Jak na pohodový večer? Dopřejte si domácí vaječňák s kouskem lahodné čokolády. I jejich příprava je zábava, takže úspěch zaručen!
Na chvíli se posadit do pohodlného křesla, nalít si sklenku hustého hřejivého likéru a k tomu si ulomit kousíček tabulky dobré čokolády. Tu chvilku siesty si můžete vychutnat i ve dvou…
Historie vaječného likéru prý sahá až do středověku. Francouzský král Ludvík IX. trpíval nespavostí a často bloudil po zámku, až jednou zašel do kuchyně, kde ochutnal nápoj lait de poule z mléka a čerstvých vajec. Jiné legendy ale přisuzují vynález této tekuté dobroty Angličanům. Ať už byl průkopníkem kdokoli, platí, že základem musejí být čerstvé vaječné žloutky.
Historii vaječňáku už známe, ale jak to bylo s čokoládou? Budete se divit!
Vánoční sobíci
Doba přípravy: 50 minut + odležení
Počet kousků: 40
Cena cca: 450 Kč
Suroviny:
- 500 g tmavé čokolády
- 100 g slaných preclíčků
- hvězdičky z bílé čokolády
- bílá a tmavá čokoládová poleva
- cukrové perličky
Postup:
Bílou polevu rozehřejeme a na pečicí papír nastříkáme menší kolečka, která necháme v chladničce ztuhnout. Pak na ně rozehřátou tmavou polevou uděláme ťupky a opět necháme ztuhnout. Tmavou čokoládu nalámeme a rozehřejeme ve vodní lázni. Pak ji rozetřeme na menší tác vyložený pečicím papírem a necháme trošku ztuhnout. Plát čokolády ozdobíme očima a z preclíků naznačíme parohy. Pak přisypeme hvězdičky a cukrové zdobení a necháme v chladničce zcela ztuhnout.
Kouzelní skřítci
Z rozehřáté čokolády si uděláme menší tabulky. Na čepice skřítků použijeme pokrájené želé bonbony, bambulky a vousy naznačíme z cereálních kuliček a nosy z barevných cukrátek.
Hrudky
Doba přípravy: 50 minut + odležení
Počet kousků: 40
Cena cca: 300 Kč
Suroviny:
- 200 g hořké čokolády
- 200 g bílé čokolády
- 300 g směsi kandovaného a sušeného ovoce (zázvor, maliny, kustovnice), hranolky mandlí, pinie
Postup:
Čokolády nalámeme a každou zvlášť rozpustíme ve vodní lázni. Ovoce pokrájíme nadrobno a promícháme s mandlemi a pistáciemi, pak rozdělíme směs napůl a do každé vmícháme tmavou a bílou čokoládu tak, aby se kousky obalily. Necháme chvilku lehce ztuhnout a pak rukama potřenýma jedlým olejem tvoříme menší hrudky a klademe je na tác s pečicím papírem. Hrudky necháme v chladničce ztuhnout.
Šikovný tip: Hrudky můžete před ztuhnutím posypat kousky lyofilizovaných malin.
Vaječný likér
Doba přípravy: 45 minut
Množství: 1,5 l
Cena cca: 250 Kč
Suroviny:
- 500 ml neslazeného kondenzovaného mléka
- 500 ml slazeného kondenzovaného mléka
- 6 čerstvých žloutků
- 1 vanilkový lusk
- 180 g prosetého moučkového cukru
- 400 ml vodky
Postup:
Ve vodní lázni vyšleháme žloutky s moučkovým cukrem a dření z vanilkového lusku do hustější pěny. Směs vyndáme z lázně a postupně do ní zašleháme neslazené a slazené mléko a podle chuti přidáme alkohol. Likér rozlijeme do čistých láhví, uzavřeme a skladujeme v chladničce. Vydrží zhruba týden.
Chcete ochutnat další skvělé dobroty, které na Vánoce prostě musíte mít? Není nic snazšího než si koupit aktuální číslo Blesk Vaše recepty >>>