Jak na pohodový večer? Dopřejte si domácí vaječňák s kouskem lahodné čokolády. I jejich příprava je zábava, takže úspěch zaručen!

12. listopadu 2022 • 12:00

Na chvíli se posadit do pohodlného křesla, nalít si sklenku hustého hřejivého likéru a k tomu si ulomit kousíček tabulky dobré čokolády. Tu chvilku siesty si můžete vychutnat i ve dvou…

Historie vaječného likéru prý sahá až do středověku. Francouzský král Ludvík IX. trpíval nespavostí a často bloudil po zámku, až jednou zašel do kuchyně, kde ochutnal nápoj lait de poule z mléka a čerstvých vajec. Jiné legendy ale přisuzují vynález této tekuté dobroty Angličanům. Ať už byl průkopníkem kdokoli, platí, že základem musejí být čerstvé vaječné žloutky.

Historii vaječňáku už známe, ale jak to bylo s čokoládou? Budete se divit!

Video se připravuje ...

Vánoční sobíci

Sobíci jsou nejen roztomilí, ale i chutní! Sobíci jsou nejen roztomilí, ale i chutní! • Autor: Stockfood.com

Doba přípravy: 50 minut + odležení

Počet kousků: 40

Cena cca: 450 Kč

Suroviny:

  • 500 g tmavé čokolády
  • 100 g slaných preclíčků
  • hvězdičky z bílé čokolády
  • bílá a tmavá čokoládová poleva
  • cukrové perličky

Postup:

Bílou polevu rozehřejeme a na pečicí papír nastříkáme menší kolečka, která necháme v chladničce ztuhnout. Pak na ně rozehřátou tmavou polevou uděláme ťupky a opět necháme ztuhnout. Tmavou čokoládu nalámeme a rozehřejeme ve vodní lázni. Pak ji rozetřeme na menší tác vyložený pečicím papírem a necháme trošku ztuhnout. Plát čokolády ozdobíme očima a z preclíků naznačíme parohy. Pak přisypeme hvězdičky a cukrové zdobení a necháme v chladničce zcela ztuhnout.

Kouzelní skřítci

Skřítek, nebo trpaslík? Skřítek, nebo trpaslík? • Autor: Stockfood.com

Z rozehřáté čokolády si uděláme menší tabulky. Na čepice skřítků použijeme pokrájené želé bonbony, bambulky a vousy naznačíme z cereálních kuliček a nosy z barevných cukrátek.

Hrudky

Mandličky s čokoládou? Vražedná kombinace… Mandličky s čokoládou? Vražedná kombinace… • Autor: iStock.com

Doba přípravy: 50 minut + odležení

Počet kousků: 40

Cena cca: 300 Kč

Suroviny:

  • 200 g hořké čokolády
  • 200 g bílé čokolády
  • 300 g směsi kandovaného a sušeného ovoce (zázvor, maliny, kustovnice), hranolky mandlí, pinie

Postup:

Čokolády nalámeme a každou zvlášť rozpustíme ve vodní lázni. Ovoce pokrájíme nadrobno a promícháme s mandlemi a pistáciemi, pak rozdělíme směs napůl a do každé vmícháme tmavou a bílou čokoládu tak, aby se kousky obalily. Necháme chvilku lehce ztuhnout a pak rukama potřenýma jedlým olejem tvoříme menší hrudky a klademe je na tác s pečicím papírem. Hrudky necháme v chladničce ztuhnout.

Šikovný tip: Hrudky můžete před ztuhnutím posypat kousky lyofilizovaných malin.

Vaječný likér

Vaječný koňak k předvánočnímu času patří Vaječný koňak k předvánočnímu času patří • Autor: Stockfood.com

Doba přípravy: 45 minut

Množství: 1,5 l

Cena cca: 250 Kč

Suroviny:

  • 500 ml neslazeného kondenzovaného mléka
  • 500 ml slazeného kondenzovaného mléka
  • 6 čerstvých žloutků
  • 1 vanilkový lusk
  • 180 g prosetého moučkového cukru
  • 400 ml vodky

Postup:

Ve vodní lázni vyšleháme žloutky s moučkovým cukrem a dření z vanilkového lusku do hustější pěny. Směs vyndáme z lázně a postupně do ní zašleháme neslazené a slazené mléko a podle chuti přidáme alkohol. Likér rozlijeme do čistých láhví, uzavřeme a skladujeme v chladničce. Vydrží zhruba týden.

Video se připravuje ...

Chcete ochutnat další skvělé dobroty, které na Vánoce prostě musíte mít? Není nic snazšího než si koupit aktuální číslo Blesk Vaše recepty >>>

Listopadové číslo Blesk Vaše recepty Listopadové číslo Blesk Vaše recepty • Autor: Blesk Vaše recepty, BVR

Autor: TR, Olga Trešlová, BVR