Od pondělí do pátku: Rychlé a svěží večeře ze sezonních surovin

17. června 2024 • 04:49

Červen je měsíc plný čerstvé zeleniny a ovoce, které dodají vašim jídlům svěžest a chuť. Využijte je i při přípravě večeří. Máme pro vás plán, co vařit v pracovním týdnu, od pondělí až do pátku.  

Na co se můžete těšit:

Pondělí: Kuřecí prsa s novými bramborami a chřestem

Úterý: Špenátové lasagne s ricottou

Středa: Grilovaný losos s cuketovým salátem

Čtvrtek: Ratatouille s čerstvými bylinkami

Pátek: Gnocchi s domácím pestem

Pondělí: Kuřecí prsa s novými bramborami a chřestem

Pečené kuře s novými bramborami a chřestem Pečené kuře s novými bramborami a chřestem • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 4 kuřecí prsa (ideálně i s kůží)
  • 500 g nových brambor
  • 1 svazek zeleného chřestu
  • hrst vyloupaného zeleného hrášku (může být i mražený)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 citron
  • 2 stroužky česneku
  • čerstvé bylinky (např. tymián, rozmarýn)
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Předehřejte troubu na 200 °C. Nové brambory omyjte a nakrájejte na poloviny. Rozložte je na plech vyložený papírem na pečení, pokapejte olivovým olejem, přidejte sůl, pepř a nasekané bylinky.

2. Kuřecí prsa osolte, opepřete a položte na plech k bramborám. Přidejte celé stroužky česneku a plátky citronu. Vše dejte do trouby a pečte asi 25 minut.

3. K bramborám a kuřeti přidejte očištěný chřest a hrášek a pečte dalších 10 minut, dokud není kuře propečené a brambory zlatavé.

Úterý: Špenátové lasagne s ricottou 

Špenátové lasagne Špenátové lasagne • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 250 g plátů na lasagne
  • 500 g čerstvého špenátu
  • 250 g ricotty
  • 1 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • 500 ml bešamelové omáčky
  • 200 g strouhaného parmazánu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

Předehřejte troubu na 180 °C. Na pánvi rozehřejte olivový olej a krátce na něm orestujte nasekaný česnek. Přidejte opraný a okapaný špenát a krátce poduste, dokud nezavadne. Pánev odstavte z ohně, vmíchejte ricottu a vejce, osolte a opepřete.

Dno zapékací mísy potřete vrstvou bešamelu, přidejte plátky lasagní, špenátovou směs a parmazán a takto vrstvy opakujte, dokud nespotřebujete všechny suroviny. Poslední vrstvu zakončete bešamelem a parmazánem. 

Lasagne dejte do vyhřáté trouby a pečte asi 35 minut dozlatova.

TIP: Jestli spěcháte, kupte si bešamel hotový. Seženete ho například v Tescu, Globusu, na Košíku nebo v prodejnách s italskými potravinami. Máte-li čas, připravte si ho sami, třeba podle tohoto videa>>>

Video se připravuje ...

Středa: Grilovaný losos s cuketovým salátem

Co budete potřebovat:

  • 4 filety lososa
  • 3 menší cukety
  • 1 citron
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíci medu
  • 1 stroužek česneku
  • čerstvé bylinky (např. kopr)
  • mletý pepř
  • sůl

Losos s cuketovým salátem Losos s cuketovým salátem • Autor: iStock

Postup:

1. Předehřejte gril nebo grilovací pánev. Lososa potřete částí olivového oleje, osolte,  opepřete a opečte na grilovací pánvi z každé strany asi 4–5 minut nebo dokud není propečený (můžete ho opéct i přímo na grilu).

2. Cukety omyjte a nakrájejte na tenké plátky (můžete použít škrabku na zeleninu).

3. V míse smíchejte zbylý olivový olej, citronovou šťávu, med, prolisovaný česnek, sůl a pepř. Přidejte cukety a promíchejte.

4. Grilovaného lososa rozdělte na talíře, přidejte cuketový salát a každou porci ještě posypte podle chuti bylinkami. 

TIP: Cuketu do salátu můžete nakrájet na plátky, opéct také na grilu, pak smíchat s připravenou zálivkou a případně ještě doplnit další zeleninou, například rukolou, cherry rajčátky a nakrájenou paprikou.

Čtvrtek: Ratatouille s čerstvými bylinkami

Ratatouille s čerstvými bylinkami Ratatouille s čerstvými bylinkami • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 1 lilek
  • 2 cukety
  • 1 červenou papriku
  • 1 žlutou papriku
  • 4 rajčata
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíci nasekaných bylinek (tymián, rozmarýn, 
  • mletý pepř
  • sůl
  • čerstvou bazalku nebo tymián na posypání

Postup:

1. Předehřejte troubu na 180 °C. Lilek, cukety a papriky očistěte, omyjte a nakrájejte na plátky. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte nadrobno. Rajčata omyjte a nakrájejte na kostičky.

2. Na pánvi rozehřejte olej a cibuli s česnekem na něm osmahněte. Přidejte rajčata a společně poduste. Omáčku ochuťte solí, pepřem a nasekanými bylinkami. Pokud jsou rajčata kyselejší, můžete přidat i trochu cukru.

3. Na dno zapékací mísy rozetřete část omáčky, přidejte vrstvu nakrájené zeleniny a takto vrstvy střídejte, dokud vše nespotřebujete. Zakončete vrstvou rajčatové omáčky.

4. Vše dejte do vyhřáté trouby a pečte asi 40 minut. Hotové ratatouille posypte nakrájenou bazalkou nebo tymiánem a podávejte nejlépe s čerstvou bagetou.  

Pátek: Gnocchi s domácím pestem 

Gnocchi s bazalkovým pestem Gnocchi s bazalkovým pestem • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 500 g gnocchi (mohou být i domácí)
  • 1 svazek bazalky
  • 50 g strouhaného parmazánu + na posypání
  • 50 g piniových oříšků
  • 2 stroužky česneku
  • 100 ml olivového oleje
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Bazalkové lístky, piniové oříšky, oloupané stroužky česneku a parmazán rozmixujte na hladkou pastu. Postupně přidávejte olivový olej, dokud nezískáte krémové pesto, které ochuťte solí a pepřem.

2. Gnocchi uvařte podle návodu na obalu, sceďte je a promíchejte s bazalkovým pestem. Rozdělte je na talíře a posypte strouhaným parmazánem. 

Máte rádi čerstvý kopr? Uvařte si jednoduchou koprovku!>>>

Video se připravuje ...

Autor: Jana Dvořáková