Od pondělí do pátku: Veganské recepty, u kterých si na maso nebo vejce ani nevzpomenete
Nemusíte být přímo vegan, nicméně vynechat občas živočišné produkty je určitě prospěšné. Uvařit si jídlo jen z rostlinných zdrojů není navíc vůbec složité. Zkuste si podle následujících receptů připravit veganskou verzi oblíbených těstovin mac & cheese, vajíčkové pomazánky nebo kuliček s rajskou omáčkou.
Veganství jako životní styl vychází z vegetariánství. Rozdíl je v tom, že zatímco vegetariáni ze svého jídelníčku obecně vylučují maso a vnitřnosti, vegani se vyhýbají veškerým živočišným produktům, tedy masu, rybám, vejcím, mléku a produktům z něj, a dokonce i medu. Přijde vám to komplikované? V dnešní době vůbec není. Téměř všechny potraviny živočišného původu se dají nahradit veganskými alternativami, které se dají koupit už i v supermarketech. Důkazem jsou také následující recepty, které připravila nezisková organizace Proveg Česko. Její vizí je svět, v němž si každý vybírá lahodné a zdravé jídlo, které je dobré pro všechny lidi, zvířata a naši planetu.
Jak je to s vegetariánskou a veganskou stravou u dětí?>>>
Na co se můžete těšit:
Pondělí: Veganské mac & cheese
Úterý: Polévka ze zeleného chřestu
Středa: Zdravá salátová miska s baby špenátem a quinoou
Čtvrtek: Tempehové kuličky v rajčatové omáčce
Pátek: Veganská vajíčková pomazánka
Pondělí: Veganské mac & cheese
Mac&cheese bez sýra? No jasně! Sýrovou chuť dodá omáčce lahůdkové droždí a kešu oříšky se zase postarají o krémovou konzistenci. Skvěle chutná s těstovinami, ale s úspěchem ji využijete také jako omáčku k nachos.
Suroviny na 4 porce:
- 350 g oloupaných brambor
- 1 středně velká mrkev
- 1 menší cibule
- 400 g těstovin (kolínka)
- 1 hrnek kešu ořechů (namočených alespoň na 2 hodiny ve vodě)
- 4 lžíce lahůdkového droždí
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 a 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky mleté červené papriky
- 1 lžička sušeného česneku
- špetka pepře
- 1/2 hrnku rostlinné smetany (sójová, rýžová, ovesná)
- 180 ml vody
Postup:
1. Menší hrnec naplníme vodou a přivedeme ji k varu. Brambory, mrkev a cibuli nakrájíme na malé kostičky, vsypeme do vroucí vody a vaříme doměkka přibližně 10-15 minut.
2. Mezitím uvaříme těstoviny podle návodu.
3. Uvařenou zeleninu slijeme a vložíme do mixéru. Přidáme scezené kešu oříšky, lahůdkové droždí, citronovou šťávu, sůl, mletou červenou papriku, pepř, sušený česnek a rostlinnou smetanu. V průběhu mixování postupně přidáváme vodu, dokud nedosáhneme požadované konzistence omáčky.
4. Omáčku podle potřeby dochutíme a nalijeme na uvařené těstoviny. Důkladně promícháme a ihned podáváme.
Úterý: Polévka ze zeleného chřestu
Nevíte, co s chřestem? Zkuste tuto lahodnou krémovou polévku! Po zjemnění rostlinnou smetanou neodolá žádný mlsný jazýček.
Suroviny na 4 porce:
- 1 svazek zeleného chřestu nakrájeného na menší kousky
- 4 stroužky česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 hrnky zeleninového vývaru
- 1 hrnek špenátu
- 2 lžíce lahůdkového droždí
- 200 ml rostlinné smetany
- 2 lžíce citronové šťávy
- sůl a pepř dle chuti
Postup:
1. Chřest s nadrobno nakrájeným česnekem krátce orestujeme na olivovém oleji. Přidáme zeleninový vývar, osolíme, opepříme a vaříme do změknutí chřestu.
2. Vmícháme špenát a krátce povaříme.
3. Nakonec přimícháme lahůdkové droždí s rostlinnou smetanou a rozmixujeme. Hotovou polévku dochutíme solí a citronovou šťávou.
Středa: Zdravá salátová miska s baby špenátem a quinoou
Buddha bowls jsou skvělým způsobem, jak se stravovat zdravěji! Do této salátové misky jsme přidali quinou a čerstvý mladý špenát, vrcholem je pak lahodný dresink ze sezamové pasty tahini a javorového sirupu.
Suroviny na 2 porce:
- 1 balení uzeného tofu
- 1 hrnek uvařené quinoy
- 1 hrnek baby špenátu
- 1/2 hrnku nakrouhaného červeného zelí
- 1/2 hrnku mrkve nakrájené na nudličky
- 1 hrst pražených arašídů
- 1 hrst čerstvých edamame fazolí
- 1 lžíce tahini
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička javorového sirupu
- mleté chilli
- čerstvý koriandr na ozdobení
Postup:
1. Tofu nakrájíme na kostky a následně opečeme na pánvi nebo grilu na troše oleje. Osolíme ho a dáme stranou.
2. Tahini smícháme s javorovým sirupem, citronovou šťávou a chilli.
3. Do misek rozdělíme čerstvý baby špenát, uvařenou quinou a zeleninu smíchanou s tahini dresinkem. Posypeme arašídy, edamame fazolemi a uzeným tofu a podle chuti ozdobíme čerstvým koriandrem.
Čtvrtek: Tempehové kuličky v rajčatové omáčce
Znáte tempeh? Zachutná opravdu snad každému díky své intenzivní uzené chuti. Vyzkoušejte ho třeba v těchto tempehových kuličkách s rajčatovou omáčkou, které si skvěle vychutnáte například v kombinaci s celozrnnými špagetami.
Suroviny na 4 porce:
Kuličky:
- 1 menší cibule
- 250 gramů uzeného tempehu
- 1/3 hrnku mletých vlašských ořechů
- 2 lžíce lahůdkového droždí
- 1 lžička oregana
- 4 lžíce rajčatového pyré
- sůl a pepř
- 1/2 hrnku strouhanky
- olej na smažení
Omáčka:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 menší nadrobno nakrájená cibule
- 3 stroužky rozmačkaného česneku
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžíce cukru
- 600 g drcených rajčat
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 svazek bazalky
- sůl a pepř
Kromě toho:
- 1 balení celozrnných špaget
Postup:
1. Cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme na oleji dozlatova. Tempeh vložíme do mixéru a spolu s ostatními surovinami a osmaženou cibulí rozmixujeme dohladka.
2. Z hmoty vytvarujeme kuličky, obalujeme je ve strouhance a z každé strany krátce osmažíme na pánvi s olejem. Kuličky přendáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme přibližně 15 minut při 180 ºC.
3. Špagety uvaříme podle návodu.
4. Pro přípravu omáčky si na olivovém oleji orestujeme cibuli s česnekem. Přidáme rajčatový protlak s cukrem a krátce povaříme. Vmícháme drcená rajčata, osolíme, opepříme a vaříme na mírném ohni. Nakonec přidáme oregano a nakrájenou bazalku.
5. Upečené tempehové kuličky podáváme se špagetami a rajčatovou omáčkou.
Pátek: Veganská vajíčková pomazánka
Vajíčková pomazánka bez vajíček? Určitě ji vyzkoušejte, nebudete litovat. Vajíčkovou chuť má díky černé soli a lahůdkovému droždí a lahodnost a plnost přidá krémová rostlinná majonéza.
Suroviny na 4 porce:
- 1 balení tofu natural
- 1/2 nadrobno nakrájené jarní cibulky nebo pažitky
- 120 ml rostlinné majonézy
- 1 lžička hořčice
- 2 lžíce lahůdkového droždí
- špetka kurkumy
- 1 lžička černé soli kala namak⠀
Postup
1. Tofu rozdrobíme vidličkou a smícháme s ostatními surovinami.
2. Pomazánku namažeme na chlebíčky a ozdobíme pažitkou nebo jarní cibulkou.
TIP: Pro odlehčenější verzi můžete místo majonézy použít rostlinnou verzi zakysané smetany či jogurtu.
Chcete více rostlinných receptů? Přihlaste se zdarma do 30denní výzvy Veggie Challenge na www.veggiechallenge.cz.
Zkuste i výbornou pečenou cizrnu, kterou můžete zobat večer u televize>>>