Začíná půst! 10 odlehčených receptů nejen na Popeleční středu

14. února 2024 • 04:30

Popeleční středa, která letos připadá na 14. února, je prvním dnem čtyřicetidenního půstu, pod kterým si každý představí něco jiného. Někdo striktní hladovku, jiný bezmasá jídla nebo celkovou úpravu jídelníčku do zdravější podoby. Vybrali jsme 10 skvělých jídel, která jsou zdravá a hlady s nimi rozhodně trpět nebudete!

Postění nemusí a ani by nemělo být hladověním. Mnoho živin nutně potřebujeme a období půstu nabízí skvělou možnost začít s úpravou jídelníčku, připravit si jídla bez smažení a velkého množství tuku a vyzkoušet nové suroviny. Nezapomínejte také na pitný režim. Jednotlivé recepty najdete v odkazech pod jejich názvy v článku.

Chcete zkusit půst? Co třeba ten přerušovaný! Máme pro vás návod, jak ho zvládnout krok za krokem >>>

Video se připravuje ...

Začněte den chutně

Ke snídani a svačině sáhněte po dávce vlákniny a čerstvé zelenině či ovoci. Zkuste třeba sendvič s mozzarellou nebo jablečnou misku.

Mrkvový krém se zázvorem Mrkvový krém se zázvorem • Autor: F.O.O.D.

Krémové polévky na zahřátí

Pro postní období jsou skvělé jakékoli zeleninové polévky, klidně mohou být krémové. Pokud polévky nechcete zahušťovat, vařte je v menším množství vody a část vařené zeleniny rozmixujte. Rajčatová polévka s pestem nebo mrkvový krém se zázvorem zahřejí a vylepší vám poslední zimní dny!

Hlavní chod, na kterém si pochutnáte

Zkuste vynechat tučné maso a uzeniny, ostatní tučná a smažená jídla a alkohol. Ale není to jen o zelenině, pokud přidáte ještě luštěniny nebo rybu, povýšíte výživovou hodnotu vašeho hlavního chodu a báječně si pochutnáte. Ryby jsou při půstu povoleny, proto se pusťte třeba do lososa s restovanou zeleninou. Skvělý je také luštěninový salát s rukolovým pestem nebo těstoviny s restovanou zeleninou.

Losos s restovanou zeleninou Losos s restovanou zeleninou • Autor: F.O.O.D.

Sladkého se vzdávat nemusíte

Chybí vám něco sladkého? I to si můžete během postního období dopřát. Ovesné supersušenky plné vlákniny vám zachutnají a můžete si je zabalit i s sebou do práce. Máte-li radši měkké než křupavé, zkuste jablečné muffiny.

A pro milovníky smetanových dezertů do skleničky je tu domácí jahodový pribiňáček>>>

Video se připravuje ...

Autor: red