Nedělní oběd 12x jinak: Nechte se inspirovat svým znamením zvěrokruhu

4. listopadu 2023 • 00:15

Nedělní oběd je skvělá příležitost, kdy se může u stolu sejít celá rodina. A obzvlášť na podzim, kdy začíná být venku sychravo a vy víte, že se můžete těšit na dobré jídlo v teple domova. Pokud alespoň trochu věříte astrologii, nemusíte dlouze vymýšlet, co uvaříte. Připravte si pokrm podle svého znamení zvěrokruhu.

Beran: Marinovaná stehna se zeleninou

Marinovaná kuřecí stehna se zeleninou Marinovaná kuřecí stehna se zeleninou • Autor: F.O.O.D.

První a ještě k tomu ohnivé znamení zvěrokruhu je přímo předurčeno k tomu, aby zkoušelo nové věci, včetně neotřelých chuťových kombinací. Typický Beran si rád vychutná kořeněné a pikantní jídlo a určitě se nebude zatěžovat počítáním, kolik má kalorií. Ani kuřecí stehna ve verzi připravené pro Berana nemusí být vůbec nudná, pokud se naloží do skvělé pikantní marinády a upečou v troubě spolu s podzimní zeleninou.

Beranům bude chutnat i pikantní indické kuřecí karí >>>

Video se připravuje ...

Býk: Voňavé asijské ossobuco

Voňavé asijské ossobuco Voňavé asijské ossobuco • Autor: F.O.O.D.

Býci mají rádi své pohodlí a podzim jim v tomto směru vyloženě nahrává. Když je venku sychravo, mohou se spokojeně povalovat doma na pohovce a mlsat. Chutná jim všechno, ovšem musí to být kvalitní. Voňavé ossobuco v asijské verzi připravené z telecí kližky a podávané s pečenou dýní je pokrm hodný všech labužníků a požitkářských Býků obzvlášť.

Blíženci: Mac and cheese

Mac and cheese Mac and cheese • Autor: F.O.O.D.

Na Blížencích a všem, co mají rádi, rozhodně není nic nudného. Představují dualitu a ocení jídlo, které v sobě spojuje více chutí najednou. A mělo by být vydatnější, protože když Blíženec zasedne ke stolu, mluví a mluví a tak trochu zapomíná, že by měl taky občas strčit něco do úst. Americká klasika v podobě mac and cheese neboli makaronů se sýrem je pěkně sytá, a když ji vylepšíte o šunku, pórek a jarní cibulku, možná i ukecanému Blíženci dojdou slova.

Rak: Pastýřský koláč

Pastýřský koláč Pastýřský koláč • Autor: F.O.O.D.

Rak zejména v chladnějších měsících tráví nejraději čas v teple domova, kde může kuchtit něco dobrého, aby se pak mohl těšit z toho, jak celé rodině chutná. Pastýřský koláč je přesně to jídlo, které vám při prvním přičichnutí připomene útulný domov. Tradičně se připravuje z mletého masa a bramborové krusty, ale i bezmasá varianta je vynikající.

Lev: Dýňová panenka Wellington

Dýňová panenka Wellington Dýňová panenka Wellington • Autor: F.O.O.D.

Páté znamení zvěrokruhu si rádo královsky pochutná. Lev nerad dělá kompromisy a vždycky sáhne po tom nejlepším a klidně i nejdražším. A nespokojí se jen s tím, že jídlo skvěle chutná. Mělo by být i něčím výjimečné. A protože Lev byl přímo zrozen k tomu, aby zářil (a to i na podzim), určitě se rád blýskne také jako kuchař. S dýňovou panenkou Wellington podávanou s domácími hranolky z batátů má u strávníků úspěch stoprocentně zaručen.

Panna: Plněná krůtí prsa s kuskusem

Plněná krůtí prsa s kuskusem Plněná krůtí prsa s kuskusem • Autor: F.O.O.D.

Pokud jde o jídlo, není to s Pannami úplně lehké. Všechno podrobně zkoumají, potřebují znát použité ingredience, a navíc chtějí mít všechno čerstvé a zdravé. To je pak nejlepší, když si rovnou vyberou, z čeho se bude vařit, a jídlo si pak i samy připraví. Neznamená to ale, že vařit pro Panny je téměř nemožné. Jejich náročná kritéria splňují například krůtí prsa plněná houbovou směsí a podávaná s rajčaty a ochuceným kuskusem. Téměř nezbytným doplňkem je pak sklenka červeného vína, které Panny berou jako lék. Je přece plné antioxidantů! 

Váhy: Těstoviny s dýní a kapustou

Těstoviny s dýní a kapustou Těstoviny s dýní a kapustou • Autor: F.O.O.D.

Váhy milují krásné věci a rády si užijí jídlo, které je ve všech směrech dokonalé, hodně dobré a rafinované. Z prvotřídních surovin, které k sobě dokonale ladí, a vkusně naservírované. Takové jídlo je pak pro ně pastvou pro oči i uspokojením chutí. Kombinace těstovin, dýně a kapusty není úplně obvyklá, o to víc dokáže mile překvapit. A nejen Váhy!

Štír: Křupavý bůček na hruškách a badyánu

Křupavý bůček na hruškách a badyánu Křupavý bůček na hruškách a badyánu • Autor: F.O.O.D.

Štíři mohou navenek působit nenápadně, až uzavřeně, uvnitř ale skrývají extrémní vášeň, kterou je potřeba neustále rozdmýchávat, mimo jiné i dobře okořeněným jídlem. Jejich chuťové pohárky tudíž nejlépe uspokojí pokrm, který bude lehce pikantní a ideálně naservírovaný Štírovi až pod nos. Bůček s křupavou kůrčičkou upečený s hruškami a okořeněný badyánem, zázvorem a česnekem je přesně to jídlo, které by mohlo Štíra přenést do gurmánského nebe.

Střelec: Růžičková kapusta v kokosové omáčce

Růžičková kapusta v kokosové omáčce Růžičková kapusta v kokosové omáčce • Autor: F.O.O.D.

Ohnivý Střelec jde trochu z extrému do extrému. Někdy nemá na jídlo vůbec čas, jindy hoduje jako král. Každopádně se nebojí v jídle experimentovat a využívat i exotičtější druhy koření. Pochutnat by si mohl na růžičkové kapustě v kokosové omáčce. Tahle zelenina je trochu „dobrodružnější“ než třeba mrkev nebo fazolky, což by mohlo dobrodružně smýšlejícímu Střelci vyhovovat. A ochucená koriandrem, kurkumou a kořením garam masala chutná skvěle. 

Kozoroh: Beskydský králík

Beskydský králík Beskydský králík • Autor: F.O.O.D.

Praktický a pracovitý Kozoroh si potrpí na tradiční jídla a při jejich přípravě uvažuje podobně jako Panna – vybírá si jen ty nejlepší a nejčerstvější suroviny. Navíc nerad experimentuje. Proč zkoušet něco nového, když je spousta léty prověřených receptů? Králík připravený podle jednoduchého receptu z beskydských hor je klasika, která v podzimních sychravých dnech nikdy nezklame.

Vodnář: Kuře s celerovou omáčkou

Kuře s celerovou omáčkou Kuře s celerovou omáčkou • Autor: F.O.O.D.

Inovativní Vodnář dokáže i obyčejné jídlo přeměnit na něco výjimečného. Když bude péct kuře, nespokojí se jen se solí a kmínem, ale přidá si k němu pár neobvyklých ingrediencí. Třeba slaninu a celer, ze kterých pak ještě vyrobí vynikající omáčku.

Ryby: Dýňové karí s cizrnou

Dýňové karí s cizrnou Dýňové karí s cizrnou • Autor: F.O.O.D.

Ryby, největší snílci a romantici zvěrokruhu, milují dobré jídlo. Největší odměnou pro ně pak je, když mohou ke stolu zasednout s partnerem nebo rodinou a společně si pochutnat. Třeba na dýňovém karí, které k podzimu prostě patří, a navíc se dá různě obměňovat, což kreativní Ryby jistě ocení.

Nejen Ryby se mohou kreativně vyřádit i při přípravě číny>>>

Video se připravuje ...
Autor: AK