Mini dortíčky pro děti aneb sladké loučení s prázdninami

29. srpna 2021 • 00:00

I konec prázdnin může být sladký. Potěšte své školáky překvapením v podobě úžasných mini dortíčků a zpříjemněte si den originálním dezertem. Bohatou inspiraci na zdobení nalistujete v naší velké galerii. Upusťte tedy uzdu své fantazii a hurá do pečení!   

Cupcaky – veselé mini dortíčky o velikosti čajového šálku, lahodící oku i chuti nejsou výdobytkem posledních let, jak by si mohl někdo myslet. Jejich historie prý sahá až do konce 18. století. Velmi podobné si jsou s také velmi dobře známým moučníkem nazývaným muffin, jde však o zcela jiný druh pečiva. Muffiny pocházejí z anglické kuchyně, jsou zpravidla větší a připravují se z těsta hutnější konzistence, které nabývá svůj objem více do výšky. Oblíbené jsou zejména jako snídaňové pečivo. Oproti tomu se korpusy na americké cupcaky podobají více našim dortovým a stejně tak bohatě jsou i zdobené. Nadýchané těsto netvoří kyprou čepici a dává tak prostor pro notnou dávku lahodného krému. Poměr výšky korpusu a výsledného zdobení by měl být dokonce až 50:50.

Na mini dortíčky můžeme krém nanést jen pomocí cukrářské špachtle, avšak pro větší efekt doporučujeme použít zdobicí sáček s hladkou či řezanou trubičkou. Tradičně se používá krém máslový, jaký však zvolíte, je jen na chuti vaší a vašich ratolestí. Cupcaky lze i lehce vydlabat a naplnit např. džemem, opatřit polevou, čerstvým ovocem, různými druhy posypek, oříšky, čokoládou, zkrátka vším, co jen hrdlo ráčí. Čarokrásné dortíčky vytvoříte také potažením korpusů fondánem či marcipánem. Snadno jim tak vtisknete podobu různých zvířátek, květů nebo dokonce superhrdinů. Mnoho inspirace naleznete v naší galerii. Ale jen vy víte, co vaše školáky opravdu potěší a na čem si skutečně pochutnají.   

Z receptů jsme pro vás proto vybrali jak těsta na cupcaky, tak muffiny, protože víme, že i ty dokáží vykouzlit úsměv na tváři.   

Vyzkoušet můžete:

Cupcaky s borůvkovým srdcem

Čokoládové cupcaky

Red velvet cupcakes

Vanilkové cupcaky s bílou čokoládou

Mrkvové muffiny se smetanovým krémem

Borůvkové mini dortíčky z podmáslí 

Levandulové cupcaky

Mechové muffiny s krémem z bílé čokolády

Skořicové cupcaky ze špaldové mouky

Brovnie cupcakes

Autor: VDŠ