Od pondělí do pátku: Rychlé a svěží večeře ze sezonních surovin
Červen je měsíc plný čerstvé zeleniny a ovoce, které dodají vašim jídlům svěžest a chuť. Využijte je i při přípravě večeří. Máme pro vás plán, co vařit v pracovním týdnu, od pondělí až do pátku.
Na co se můžete těšit:
Pondělí: Kuřecí prsa s novými bramborami a chřestem
Úterý: Špenátové lasagne s ricottou
Středa: Grilovaný losos s cuketovým salátem
Čtvrtek: Ratatouille s čerstvými bylinkami
Pátek: Gnocchi s domácím pestem
Pondělí: Kuřecí prsa s novými bramborami a chřestem
Pečené kuře s novými bramborami a chřestem
Co budete potřebovat:
- 4 kuřecí prsa (ideálně i s kůží)
- 500 g nových brambor
- 1 svazek zeleného chřestu
- hrst vyloupaného zeleného hrášku (může být i mražený)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 citron
- 2 stroužky česneku
- čerstvé bylinky (např. tymián, rozmarýn)
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Předehřejte troubu na 200 °C. Nové brambory omyjte a nakrájejte na poloviny. Rozložte je na plech vyložený papírem na pečení, pokapejte olivovým olejem, přidejte sůl, pepř a nasekané bylinky.
2. Kuřecí prsa osolte, opepřete a položte na plech k bramborám. Přidejte celé stroužky česneku a plátky citronu. Vše dejte do trouby a pečte asi 25 minut.
3. K bramborám a kuřeti přidejte očištěný chřest a hrášek a pečte dalších 10 minut, dokud není kuře propečené a brambory zlatavé.
Úterý: Špenátové lasagne s ricottou
Co budete potřebovat:
- 250 g plátů na lasagne
- 500 g čerstvého špenátu
- 250 g ricotty
- 1 vejce
- 2 stroužky česneku
- 500 ml bešamelové omáčky
- 200 g strouhaného parmazánu
- 2 lžíce olivového oleje
- mletý pepř
- sůl
Postup:
Předehřejte troubu na 180 °C. Na pánvi rozehřejte olivový olej a krátce na něm orestujte nasekaný česnek. Přidejte opraný a okapaný špenát a krátce poduste, dokud nezavadne. Pánev odstavte z ohně, vmíchejte ricottu a vejce, osolte a opepřete.
Dno zapékací mísy potřete vrstvou bešamelu, přidejte plátky lasagní, špenátovou směs a parmazán a takto vrstvy opakujte, dokud nespotřebujete všechny suroviny. Poslední vrstvu zakončete bešamelem a parmazánem.
Lasagne dejte do vyhřáté trouby a pečte asi 35 minut dozlatova.
TIP: Jestli spěcháte, kupte si bešamel hotový. Seženete ho například v Tescu, Globusu, na Košíku nebo v prodejnách s italskými potravinami. Máte-li čas, připravte si ho sami, třeba podle tohoto videa>>>
Středa: Grilovaný losos s cuketovým salátem
Co budete potřebovat:
- 4 filety lososa
- 3 menší cukety
- 1 citron
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžíci medu
- 1 stroužek česneku
- čerstvé bylinky (např. kopr)
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Předehřejte gril nebo grilovací pánev. Lososa potřete částí olivového oleje, osolte, opepřete a opečte na grilovací pánvi z každé strany asi 4–5 minut nebo dokud není propečený (můžete ho opéct i přímo na grilu).
2. Cukety omyjte a nakrájejte na tenké plátky (můžete použít škrabku na zeleninu).
3. V míse smíchejte zbylý olivový olej, citronovou šťávu, med, prolisovaný česnek, sůl a pepř. Přidejte cukety a promíchejte.
4. Grilovaného lososa rozdělte na talíře, přidejte cuketový salát a každou porci ještě posypte podle chuti bylinkami.
TIP: Cuketu do salátu můžete nakrájet na plátky, opéct také na grilu, pak smíchat s připravenou zálivkou a případně ještě doplnit další zeleninou, například rukolou, cherry rajčátky a nakrájenou paprikou.
Čtvrtek: Ratatouille s čerstvými bylinkami
Ratatouille s čerstvými bylinkami
Co budete potřebovat:
- 1 lilek
- 2 cukety
- 1 červenou papriku
- 1 žlutou papriku
- 4 rajčata
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíci nasekaných bylinek (tymián, rozmarýn,
- mletý pepř
- sůl
- čerstvou bazalku nebo tymián na posypání
Postup:
1. Předehřejte troubu na 180 °C. Lilek, cukety a papriky očistěte, omyjte a nakrájejte na plátky. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte nadrobno. Rajčata omyjte a nakrájejte na kostičky.
2. Na pánvi rozehřejte olej a cibuli s česnekem na něm osmahněte. Přidejte rajčata a společně poduste. Omáčku ochuťte solí, pepřem a nasekanými bylinkami. Pokud jsou rajčata kyselejší, můžete přidat i trochu cukru.
3. Na dno zapékací mísy rozetřete část omáčky, přidejte vrstvu nakrájené zeleniny a takto vrstvy střídejte, dokud vše nespotřebujete. Zakončete vrstvou rajčatové omáčky.
4. Vše dejte do vyhřáté trouby a pečte asi 40 minut. Hotové ratatouille posypte nakrájenou bazalkou nebo tymiánem a podávejte nejlépe s čerstvou bagetou.
Pátek: Gnocchi s domácím pestem
Co budete potřebovat:
- 500 g gnocchi (mohou být i domácí)
- 1 svazek bazalky
- 50 g strouhaného parmazánu + na posypání
- 50 g piniových oříšků
- 2 stroužky česneku
- 100 ml olivového oleje
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Bazalkové lístky, piniové oříšky, oloupané stroužky česneku a parmazán rozmixujte na hladkou pastu. Postupně přidávejte olivový olej, dokud nezískáte krémové pesto, které ochuťte solí a pepřem.
2. Gnocchi uvařte podle návodu na obalu, sceďte je a promíchejte s bazalkovým pestem. Rozdělte je na talíře a posypte strouhaným parmazánem.
Máte rádi čerstvý kopr? Uvařte si jednoduchou koprovku!>>>