Sladké moučníky z brambor: Upečte z nich kynutý závin nebo bábovku

31. října 2025 • 04:59

Brambory v moučníku? Ano! Tato skromná surovina, kterou běžně používáme do slaných jídel, dokáže v dezertu velmi příjemně překvapit. Přidáním vařených brambor získá těsto na bábovku, koláče či závin jemnost, vláčnost a delší čerstvost. A ještě k tomu je lehčí a úspornější.

Bramborové moučníky a sladké pečivo nejsou tak běžné, přitom se dají z brambor připravit těsta křehká, třená, kynutá i litá. Do moučníků se hodí brambory moučnaté, které mají vysoký obsah škrobu a po uvaření se rozpadají. V obchodech jsou označené jako varný typ C. Spotřebovat do moučníků můžete dokonce i brambory trochu namrzlé, které mají nasládlou chuť. Když je přenesete na pár dnů do místnosti, kde není mráz, přebytečný cukr „vydýchají“ a můžete je použít. A pokud máte obavy, že v pečivu bude příliš výrazná bramborová chuť, přidejte do těsta citronovou nebo pomerančovou kůru, vanilku nebo trochu škrobové moučky.

Z vařených brambor se dělají i klasické přílohové knedlíky:

Video se připravuje ...

Zdroj: Recepty.cz

Jak na sladké bramborové těsto

Brambory do těsta je nutné uvařit den předem. Můžete je oloupat hned po uvaření nebo až druhý den. Pak je nastrouhejte najemno a nechte na pomoučněném vále chvíli odležet. Jakmile ale z brambor vypracujete těsto, nenechávejte ho dlouho stát, jinak by řídlo, špatně by se s ním pracovalo, mohlo by se při pečení roztékat a pečivo by ztrácelo tvar.

Do bramborového těsta patří vždy hrubá mouka, část se dá nahradit jemnou krupicí. U kynutého těsta se brambory přidávají přímo do mouky nebo se rozmíchají v časti tekutiny (mléka). Droždí nebo prášek do pečiva přidávejte stejně jako do klasického těsta bez brambor. Z droždí tedy nejdříve připravte kvásek, případně nechte droždí, aby se aktivovalo v důlku vytvořeném v mouce s bramborami. Prášek do pečiva před přidáním do těsta promíchejte s moukou. 

Bramborové těsto na knedlíky, taštičky nebo závin

Co budete potřebovat:

  • 800 g brambor uvařených den předem
  • 200 g hrubé mouky
  • 100 g krupicového cukru
  • 1–2 vejce
  • 2 lžíce octa
  • sůl

Postup:

1. Uvařené studené brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle nebo umelte na masovém strojku.

2. K bramborům přidejte hrubou mouku, cukr, vejce, ocet a špetku soli a vypracujte pevné těsto, které ihned naplňte a uvařte nebo upečte. 

Kynuté bramborové těsto

Bude se vám hodit na vánočku, bochánek i koláče. Výborný a vláčný je i kynutý jablečný závin, buchty plněné různými nádivkami, koláče na plech s ovocem a drobenkou nebo sladké vdolečky.

Kynutý závin z bramborového těsta Kynutý závin z bramborového těsta • Autor: iStock

Kynutý bramborový závin s jablky

Co budete potřebovat:

  • 500 g hrubé mouky
  • 250 g studených vařených brambor
  • 20 g droždí
  • 100 g másla nebo hery + na potření
  • 50 g krystalového cukru
  • 2 žloutky
  • 1 bílek
  • strouhanku na posypání těsta

Na náplň:

  • 750 g nastrouhaných jablek
  • 10 mletých nebo jemně nasekaných jader vlašských ořechů
  • 2–3 lžíce krupicového cukru smíchaného se skořicí
  • rozinky dle chuti

Postup:

1. Uvařené brambory oloupejte a prolisujte. Na vál prosejte mouku, přidejte brambory a v hromádce udělejte důlek. Do něj rozklepněte žloutky a přidejte povolený nakrájený tuk. Pak přidejte droždí rozmíchané s cukrem (získá tekutou podobu) a stěrkou nebo nožem nahrubo zpracujte těsto. 

2. Nakonec přidejte mírně našlehané bílky a vypracujte hladké těsto, které nenechávejte kynout. Ihned ho na pomoučněném vále rozválejte na silnější placku. Potřete ji rozpuštěným máslem a lehce posypejte strouhankou.

3. Na těsto rozprostřete nastrouhaná jablka a posypejte je ořechy, skořicovým cukrem a případně i rozinkami. Těsto pevně stočte do závinu, přeneste ho na plech vyložený papírem na pečení a povrch potřete rozpuštěným máslem. 

4. Závin dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 30–40 minut dozlatova. 

Třená bábovka z bramborového těsta

Bábovka z bramborového těsta je vláčná, není „dusivá“ ani drobivá. Aby šla dobře vyklopit, je nutné formu opravdu dobře vymazat tukem a vysypat hrubou moukou. 

Bábovka z bramborového těsta Bábovka z bramborového těsta • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 250 g hrubé mouky
  • 50 g škrobové moučky
  • 250 g vařených studených brambor
  • 150 g cukru
  • 80 g tuku (máslo, hera)
  • 2 vejce (z nich bílky na sníh)
  • 2–3 lžíce vlažného mléka
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • nastrouhanou citronovou kůru
  • špetku soli
  • tuk na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy

Postup:

1. V míse utřete změklý tuk se žloutky a cukrem do pěny. Přidejte nastrouhané brambory, vanilkový cukr a citronovou kůru. Prášek do pečiva smíchejte s moukou a střídavě s mlékem ho postupně zapracujte do těsta. Nakonec zlehka vmíchejte pevný sníh ušlehaný z bílků a špetky soli.

2. Formu na bábovku dobře vymažte tukem a vysypejte hrubou moukou. Naplňte ji připraveným hustým těstem, dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte přibližně 45 minut. Pak zapíchněte špejli do středu těsta. Pokud po vytažení zůstane suchá a bez drobečků, je bábovka hotová. 

3. Aby se vám našlehal pevný a hustý sníh, přidejte k bílkům špetku soli. Na chuti to znát nebude, ale sníh se rychleji a lépe ušlehá.

Až budete chtít pro změnu něco slaného, upečte si z brambor tento výborný koláč:

Video se připravuje ...

Zdroj: Recepty.cz

Zdroj: Pochoutky z brambor (Avicenum, 1986), Kuchařka kolektivu autorů (Avicenum,1975)

Autor: Alena Menclová