Šumavské polévky: Uvařte si dřevorubeckou bramboračku, hrachovku s křížalami, kmínovku nebo kyselku z Kvildy
Že je polévka grunt, platí v horských oblastech snad ještě víc než kde jinde. A Šumava není výjimkou. Místní polévky jsou jednoduché, pořádně husté a ze surovin, které lidé v šumavských chalupách odedávna měli k dispozici. Uvařte si některé z nich.
Šumavská příroda je sice drsná, ale také velmi krásná a bohatá na spoustu surovin. A právě husté polévky, které se tu vařily a stále vaří, měly zahřát a dodat energii po práci v lesích a na polích. Když se k nim přidalo domácí pečivo, byly základem každodenní stravy. Máme pro vás několik receptů, které stojí za vyzkoušení.
Oblíbená a jednoduchá je klasická bramboračka>>>
Dřevorubecká bramboračka s klobásou
Dřevorubecká bramboračka s klobásou
Co budete potřebovat:
- 2 lžíce másla
- 1/2 cibule
- 5 brambor
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1 stroužek česneku
- 2 pikantní klobásy
- 1 bobkový list
- 1 hrst nasekaného čerstvého libečku
- sůl
Postup:
1. Na másle zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli. Přidáme pokrájenou mrkev a petržel a na kostičky nakrájené brambory. Chvilku restujeme, vložíme bobkový list a zalijeme litrem a půl vroucí vody. Osolíme a chvilku povaříme.
2. Do polévky přidáme na kolečka nakrájené klobásy, prolisovaný stroužek česneku a asi hrst nasekaného libečku. Promícháme a necháme na mírném plameni asi 5 minut probublávat.
3. Polévku podle potřeby dochutíme solí a podáváme s chlebem.
Hrachová polévka s křížalami
Co budete potřebovat:
- 300 g suchého zeleného hrachu
- 3 lžíce sádla
- 1 cibuli
- 3 stroužky česneku
- 1 l masového vývaru
- 1 lžičku majoránky
- strouhaný muškátový oříšek
- 200 ml plnotučného mléka nebo 12% smetany
- 100 g křížal z jablek a hrušek
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Hrách propláchneme pod tekoucí vodou, nasypeme ho do velkého hrnce, zalijeme čistou vodou a pozvolna vaříme, až bude opravdu měkký. Pak k němu přidáme lžičku a půl soli a necháme chvíli odstát, klidně i přes noc, bude o dost jemnější a chutnější.
2. V jiném hrnci rozehřejeme sádlo a osmažíme na něm najemno nakrájenou cibuli a nasekaný česnek. Přidáme hrách, zalijeme vývarem, rozmícháme, přivedeme k varu a necháme zvolna vařit pár minut.
3. Polévku okořeníme pepřem, majoránkou a muškátovým oříškem a rozmixujeme ji tyčovým mixérem. Zjemníme ji mlékem nebo smetanou, případně odvarem z hrachu, pokud je moc hustá, a dosolíme.
4. Do hotové polévky vložíme spařené a na širší nudle překrájené křížaly.
Kmínovka z Malče
Co budete potřebovat:
- 2 lžíce másla
- 1 lžíci hladké mouky
- 2 lžičky kmínu
- 2 mrkve
- 1/2 celeru
- 1 petržel
- 1 vejce
- mletý pepř
- sůl
- nasekanou zelenou petrželku
Postup:
1. Z másla a hladké mouky uděláme jíšku. Přidáme kmín a necháme ho rozvonět. Vše zalijeme studenou vodou nebo zeleninovým vývarem, dobře rozmícháme, osolíme, přidáme očištěnou, nastrouhanou zeleninu a povaříme doměkka.
2. Před koncem zakvedláme do polévky vejce a dochutíme ji pepřem a zelenou petrželkou. Podáváme s pečivem.
Kyselka z Horské Kvildy
Co budete potřebovat:
- 1 hrst malých krupek (lámanky)
- 1 l vody
- 250 ml kyselého mléka
- 1 vejce
- sůl
- kmín
Postup:
1. Krupky nasypeme do hrnce, zalijeme je vodou, osolíme, přidáme kmín a vaříme asi půl hodiny.
2. Do polévky přilijeme kyselé mléko, rozkvedláme v ní vejce, případně ji podle potřeby dochutíme solí a podáváme.
K některé z polévek si můžete upéct i dobrý chleba, který se dělá na Šumavě:
Chléb placák
Co budete potřebovat:
- 330 ml vlažného mléka
- 2 lžičky sušeného droždí
- 1 lžičku krupicového cukru
- 375 g hladké mouky
- 1 lžičku soli
- 1 lžíci olivového oleje
- mořskou sůl na posypání
Postup:
1. V misce smícháme vlažné mléko, droždí a cukr a na teplém místě necháme vzejít kvásek.
2. Z mouky, soli, oleje a vzešlého kvásku vypracujeme v zadělávací míse hladké těsto, dobře ho propracujeme a necháme v teple kynout, až zdvojnásobí svůj objem (mělo by to trvat asi 30 minut). Mezitím zahřejeme troubu na 180 °C.
3. Vykynuté těsto propracujeme, uděláme z něj zhruba centimetr silnou placku, kterou položíme na plech vyložený papírem na pečení. Potřeme ji olejem, posypeme solí, dáme do trouby a pečeme asi 15 až 20 minut dozlatova.
Spoustu dalších skvělých receptů ze Šumavy najdete v Šumavské kuchařce, která je právě v prodeji>>>