Ledová káva je perfektním způsobem, jak si vychutnat kávovou chuť i během horkých letních dní. Pokud hledáte nové a originální způsoby, jak ji připravit, jste na správném místě. Máme pro vás hned pět skvělých receptů, které zaručeně osvěží vaše chuťové buňky a udělají z ledové kávy nezapomenutelný zážitek.
Letní slunce pálí, a co je lepšího než si dopřát osvěžující ledovou kávu? Ačkoliv tradiční recepty jako klasická káva s ledem nebo se zmrzlinou jsou vynikajíci, je čas otevřít dveře novým chutím a kombinacím. Ledová káva nabízí nekonečné možnosti pro experimentování, ať už jste milovníkem silného espressa, nebo raději sníte pořádný zmrzlinový pohár.
Ledové café latté >>>
Video se připravuje ...
Kdy se přidala první kostka ledu
Historie ledové kávy sahá až do 19. století, konkrétně do období koloniálních dob ve Spojených státech a Japonsku. První záznamy o ledové kávě pocházejí z New Orleansu, kde byla oblíbená v horkých letních měsících. Tato metropole na jihu USA byla ovlivněna francouzskou kulturou a káva se stala nedílnou součástí místní gastronomie. Připravovala se jako filtrovaný nápoj a na rozdíl od dnešních podob neměla tak intenzivní chuť. Když se léto přiblížilo a teploty stouply, lidé začali hledat způsob, jak si vychutnat kávu i v chladnější formě. Vznikla tak myšlenka na ochlazení kávy pomocí ledu.
Japonská ledová káva, známá jako "kōhī-aisu", se objevila v Japonsku v 19. století během období vlády císaře Meidži. Japonský mistr kávy Ueshima Tadao si přál přinést inovaci do kávového světa a přišel s nápadem připravovat filtrovanou kávu přímo na led. Tímto způsobem se dosáhlo lepší extrakce chuti i aromatu kávy a zároveň se nápoj rychleji ochladil.
1. Do sklenice nasypte instantní kávu a cukr. Přilijte studenou vodu a důkladně promíchejte, dokud se káva a cukr zcela nerozpustí.
2. Přidejte ledové kostky do sklenice. Přes ně vlijte mléko a opatrně zamíchejte.
3. Kávu podávejte s brčkem a ozdobte podle chuti například šlehačkou, kakaem nebo čokoládovými hoblinkami.
Káva se zmrzlinou
Káva se zmrzlinou
• Autor:
iStock.com
Suroviny:
1 šálek silné kávy
1 kopeček vanilkové zmrzliny
30 ml mléka
Na ozdobu:
2 lžíce čokoládové omáčky
šlehačka
čokoládové hoblinky
Postup:
1. Připravte si silnou kávu a nechte ji vychladnout.
2. Do mixéru přidejte vanilkovou zmrzlinu, mléko a kávu. Mixujte, dokud nedosáhnete hladké krémové konzistence. (Také můžete zvolit postup bez mixování, tedy že kávu, zmrzlinu a popř. mléko dáte jen do sklenky.)
3. Do sklenice nalijte čokoládovou omáčku po vnitřní straně sklenice, aby vytvořila efektní vzor.
4. Nalijte směs kávy se zmrzlinou, přidejte šlehačku a posypejte čokoládovými hoblinkami.
5. Podávejte s brčkem a lžičkou pro snadnější pochutnání.
Espresso Martini na ledu
Espresso Martini na ledu
• Autor:
iStock.com
Suroviny:
50 ml silného espressa
50 ml vodky
30 ml kávového likéru
20 ml cukrového sirupu (může být jakékoliv sladidlo)
kostky ledu
Postup:
1. Nejprve připravte espresso a nechte ho vychladnout.
2. V koktejlovém shakeru smíchejte vodku, kávový likér, sladidlo a ledové kostky.
3. Přidejte vychlazené espresso.
4. Silně protřepejte, aby se všechny ingredience dobře promíchaly a vytvořily pěnu.
5. Koktejl přelijte do sklenice naplněné ledovými kostkami, ozdobte kávovým zrnkem a okamžitě podávejte.
Avokádová káva
Avokádová ledová káva
• Autor:
iStock.com
Suroviny:
1 avokádo
1 lžíce instantní kávy
250 ml mléka (obyčejného nebo rostlinného)
2 lžíce javorového sirupu
kostky ledu
Postup:
1. Oloupejte avokádo, odstraňte pecku a nakrájejte ho na menší kousky.
2. V mixéru smíchejte avokádo, instantní kávu, mléko a javorový sirup.
3. Mixujte, dokud nedosáhnete krémové konzistence. Přidejte ledové kostky a znovu promixujte, aby se všechno propojilo.
4. Nalijte do sklenice a ozdobte plátkem avokáda. Podávejte okamžitě a vychutnejte si exotickou ledovou kávu s příjemně krémovou texturou.
Zajímavost: Avokádo přidává do ledové kávy nejen bohatou a sametovou texturu, ale také zdravé tuky a vitamíny, které tělu prospívají.
Mátovo-limetková ledová káva
Mátovo-limetková ledová káva
• Autor:
iStock.com
Suroviny:
2 lžičky mleté kávy
250 ml vody
4 lžíce cukrového sirupu
1 limetka
pár lístků máty
kostky ledu
Postup:
1. Do hrnku vložte mletou kávu a zalijte ji vroucí vodou. Nechte kávu louhovat asi 5 minut a poté ji sceďte.
2. Přidejte cukrový sirup a šťávu z jedné limetky. Míchejte, dokud se sirup dobře nerozpustí.