Šumavské polévky: Uvařte si dřevorubeckou bramboračku, hrachovku s křížalami, kmínovku nebo kyselku z Kvildy

18. dubna 2024 • 04:12

Že je polévka grunt, platí v horských oblastech snad ještě víc než kde jinde. A Šumava není výjimkou. Místní polévky jsou jednoduché, pořádně husté a ze surovin, které lidé v šumavských chalupách odedávna měli k dispozici. Uvařte si některé z nich.

Šumavská příroda je sice drsná, ale také velmi krásná a bohatá na spoustu surovin. A právě husté polévky, které se tu vařily a stále vaří, měly zahřát a dodat energii po práci v lesích a na polích. Když se k nim přidalo domácí pečivo, byly základem každodenní stravy. Máme pro vás několik receptů, které stojí za vyzkoušení.

Oblíbená a jednoduchá je klasická bramboračka>>>

Video se připravuje ...

Dřevorubecká bramboračka s klobásou

Dřevorubecká bramboračka s klobásou Dřevorubecká bramboračka s klobásou • Autor: Shutterstock

Co budete potřebovat:

  • 2 lžíce másla
  • 1/2 cibule
  • 5 brambor
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1 stroužek česneku
  • 2 pikantní klobásy
  • 1 bobkový list
  • 1 hrst nasekaného čerstvého libečku
  • sůl

Postup:

1. Na másle zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli. Přidáme pokrájenou mrkev a petržel a na kostičky nakrájené brambory. Chvilku restujeme, vložíme bobkový list a zalijeme litrem a půl vroucí vody. Osolíme a chvilku povaříme.

2. Do polévky přidáme na kolečka nakrájené klobásy, prolisovaný stroužek česneku a asi hrst nasekaného libečku. Promícháme a necháme na mírném plameni asi 5 minut probublávat.

3. Polévku podle potřeby dochutíme solí a podáváme s chlebem.

Hrachová polévka s křížalami

Hrachová polévka s křížalami Hrachová polévka s křížalami • Autor: Shutterstock

Co budete potřebovat:

  • 300 g suchého zeleného hrachu
  • 3 lžíce sádla
  • 1 cibuli
  • 3 stroužky česneku
  • 1 l masového vývaru
  • 1 lžičku majoránky
  • strouhaný muškátový oříšek
  • 200 ml plnotučného mléka nebo 12% smetany
  • 100 g křížal z jablek a hrušek
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Hrách propláchneme pod tekoucí vodou, nasypeme ho do velkého hrnce, zalijeme čistou vodou a pozvolna vaříme, až bude opravdu měkký. Pak k němu přidáme lžičku a půl soli a necháme chvíli odstát, klidně i přes noc, bude o dost jemnější a chutnější.

2. V jiném hrnci rozehřejeme sádlo a osmažíme na něm najemno nakrájenou cibuli a nasekaný česnek. Přidáme hrách, zalijeme vývarem, rozmícháme, přivedeme k varu a necháme zvolna vařit pár minut.

3. Polévku okořeníme pepřem, majoránkou a muškátovým oříškem a rozmixujeme ji tyčovým mixérem. Zjemníme ji mlékem nebo smetanou, případně odvarem z hrachu, pokud je moc hustá, a dosolíme.

4. Do hotové polévky vložíme spařené a na širší nudle překrájené křížaly.

Kmínovka z Malče

Kmínovka z Malče Kmínovka z Malče • Autor: Shutterstock

Co budete potřebovat:

  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíci hladké mouky
  • 2 lžičky kmínu
  • 2 mrkve
  • 1/2 celeru
  • 1 petržel
  • 1 vejce
  • mletý pepř
  • sůl
  • nasekanou zelenou petrželku

Postup:

1. Z másla a hladké mouky uděláme jíšku. Přidáme kmín a necháme ho rozvonět. Vše zalijeme studenou vodou nebo zeleninovým vývarem, dobře rozmícháme, osolíme, přidáme očištěnou, nastrouhanou zeleninu a povaříme doměkka.

2. Před koncem zakvedláme do polévky vejce a dochutíme ji pepřem a zelenou petrželkou. Podáváme s pečivem.

Kyselka z Horské Kvildy

Kyselka z Horské Kvildy Kyselka z Horské Kvildy • Autor: Shutterstock

Co budete potřebovat:

  • 1 hrst malých krupek (lámanky)
  • 1 l vody
  • 250 ml kyselého mléka
  • 1 vejce
  • sůl
  • kmín

Postup:

1. Krupky nasypeme do hrnce, zalijeme je vodou, osolíme, přidáme kmín a vaříme asi půl hodiny.

2. Do polévky přilijeme kyselé mléko, rozkvedláme v ní vejce, případně ji podle potřeby dochutíme solí a podáváme.

K některé z polévek si můžete upéct i dobrý chleba, který se dělá na Šumavě:  

Chléb placák

Co budete potřebovat:

  • 330 ml vlažného mléka
  • 2 lžičky sušeného droždí
  • 1 lžičku krupicového cukru
  • 375 g hladké mouky
  • 1 lžičku soli
  • 1 lžíci olivového oleje
  • mořskou sůl na posypání

Postup:

1. V misce smícháme vlažné mléko, droždí a cukr a na teplém místě necháme vzejít kvásek.

2. Z mouky, soli, oleje a vzešlého kvásku vypracujeme v zadělávací míse hladké těsto, dobře ho propracujeme a necháme v teple kynout, až zdvojnásobí svůj objem (mělo by to trvat asi 30 minut). Mezitím zahřejeme troubu na 180 °C.

3. Vykynuté těsto propracujeme, uděláme z něj zhruba centimetr silnou placku, kterou položíme na plech vyložený papírem na pečení. Potřeme ji olejem, posypeme solí, dáme do trouby a pečeme asi 15 až 20 minut dozlatova.

Spoustu dalších skvělých receptů ze Šumavy najdete v Šumavské kuchařce, která je právě v prodeji>>>

Šumavská kuchařka Šumavská kuchařka • Autor: archiv redakce

Autor: AK, Blesk Česká kuchařka