Sladké moučníky z brambor: Upečte z nich kynutý závin nebo bábovku
Brambory v moučníku? Ano! Tato skromná surovina, kterou běžně používáme do slaných jídel, dokáže v dezertu velmi příjemně překvapit. Přidáním vařených brambor získá těsto na bábovku, koláče či závin jemnost, vláčnost a delší čerstvost. A ještě k tomu je lehčí a úspornější.
Bramborové moučníky a sladké pečivo nejsou tak běžné, přitom se dají z brambor připravit těsta křehká, třená, kynutá i litá. Do moučníků se hodí brambory moučnaté, které mají vysoký obsah škrobu a po uvaření se rozpadají. V obchodech jsou označené jako varný typ C. Spotřebovat do moučníků můžete dokonce i brambory trochu namrzlé, které mají nasládlou chuť. Když je přenesete na pár dnů do místnosti, kde není mráz, přebytečný cukr „vydýchají“ a můžete je použít. A pokud máte obavy, že v pečivu bude příliš výrazná bramborová chuť, přidejte do těsta citronovou nebo pomerančovou kůru, vanilku nebo trochu škrobové moučky.
Z vařených brambor se dělají i klasické přílohové knedlíky:
Zdroj: Recepty.cz
Jak na sladké bramborové těsto
Brambory do těsta je nutné uvařit den předem. Můžete je oloupat hned po uvaření nebo až druhý den. Pak je nastrouhejte najemno a nechte na pomoučněném vále chvíli odležet. Jakmile ale z brambor vypracujete těsto, nenechávejte ho dlouho stát, jinak by řídlo, špatně by se s ním pracovalo, mohlo by se při pečení roztékat a pečivo by ztrácelo tvar.
Do bramborového těsta patří vždy hrubá mouka, část se dá nahradit jemnou krupicí. U kynutého těsta se brambory přidávají přímo do mouky nebo se rozmíchají v časti tekutiny (mléka). Droždí nebo prášek do pečiva přidávejte stejně jako do klasického těsta bez brambor. Z droždí tedy nejdříve připravte kvásek, případně nechte droždí, aby se aktivovalo v důlku vytvořeném v mouce s bramborami. Prášek do pečiva před přidáním do těsta promíchejte s moukou.
Bramborové těsto na knedlíky, taštičky nebo závin
Co budete potřebovat:
- 800 g brambor uvařených den předem
- 200 g hrubé mouky
- 100 g krupicového cukru
- 1–2 vejce
- 2 lžíce octa
- sůl
Postup:
1. Uvařené studené brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle nebo umelte na masovém strojku.
2. K bramborům přidejte hrubou mouku, cukr, vejce, ocet a špetku soli a vypracujte pevné těsto, které ihned naplňte a uvařte nebo upečte.
Kynuté bramborové těsto
Bude se vám hodit na vánočku, bochánek i koláče. Výborný a vláčný je i kynutý jablečný závin, buchty plněné různými nádivkami, koláče na plech s ovocem a drobenkou nebo sladké vdolečky.
Kynutý závin z bramborového těsta
Kynutý bramborový závin s jablky
Co budete potřebovat:
- 500 g hrubé mouky
- 250 g studených vařených brambor
- 20 g droždí
- 100 g másla nebo hery + na potření
- 50 g krystalového cukru
- 2 žloutky
- 1 bílek
- strouhanku na posypání těsta
Na náplň:
- 750 g nastrouhaných jablek
- 10 mletých nebo jemně nasekaných jader vlašských ořechů
- 2–3 lžíce krupicového cukru smíchaného se skořicí
- rozinky dle chuti
Postup:
1. Uvařené brambory oloupejte a prolisujte. Na vál prosejte mouku, přidejte brambory a v hromádce udělejte důlek. Do něj rozklepněte žloutky a přidejte povolený nakrájený tuk. Pak přidejte droždí rozmíchané s cukrem (získá tekutou podobu) a stěrkou nebo nožem nahrubo zpracujte těsto.
2. Nakonec přidejte mírně našlehané bílky a vypracujte hladké těsto, které nenechávejte kynout. Ihned ho na pomoučněném vále rozválejte na silnější placku. Potřete ji rozpuštěným máslem a lehce posypejte strouhankou.
3. Na těsto rozprostřete nastrouhaná jablka a posypejte je ořechy, skořicovým cukrem a případně i rozinkami. Těsto pevně stočte do závinu, přeneste ho na plech vyložený papírem na pečení a povrch potřete rozpuštěným máslem.
4. Závin dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 30–40 minut dozlatova.
Třená bábovka z bramborového těsta
Bábovka z bramborového těsta je vláčná, není „dusivá“ ani drobivá. Aby šla dobře vyklopit, je nutné formu opravdu dobře vymazat tukem a vysypat hrubou moukou.
Co budete potřebovat:
- 250 g hrubé mouky
- 50 g škrobové moučky
- 250 g vařených studených brambor
- 150 g cukru
- 80 g tuku (máslo, hera)
- 2 vejce (z nich bílky na sníh)
- 2–3 lžíce vlažného mléka
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- nastrouhanou citronovou kůru
- špetku soli
- tuk na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy
Postup:
1. V míse utřete změklý tuk se žloutky a cukrem do pěny. Přidejte nastrouhané brambory, vanilkový cukr a citronovou kůru. Prášek do pečiva smíchejte s moukou a střídavě s mlékem ho postupně zapracujte do těsta. Nakonec zlehka vmíchejte pevný sníh ušlehaný z bílků a špetky soli.
2. Formu na bábovku dobře vymažte tukem a vysypejte hrubou moukou. Naplňte ji připraveným hustým těstem, dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte přibližně 45 minut. Pak zapíchněte špejli do středu těsta. Pokud po vytažení zůstane suchá a bez drobečků, je bábovka hotová.
3. Aby se vám našlehal pevný a hustý sníh, přidejte k bílkům špetku soli. Na chuti to znát nebude, ale sníh se rychleji a lépe ušlehá.
Až budete chtít pro změnu něco slaného, upečte si z brambor tento výborný koláč:
Zdroj: Recepty.cz
Zdroj: Pochoutky z brambor (Avicenum, 1986), Kuchařka kolektivu autorů (Avicenum,1975)