidává do polévek a vývarů.