Ledová káva 5x jinak: Objevte nekonečné možnosti osvěžení

3. července 2023 • 00:15

Ledová káva je perfektním způsobem, jak si vychutnat kávovou chuť i během horkých letních dní. Pokud hledáte nové a originální způsoby, jak ji připravit, jste na správném místě. Přinášíme hned pět vzrušujících receptů, které zaručeně osvěží vaše chuťové buňky a udělají z ledové kávy nezapomenutelný zážitek.

Letní slunce pálí, a co je lepšího než si dopřát osvěžující ledovou kávu? Ačkoliv tradiční recepty jako klasická káva s ledem nebo se zmrzlinou jsou vynikajíci, je čas otevřít dveře novým chutím a kombinacím. Ledová káva nabízí nekonečné možnosti pro experimentování, ať už jste milovníkem silného espressa, nebo raději sníte pořádný zmrzlinový pohár.

Ledové café latté >>>

Video se připravuje ...

Kdy se přidala první kostka ledu

Historie ledové kávy sahá až do 19. století, konkrétně do období koloniálních dob ve Spojených státech a Japonsku. První záznamy o ledové kávě pocházejí z New Orleansu, kde byla oblíbená v horkých letních měsících. Tato metropole na jihu USA byla ovlivněna francouzskou kulturou a káva se stala nedílnou součástí místní gastronomie. Připravovala se jako filtrovaný nápoj a na rozdíl od dnešních podob neměla tak intenzivní chuť. Když se léto přiblížilo a teploty stouply, lidé začali hledat způsob, jak si vychutnat kávu i v chladnější formě. Vznikla tak myšlenka na ochlazení kávy pomocí ledu.

Japonská ledová káva, známá jako "kōhī-aisu", se objevila v Japonsku v 19. století během období vlády císaře Meidži. Japonský mistr kávy Ueshima Tadao si přál přinést inovaci do kávového světa a přišel s nápadem připravovat filtrovanou kávu přímo na led. Tímto způsobem se dosáhlo lepší extrakce chuti i aromatu kávy a zároveň se nápoj rychleji ochladil.

Klasická ledová káva
Klasická ledová káva Klasická ledová káva • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 2 lžičky instantní kávy
  • 250 ml studené vody
  • 2 lžíce cukru
  • 60 ml mléka
  • kostky ledu podle chuti

Postup:

1. Do sklenice nasypte instantní kávu a cukr. Přilijte studenou vodu a důkladně promíchejte, dokud se káva a cukr zcela nerozpustí.

2. Přidejte ledové kostky do sklenice. Přes ně vlijte mléko a opatrně zamíchejte.

3. Kávu podávejte s brčkem a ozdobte podle chuti například šlehačkou, kakaem nebo čokoládovými hoblinkami.

Káva se zmrzlinou

Káva se zmrzlinou Káva se zmrzlinou • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 1 šálek silné kávy
  • 1 kopeček vanilkové zmrzliny
  • 30 ml mléka

Na ozdobu:

  • 2 lžíce čokoládové omáčky
  • šlehačka
  • čokoládové hoblinky

Postup:

1. Připravte si silnou kávu a nechte ji vychladnout.

2. Do mixéru přidejte vanilkovou zmrzlinu, mléko a kávu. Mixujte, dokud nedosáhnete hladké krémové konzistence. (Také můžete zvolit postup bez mixování, tedy že kávu, zmrzlinu a popř. mléko dáte jen do sklenky.)

3. Do sklenice nalijte čokoládovou omáčku po vnitřní straně sklenice, aby vytvořila efektní vzor.

4. Nalijte směs kávy se zmrzlinou, přidejte šlehačku a posypejte čokoládovými hoblinkami.

5. Podávejte s brčkem a lžičkou pro snadnější pochutnání.

Espresso Martini na ledu

Espresso Martini na ledu Espresso Martini na ledu • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 50 ml silného espressa
  • 50 ml vodky
  • 30 ml kávového likéru
  • 20 ml cukrového sirupu (může být jakékoliv sladidlo)
  • kostky ledu

Postup:

1. Nejprve připravte espresso a nechte ho vychladnout.

2. V koktejlovém shakeru smíchejte vodku, kávový likér, sladidlo a ledové kostky.

3. Přidejte vychlazené espresso.

4. Silně protřepejte, aby se všechny ingredience dobře promíchaly a vytvořily pěnu.

5. Koktejl přelijte do sklenice naplněné ledovými kostkami, ozdobte kávovým zrnkem a okamžitě podávejte.

Avokádová káva

Avokádová ledová káva Avokádová ledová káva • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 1 avokádo
  • 1 lžíce instantní kávy
  • 250 ml mléka (obyčejného nebo rostlinného)
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • kostky ledu

Postup:

1. Oloupejte avokádo, odstraňte pecku a nakrájejte ho na menší kousky.

2. V mixéru smíchejte avokádo, instantní kávu, mléko a javorový sirup.

3. Mixujte, dokud nedosáhnete krémové konzistence. Přidejte ledové kostky a znovu promixujte, aby se všechno propojilo.

4. Nalijte do sklenice a ozdobte plátkem avokáda. Podávejte okamžitě a vychutnejte si exotickou ledovou kávu s příjemně krémovou texturou.

Zajímavost: Avokádo přidává do ledové kávy nejen bohatou a sametovou texturu, ale také zdravé tuky a vitamíny, které tělu prospívají.

Mátovo-limetková ledová káva

Mátovo-limetková ledová káva Mátovo-limetková ledová káva • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 2 lžičky mleté kávy
  • 250 ml vody
  • 4 lžíce cukrového sirupu
  • 1 limetka
  • pár lístků máty
  • kostky ledu

Postup:

1. Do hrnku vložte mletou kávu a zalijte ji vroucí vodou. Nechte kávu louhovat asi 5 minut a poté ji sceďte.

2. Přidejte cukrový sirup a šťávu z jedné limetky. Míchejte, dokud se sirup dobře nerozpustí.

3. Vsypte kostky ledu a ozdobte lístky máty.

Udělejte si domácí affogato >>>

Video se připravuje ...

Autor: TR