Houbová káva je hitem internetu. Jak chutná a v čem je lepší než ta klasická?
My Češi jsme sice národem houbařů, ovšem uvařit si z hub kávu, by asi nikoho nenapadlo. Přesto je houbová káva stále větším hitem a získává si oblibu především u těch, kteří hledají zdravější alternativu k běžné kávě. Co je houbová káva vlastně zač? A opravdu funguje, nebo jde jen o další módní výstřelek?
Pokud si také představujete pod názvem houbová káva šálek s plovoucími houbami na povrchu, můžete si oddechnout. Houbová káva vypadá jako typický šálek kávy, ale kromě kávových zrn obsahuje navíc i sušené a mleté houby. Většina směsí houbové kávy překvapivě vůbec nechutná jako houby, což je skvělé, pokud si chcete vychutnat potenciální výhody tohoto trendy nápoje, ale zároveň se nechcete vzdávat tradiční kávové chuti. Mnohé houbové kávy chutnají podobně jako tradiční káva, někdy s lehce oříškovější nebo zemitější chutí. Fanoušci houbové kávy tvrdí, že mezi jeji hlavní přínosy patří lepší spánek, více energie, lepší soustředění, posílení imunity i snížení zánětu.
Z houbové kávy si můžete udělat i ledové latte:
Zdroj: Videohub/Kristýna Juřicová/CapCut,CNC
I když je houbová káva hitem poslední doby, nejde o naprostou novinku. Podle některých zdrojů používali houby jako náhradu kávy lidé ve Finsku v době druhé světové války, když nebyly dostupné kávové boby. A v Asii, zejména v Číně, mají houby dlouhou historii kulinářského i léčebného využití.
Jak se houbová káva vyrábí?
Do houbové kávy výrobci používají léčivé houby, jako je reishi, chaga nebo například cordyceps. Tyto houby jsou totiž bohaté na rostlinné sloučeniny zvané adaptogeny. Název pochází z jejich schopnosti pomáhat tělu „adaptovat se“ a lépe reagovat na stresové situace. Adaptogeny se po staletí používají v čínské medicíně k léčbě různých onemocnění. Pro výrobu houbové kávy se využívají plodnice hub, které se pomocí takzvané duální extrakce usuší, rozemelou na jemný prášek a pak smíchají s mletou kávou obvykle v poměru 1 : 1. Takto vyrobenou kávu si pak můžete koupit v podobě klasické mleté kávy, instantní kávy nebo třeba kapslí. A stejně tak se z ní dají připravit různé nápoje – od klasické černé kávy po latte.
Benefity houbové kávy
Léčivé houby, z nichž se houbová káva vyrábí, se v tradiční čínské medicíně používají stovky let. Obsahují karotenoidy, které jsou známé svými antioxidačními vlastnostmi, pomáhají zlepšit imunitu, zdraví očí i kardiovaskulární zdraví. Také jsou v nich polyfenoly (obsahuje je zejména chaga), které působí také jako antioxidanty. Podle studie z roku 2023 houbové polyfenoly vykazují mnohostranné příznivé účinky na lidské tělo: protirakovinné, antioxidační, hypoglykemické, zpomalují proces stárnutí a předcházejí degenerativním onemocněním nervového systému a kardiovaskulárním onemocněním. Je například prokázáno, že konzumace hub reishi může posílit imunitní systém a potenciálně předcházet rakovině nebo ji i léčit. V léčivých houbách nechybí ani řada prospěšných vitaminů a minerálů. Například houba hericium zvaná lví hříva je bohatá na vitaminy skupiny B (včetně riboflavinu a niacinu) a také na esenciální minerály, jako je zinek a draslík.
Léčivá houba hericium neboli lví hříva
Popíjení houbové kávy vám tedy může přinést řadu výhod, které tyto sloučeniny nabízejí, nicméně je důležité poznamenat, že ačkoli jsou samotné zdravotní přínosy hub dobře prokázány, není ještě zcela jasné, zda stejné benefity má i popíjení houbové kávy. I tak zastánci tohoto nápoje tvrdí, že jeho konzumace má své výhody. Tou hlavní je, že vypitím šálku houbové kávy získáte jen poloviční dávku kofeinu oproti klasické kávě. Pomůže vám to snížit nervozitu během dne a také budete v noci lépe spát. Mezi další výhody patří:
Lepší soustředění: Přestože houbová káva obsahuje houby, je to stále káva. Díky obsahu kofeinu může její pití pomoct zlepšit soustředění a koncentraci. Zároveň ale obsahuje méně kofeinu než standardní šálek kávy (smíchání houbového prášku s kávou snižuje celkový obsah kofeinu asi na polovinu oproti běžné kávě), což může být užitečné pro ty, kteří se snaží jeho příjem snížit nebo jsou na něj citlivější (denní příjem do 400 mg kofeinu obvykle nezpůsobuje problémy, u citlivých osob se ale i při nižší dávce může objevit úzkost, bušení srdce, podrážděný žaludek a další symptomy).
Úleva od stresu: Když jste ve stresu, vaše tělo uvolňuje kortizol, stresový hormon, který zvyšuje vaši energii a pomáhá vám překonat zmatek, který prožíváte. A právě konzumace adaptogenních hub, včetně těch, které se používají do houbové kávy, pomáhá hladinu kortizolu redukovat a stres snižovat.
Lepší imunita: Polyfenoly a další antioxidanty obsažené v houbách mají potenciál posílit vaši imunitu a také pomáhají snižovat zánět v těle.
Na co si dát pozor
Houbová káva samozřejmě není vhodná pro každého. Pozor by si na ni měli dát lidé s alergiemi. Například alergická reakce na houby reishi může způsobit sucho v ústech, závratě, vyrážku nebo bolest hlavy. Obezřetní byste měli být i v případě, že užíváte léky na předpis. Opět lze jako příklad uvést houby reishi, které mohou snižovat hladinu cukru v krvi nebo krevní tlak. Předtím, než houbovou kávu ochutnáte, se raději poraďte se svým lékařem. To samé platí pro lidi se zažívacími nebo žaludečními problémy, protože houbová káva může někomu způsobit nevolnost, ať už kvůli kávě, houbám, nebo obojímu.
Zdroj: Healthline.com, Uclahealth.org, Cnet.com, Health.harvard.edu