Hledáte ideální koktejl do vedra? Připravte si osvěžující rančerskou vodu

22. srpna 2023 • 10:00

Receptů na letní koktejly není nikdy dost. Obzvlášť na takové, které vám hned po první skleničce nezamotají hlavu, ale naopak vás příjemně osvěží. Ochutnejte koktejl, který je do vedra naprosto ideální a je tak jednoduchý, že je téměř nemožné ho zkazit.

Když v horkém počasí dostanete chuť na dobrý drink, nejspíš zvolíte některý z oblíbených letních koktejlů, jako je Cuba Libre, okurkový Gin Fizz nebo třeba Mojito:

Video se připravuje ...

Pokud byste rádi rozšířili svůj repertoár o něco nového, zkuste rančerskou vodu. Tak trochu připomíná oblíbenou Margaritu, je ale jednodušší a osvěží vás mnohem víc. Na její přípravu vám stačí jen tři ingredience, a když je smícháte ve sklenici s ledem, získáte neuvěřitelně osvěžující nápoj.

Koktejl pro dny, kdy slunce pěkně pálí

„Voda z ranče“ bývá označována za neoficiální nápoj západního Texasu, kde sluníčko pořádně pálí a moc tam neprší. Podle místní legendy tento koktejl vymysleli kovbojové, kteří v šedesátých letech minulého století s jeho pomocí hasili žízeň během odpočinku po dlouhých dnech pasení dobytka pod horkým texaským sluncem. Potřebovali se osvěžit, ale chtěli něco o kapku ostřejšího než jen obyčejnou vodu. Dalším vynálezcem tohoto drinku by mohl být i majitel restaurace Ranch 616 v Austinu Kevin Williamson, který od roku 1998 naléval zákazníkům svou verzi rančerské vody – s kapkou pomerančového likéru a plnou lahví vychlazené bublinkové vody, aby si každý mohl nápoj naředit tak, jak potřebuje.

Bublinková voda jako základ

I přes ne úplně jasný původ se tento nápoj těší velké oblibě daleko za hranicemi Texasu, a to především díky své osvěžující povaze a nízkému obsahu alkoholu. Podle skalních příznivců tohoto drinku je pro maximální požitek nesmírně důležitá voda, kterou použijete. Měla by být hodně bublinková a rodilí Texasané vám jistě budou tvrdit, že jediná správná je perlivá minerální voda značky Topo Chico, která dodává jiskru každému doušku a která je jak v jejich zemi, tak v severním Mexiku doslova legendou. Jenže kdo by sháněl značkovou zahraniční minerálku, když je vedro k padnutí? Stejnou službu vám jistě udělá i naše česká dobrá perlivá minerálka.  

Jaký alkohol použít?

Další důležitou přísadou je tequila a nejlepší volbou je Blanco neboli stříbrná tequila. Je čirá, jemná, nejvíc se podobá vodě a dodá drinku lehkou citrusovou chuť. Pokud chcete něco trochu silnějšího a plnějšího, použijte tequilu Reposado, která zraje dlouhé měsíce v dubových sudech, jež jí propůjčují barvu i bohatost s nádechem vanilky.

Z tequily se připravují i další oblíbené míchané nápoje, například Tequila Sunrise, již zmiňovaná Margarita s pomerančovým likérem a limetkovou šťávou nebo Long Island Iced Tea.

Základní recept na rančerskou vodu

Rančerská voda je pohodový drink, který si můžete klidně přizpůsobit podle sebe a jednotlivé přísady odměřovat jen tak od oka. Na začátku vám pomůže poměr, který uvádíme v receptu. Pak už je jen na vás, zda si svou sklenku s koktejlem ještě o něco vylepšíte.

Co budete potřebovat:

  • 60 ml tequily
  • 30 ml čerstvé limetkové šťávy (přibližně z jedné střední limetky)
  • led
  • 120 ml perlivé minerálky
  • plátek limetky na ozdobení

Do sklenice s ledem nalijte tequilu a limetkovou šťávu, dolijte minerálkou a ozdobte plátkem limetky.

Je jedno, jakou sklenici použijete. Zkrátka tu, kterou máte právě po ruce, a množství surovin si pak upravte tak, aby odpovídalo její velikosti. Klidně můžete přidat i víc minerálky, aby nápoj nebyl tak silný. Důležité je vždy zachovat poměr dvou dílů tequily a jednoho dílu čerstvé limetkové šťávy.

Čím si drink vylepšit?

· Přidejte kapku čerstvé pomerančové, grapefruitové nebo ananasové šťávy.

· Přidejte špetku hrubé soli.

· Na dno skleničky dejte pár plátků papriček jalapeño.

· Máte-li rádi sladší nápoje, přidejte trochu agávového sirupu nebo pomerančového likéru.

· Obalte okraje sklenky pikantní směsí mletého chilli, limetky a soli.

Autor: AK