Proč pečeme velikonoční beránky a jak to letos pojmout netradičně?

4. dubna 2021 • 00:00

Bez beránka si už Velikonoce nedokážeme ani představit. Na každém kroku a každém pohledu na internet na nás nějaký ten beránek zpoza rohu či nalistované stránky zkrátka vykoukne. Ať se jedná o pečicí formu, tip na recept 8x jinak, hotový moučník, čokoládovou figurku či menu v jídelníčku, všude samý beránek a nadívané jehněčí. Ale proč ho vlastně každý rok připravujeme?

Velikonoční beránek coby symbol Velikonoc v podobě sladkého moučníku, u nás nejčastěji připravovaného z třeného těsta a pečeného ve formě s podobou ležícího berana nebo jehněte se vztyčenou hlavou, nemá tak dlouhou historii, jak bychom si mohli myslet. Nedostatkem skopového masa na našem území způsobeným ústupem chovu těchto zvířat převzal na sebe velikonoční symboliku právě ten sladký. Pekl se jak na Bílou sobotu, tak i na Boží hod velikonoční a nechával se posvětit v kostele.

Ještě nemáte svého velikonočního beránka a hledáte novou inspiraci? Upečte si třeba:

tvarohového beránka

slaného beránka z nádivky

kynutého beránka bez formy

perníčky, které jsou měkké hned po upečení

Oběť beránka byla připomínkou vyvedení Židů z Egypta a slavena měla být každým rokem. Pesachový (velikonoční) beránek byl upečen na rožni a celý sněden s nekvašeným chlebem. V křesťanství beránek symbolizuje nevinnost a čistotu, oběť Božího beránka na kříži. Velikonoce jsou ale také obdobím lidových tradic spojených s vítáním a oslavou jara, kdy se malá jehňata pasou na pomalu se zelenajících stráních. Ať již jste si tedy toho svého beránka upekli na základě kterékoli tradice a vyznání nebo zkrátka jen proto, že už si bez něj velikonoční svátky ani nedokážete představit, uvařte si kávu či čaj, posaďte se a v klidu si ten svůj moučník s uvázanou mašlí kolem krku vychutnejte!

Autor: VDŠ