Nejlepší drinky na letní večery: Pro milovníky klasiky, ovocných chutí, kávy, dietáře i řidiče
Čím více stoupají letní teploty, tím více toužíme po osvěžujícím drinku a siestě. Zpříjemněte si večery pod letní oblohou chutnými nápoji, které snadno zvládnete namíchat sami doma. Máme tip pro každého!
Mojito

Kořeny oblíbeného nápoje z čerstvé máty, bílého rumu, třtinového cukru, limet a perlivé vody lze vystopovat až do doby pirátů a kolonizace Kuby v 16. století. Podle jednoho příběhu slavný anglický mořeplavec sir Francis Drake vyvinul nápoj zvaný „El Draque“, který se skládal z aguardiente (předchůdce rumu), cukru, limety a máty. Tento nápoj měl mít léčivé účinky – byl používán k léčbě úplavice a kurdějí, později coby prevence cholery. Na přelomu 19. a 20. století začalo být aguardiente nahrazováno kvalitnějším rumem, což vedlo ke vzniku modernější verze mojita. Drink získal popularitu ve 20. století, zejména díky americkému spisovateli Ernestu Hemingwayovi, který byl známým návštěvníkem baru La Bodeguita del Medio v Havaně. Tento bar je totiž často označován jako místo, kde se mojito stalo známým a oblíbeným.
Umíchejte si mojito podle tohoto videonávodu>>>
Bellini
Tento broskvový koktejl byl poprvé namíchán ve 30. letech 20. století Italem Guiseppem Ciprianim, ale své jméno získal až v roce 1948 a podával se ve slavném Harry’s Baru v Benátkách. Cipriani ho pojmenoval „Bellini“ na počest benátského renesančního malíře Giovanniho Belliniho. Barva koktejlu, růžová s oranžovým nádechem, mu totiž připomínala tóny používané v některých Belliniho obrazech. I tomuto drinku pomohl k popularitě Ernest Hemingway nebo například Sinclair Lewis či režisér Orson Welles, kteří bar v Benátkách rádi navštěvovali.

Jak připravit koktejl Bellini:
Co budete potřebovat:
- 90 ml prosecca
- 60 ml čerstvého broskvového pyré (nebo kvalitního broskvového džusu)
Do vychlazené sklenice na šampaňské nalijte broskvové pyré, pomalu přilijte vychlazené prosecco a jemně promíchejte. Podávejte nejlépe bez ledu, aby vynikla chuť obou ingrediencí. Koktejl můžete ozdobit plátkem broskve.
Aperol Spritz

Tzv. spritz koktejly mají svůj původ v rakouské říši v 19. století. Rakouští vojáci, kteří byli rozmístěni v severní Itálii, smíchali italská vína s vodou, aby je zředili a udělali je méně silná. A právě tento základní mix byl znám jako „spritz“. Jedna z nejznámějších verzí spritzu – Aperol Spritz – vznikla ve 20. století. Aperol, italský likér s příchutí hořkého pomeranče, byl smíchán s proseccem a perlivou vodou. Tento koktejl se následně stal velmi populárním v celé Itálii a později i po celém světě. Připravte si ho podle tohoto receptu.
Margarita

Historie tohoto mexického koktejlu sahá do 30. a 40. let 20. století. Existuje několik verzí příběhu o jeho vzniku, ale žádná z nich není jednoznačně potvrzená. Jedna z nejpopulárnějších teorií tvrdí, že margarita byla vytvořena v roce 1938 v restauraci Rancho La Gloria v mexické Tijuaně, kterou vlastnil Carlos „Danny“ Herrera. Ten prý připravil nápoj pro americkou herečku Marjorie King, která byla údajně alergická na většinu lihovin kromě tequily. Jiný příběh zase tvrdí, že v roce 1948 v restauraci Rancho La Gloria, poblíž Tijuany v Mexiku, byl barmanem vytvořen drink speciálně pro americkou herečku a tanečnici Margaritu Carmen Cansino, která se proslavila pod jménem Rita Hayworth. Ať nápoj vznikl jakkoli, je pro něj typický okraj sklenice namočený v soli.
Jak připravit margaritu:
Co budete potřebovat:
- 2 díly tequily blanco
- 1 díl pomerančového likéru Cointreau nebo Triple Sec (může být i trochu méně)
- 1 díl čerstvé limetové šťávy
- led
- sůl
Okraj sklenice navlhčete limetou a obalte v soli. Do šejkru dejte led, přidejte tequilu, likér a limetovou šťávu, důkladně protřepejte a přelijte do sklenice. Můžete ozdobit plátkem limety.
Moscow Mule

Tento drink vznikl v roce 1941 v kalifornském Los Angeles. Byl výsledkem spolupráce několika lidí, jak to tedy tvrdí jedna z legend. Jistá mladá Ruska v tomto roce emigrovala do USA a přivezla si s sebou také měděné hrnky, protože její otec měl v Rusku továrnu na výrobu mědi. Nabízela hrnky všude možně, až dorazila také do známého baru Cock 'n' Bull. Tam poznala kromě majitele baru a pivovaru se zázvorovým pivem také Johna Martina z lihovaru Smirnoff. Společně našli řešení, jak prodat své výrobky – a tak se zrodil koktejl Moscow Mule. Nápoj byl pak podáván v charakteristických měděných hrníčcích.
Jak připravit koktejl Moscow Mule:
Co budete potřebovat:
- 4 cl vodky (např. Amundsen Deep Blue)
- 2 dl zázvorového piva
- čerstvou šťávu z půlky limety
- led
- limetu a mátu na ozdobení
Vhodnou sklenici naplňte ledem, přilijte vodku, zázvorové pivo, čerstvou šťávu z limety a promíchejte.
TIP: Jednou z mnoha variací klasického Moscow Mule je Mango Mule, která přidává tropickou a sladkou chuť manga, čímž vytváří jedinečný osvěžující koktejl.
Espresso Martini

Tímto drinkem, jehož autorem je známý londýnský barman Dick Bradsell, zaručeně potěšíte nejednoho milovníka kávy. Dick Bradsell proslul svým inovativním přístupem k míchání koktejlů a ten s názvem Espresso Martini poprvé namíchal v roce 1983 v londýnské restauraci Brasserie Soho. Vynalezl ho spíš náhodou, když za ním jednou přišla žena, která chtěla namíchat něco, co by ji probudilo a následně opilo (doslovně prý prohlásila: „Wake me up and then fuck me up.“). Tehdy prý měli v restauraci bar uspořádaný tak, že kávovar byl hned vedle místa, kde Bradsell míchal drinky, a tak káva bylo to první, co ho napadlo. A protože lidé tehdy pili téměř výhradně vodku, byla kombinace jasná.
Jak připravit koktejl Espresso Martini:
Co budete potřebovat:
- 4 cl vodky
- 2 cl kávového likéru
- cukrový sirup (dle chuti)
- espresso
Do šejkru dejte hrst ledu, přidejte vodku, kávový likér, cukrový sirup a čerstvě připravené espresso. Impozantní pěny dosáhnete, použijete-li kávu ještě horkou. Obsah důkladně protřepejte (asi 30 vteřin), dokud není drink dostatečně vychlazený a všechny suroviny propojené. Nakonec nápoj přeceďte přes sítko do vychlazené sklenice na martini a ozdobit ho ještě můžete pár zrnky kávy.
Když chcete něco dietního
Že alkohol obsahuje spoustu kalorií, je známá věc. A koktejly jdou v tomto směru ještě dál, protože obsahují většinou navíc ještě nějakou sladkou, a tudíž kalorickou složku. Nicméně to neznamená, že nízkokalorický koktejl neexistuje. Pokud si hlídáte příjem kalorií a nepotřebujete nic sladkého, zkuste osvěžující a lehký koktejl s názvem Skinny Bitch:

Co budete potřebovat:
- 4 cl vodky
- 12 cl sodovky
- čerstvou šťávu z limety
- led
Vyšší sklenici naplňte ledem, přidejte vodku, čerstvě vymačkanou limetovou šťávu a vše dolijte sodovkou.
Když nechcete alkohol

Pro ty, kteří chtějí mít čistou hlavu, existují i nealkoholické verze míchaných koktejlů. Můžete si je připravit sami nebo zkuste míchané drinky Relax Vol.NO s 0 % alkoholu! Obsahují 20 % ovocné složky a vybrat si lze hned z pěti ikonických příchutí: MINT MOJITO, ORANGE SPRITZ, MANGO MULE, PEACH BELLINI nebo LIME MARGARITA. Navíc si můžete vybrat, jestli chcete karton, nebo plechovku.
Když nechcete nic míchat

Ne vždy jsou podmínky pro přípravu míchaných drinků ideální. Pro tyto situace jsou tu 4 nové osvěžující drinky od společnosti Stock – Fernet Oranza Spritz, Republica Ginger & Lime, Amundsen Mule a Millhill’s Gin & Tonic Strawberry. Všechny jsou balené v plechovkách, díky kterým si je můžete vychutnat kdykoli a kdekoli. Nejlépe chutnají vychlazené a každý z nich nabízí jedinečný chuťový zážitek v přesně namíchaném poměru.