Od pondělí do pátku: Veganské recepty, u kterých si na maso nebo vejce ani nevzpomenete

19. června 2023 • 00:00

Nemusíte být přímo vegan, nicméně vynechat občas živočišné produkty je určitě prospěšné. Uvařit si jídlo jen z rostlinných zdrojů není navíc vůbec složité. Zkuste si podle následujících receptů připravit veganskou verzi oblíbených těstovin mac & cheese, vajíčkové pomazánky nebo kuliček s rajskou omáčkou.

Veganství jako životní styl vychází z vegetariánství. Rozdíl je v tom, že zatímco vegetariáni ze svého jídelníčku obecně vylučují maso a vnitřnosti, vegani se vyhýbají veškerým živočišným produktům, tedy masu, rybám, vejcím, mléku a produktům z něj, a dokonce i medu. Přijde vám to komplikované? V dnešní době vůbec není. Téměř všechny potraviny živočišného původu se dají nahradit veganskými alternativami, které se dají koupit už i v supermarketech. Důkazem jsou také následující recepty, které připravila nezisková organizace Proveg Česko. Její vizí je svět, v němž si každý vybírá lahodné a zdravé jídlo, které je dobré pro všechny lidi, zvířata a naši planetu.

Jak je to s vegetariánskou a veganskou stravou u dětí?>>>

Video se připravuje ...

Na co se můžete těšit:

Pondělí: Veganské mac & cheese

Úterý: Polévka ze zeleného chřestu

Středa: Zdravá salátová miska s baby špenátem a quinoou

Čtvrtek: Tempehové kuličky v rajčatové omáčce

Pátek: Veganská vajíčková pomazánka

Pondělí: Veganské mac & cheese 

Mac&cheese bez sýra? No jasně! Sýrovou chuť dodá omáčce lahůdkové droždí a kešu oříšky se zase postarají o krémovou konzistenci. Skvěle chutná s těstovinami, ale s úspěchem ji využijete také jako omáčku k nachos.

Veganské mac & cheese Veganské mac & cheese • Autor: proveg.com/cz

Suroviny na 4 porce:

  • 350 g oloupaných brambor
  • 1 středně velká mrkev
  • 1 menší cibule
  • 400 g těstovin (kolínka)
  • 1 hrnek kešu ořechů (namočených alespoň na 2 hodiny ve vodě)
  • 4 lžíce lahůdkového droždí
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky mleté červené papriky
  • 1 lžička sušeného česneku
  • špetka pepře
  • 1/2 hrnku rostlinné smetany (sójová, rýžová, ovesná)
  • 180 ml vody

Postup:

1. Menší hrnec naplníme vodou a přivedeme ji k varu. Brambory, mrkev a cibuli nakrájíme na malé kostičky, vsypeme do vroucí vody a vaříme doměkka přibližně 10-15 minut.

2. Mezitím uvaříme těstoviny podle návodu.

3. Uvařenou zeleninu slijeme a vložíme do mixéru. Přidáme scezené kešu oříšky, lahůdkové droždí, citronovou šťávu, sůl, mletou červenou papriku, pepř, sušený česnek a rostlinnou smetanu. V průběhu mixování postupně přidáváme vodu, dokud nedosáhneme požadované konzistence omáčky.

4. Omáčku podle potřeby dochutíme a nalijeme na uvařené těstoviny. Důkladně promícháme a ihned podáváme.

Úterý: Polévka ze zeleného chřestu 

Nevíte, co s chřestem? Zkuste tuto lahodnou krémovou polévku! Po zjemnění rostlinnou smetanou neodolá žádný mlsný jazýček.

Polévka ze zeleného chřestu Polévka ze zeleného chřestu • Autor: proveg.com/cz

Suroviny na 4 porce:

  • 1 svazek zeleného chřestu nakrájeného na menší kousky
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 hrnky zeleninového vývaru
  • 1 hrnek špenátu
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • 200 ml rostlinné smetany
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • sůl a pepř dle chuti

Postup:

1. Chřest s nadrobno nakrájeným česnekem krátce orestujeme na olivovém oleji. Přidáme zeleninový vývar, osolíme, opepříme a vaříme do změknutí chřestu.

2. Vmícháme špenát a krátce povaříme.

3. Nakonec přimícháme lahůdkové droždí s rostlinnou smetanou a rozmixujeme. Hotovou polévku dochutíme solí a citronovou šťávou.

Středa: Zdravá salátová miska s baby špenátem a quinoou 

Buddha bowls jsou skvělým způsobem, jak se stravovat zdravěji! Do této salátové misky jsme přidali quinou a čerstvý mladý špenát, vrcholem je pak lahodný dresink ze sezamové pasty tahini a javorového sirupu.

Zdravá salátová miska s baby špenátem a quinoou Zdravá salátová miska s baby špenátem a quinoou • Autor: proveg.com/cz

Suroviny na 2 porce:

  • 1 balení uzeného tofu
  • 1 hrnek uvařené quinoy
  • 1 hrnek baby špenátu
  • 1/2 hrnku nakrouhaného červeného zelí
  • 1/2 hrnku mrkve nakrájené na nudličky
  • 1 hrst pražených arašídů
  • 1 hrst čerstvých edamame fazolí
  • 1 lžíce tahini
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička javorového sirupu
  • mleté chilli
  • čerstvý koriandr na ozdobení

Postup:

1. Tofu nakrájíme na kostky a následně opečeme na pánvi nebo grilu na troše oleje. Osolíme ho a dáme stranou.

2. Tahini smícháme s javorovým sirupem, citronovou šťávou a chilli.

3. Do misek rozdělíme čerstvý baby špenát, uvařenou quinou a zeleninu smíchanou s tahini dresinkem. Posypeme arašídy, edamame fazolemi a uzeným tofu a podle chuti ozdobíme čerstvým koriandrem.

Čtvrtek: Tempehové kuličky v rajčatové omáčce 

Znáte tempeh? Zachutná opravdu snad každému díky své intenzivní uzené chuti. Vyzkoušejte ho třeba v těchto tempehových kuličkách s rajčatovou omáčkou, které si skvěle vychutnáte například v kombinaci s celozrnnými špagetami.

Tempehové kuličky v rajčatové omáčce Tempehové kuličky v rajčatové omáčce • Autor: proveg.com/cz

Suroviny na 4 porce:

Kuličky:

  • 1 menší cibule
  • 250 gramů uzeného tempehu
  • 1/3 hrnku mletých vlašských ořechů
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • 1 lžička oregana
  • 4 lžíce rajčatového pyré
  • sůl a pepř
  • 1/2 hrnku strouhanky
  • olej na smažení

Omáčka:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 menší nadrobno nakrájená cibule
  • 3 stroužky rozmačkaného česneku
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžíce cukru
  • 600 g drcených rajčat
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 svazek bazalky
  • sůl a pepř

Kromě toho:

  • 1 balení celozrnných špaget

Postup:

1. Cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme na oleji dozlatova. Tempeh vložíme do mixéru a spolu s ostatními surovinami a osmaženou cibulí rozmixujeme dohladka.

2. Z hmoty vytvarujeme kuličky, obalujeme je ve strouhance a z každé strany krátce osmažíme na pánvi s olejem. Kuličky přendáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme přibližně 15 minut při 180 ºC.

3. Špagety uvaříme podle návodu.

4. Pro přípravu omáčky si na olivovém oleji orestujeme cibuli s česnekem. Přidáme rajčatový protlak s cukrem a krátce povaříme. Vmícháme drcená rajčata, osolíme, opepříme a vaříme na mírném ohni. Nakonec přidáme oregano a nakrájenou bazalku.

5. Upečené tempehové kuličky podáváme se špagetami a rajčatovou omáčkou.

Pátek: Veganská vajíčková pomazánka 

Vajíčková pomazánka bez vajíček? Určitě ji vyzkoušejte, nebudete litovat. Vajíčkovou chuť má díky černé soli a lahůdkovému droždí a lahodnost a plnost přidá krémová rostlinná majonéza.

Veganská vajíčková pomazánka Veganská vajíčková pomazánka • Autor: proveg.com/cz

Suroviny na 4 porce:

  • 1 balení tofu natural
  • 1/2 nadrobno nakrájené jarní cibulky nebo pažitky
  • 120 ml rostlinné majonézy
  • 1 lžička hořčice
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • špetka kurkumy
  • 1 lžička černé soli kala namak⠀

Postup

1. Tofu rozdrobíme vidličkou a smícháme s ostatními surovinami.

2. Pomazánku namažeme na chlebíčky a ozdobíme pažitkou nebo jarní cibulkou.

TIP: Pro odlehčenější verzi můžete místo majonézy použít rostlinnou verzi zakysané smetany či jogurtu.

Chcete více rostlinných receptů? Přihlaste se zdarma do 30denní výzvy Veggie Challenge na www.veggiechallenge.cz.

Zkuste i výbornou pečenou cizrnu, kterou můžete zobat večer u televize>>>

Video se připravuje ...

 

Autor: AK