Od pondělí do pátku: Prázdninové večeře, které připravíte do půl hodiny

19. srpna 2024 • 05:45

Co si o prázdninách přát víc, než jídlo hotové za půl hodiny! Máme pro vás tipy na rychlé a chutné večeře, jejich příprava není složitá a vystačíte si se snadno dostupnými surovinami, takže je klidně můžete dělat i na chalupě. 

Na co se můžete těšit?

Pondělí: Krůtí na houbách s rýží

Úterý: Mrkvový krém se smetanou

Středa: Šťavnaté kuřecí maso s brokolicí

Čtvrtek: Vegetariánský gyros s cizrnou

Pátek: Zapečené houby a papriky

Toto jsou tipy na rychlé letní večeře od Margit Slimákové>>>

Pondělí: Krůtí na houbách s rýží

Co budete potřebovat:

  • 1 lžíci sádla
  • 2 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 40 g anglické slaniny
  • 600 g krůtích prsou
  • 100 g čerstvých hub (nebo sušených, předem namočených v horké vodě)
  • 1 hrst nasekané zelené petrželky
  • 1 lžičku mletého kmínu
  • mletý pepř
  • sůl
  • 500 g uvařené rýže

Krůtí na houbách s rýží Krůtí na houbách s rýží • Autor: F.O.O.D.

Postup:

1. Oloupané cibule, česnek a slaninu nakrájejte nadrobno a orestujte v kastrolu na sádle. Přidejte krůtí prsa nakrájená na malé kousky, ochuťte solí, pepřem a kmínem a podlijte trochou vody.

2. Pak přidejte na plátky nakrájené čerstvé houby (nebo v horké vodě naložené a následně slité sušené houby) a duste pod pokličkou, dokud není maso měkké.

3. Na závěr přidejte nasekanou petrželku.

4. Podávejte s rýží uvařenou podle návodu na obalu.

Úterý: Mrkvový krém se smetanou

Mrkvový krém se smetanou Mrkvový krém se smetanou • Autor: F.O.O.D.

Co budete potřebovat:

  • 500 g mrkve
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 2 cibule šalotky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 stonek citronové trávy
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 lžičku kari koření
  • mletý pepř
  • sůl

Na podávání:

  • zakysanou smetanu
  • nasucho opražená slunečnicová semínka
  • 1 chilli papričku
  • nasekanou zelenou petrželku

Postup:

1. Mrkev oloupejte a nastrouhejte nahrubo.

2. V hrnci rozehřejte olej a orestujte na něm oloupané a nadrobno nasekané šalotky, česnek a citronovou trávu. Vmíchejte kari koření, přidejte nastrouhanou mrkev, krátce orestujte a zalijte vývarem. Osolte, opepřete a 10 minut povařte.

3. Polévku rozmixujte ponorným mixérem, rozdělte do misek nebo talířů a podávejte se zakysanou smetanou, nasucho orestovanými slunečnicovými semínky, chilli papričkou a drobně nasekanou petrželkou.

Středa: Šťavnaté kuřecí maso s brokolicí

Šťavnaté kuřecí maso s brokolicí Šťavnaté kuřecí maso s brokolicí • Autor: F.O.O.D.

Co budete potřebovat:

  • 4 kuřecí prsa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 větší brambory typu A
  • 1 brokolici
  • 160 g mozzarelly
  • 1 chilli papričku
  • 60 g strouhaného parmazánu
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Kuřecí prsa pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete.

2. Pečící formu vyložte velkým kusem alobalu. Dovnitr vložte omyté a na tenké plátky nakrájené brambory, na ně položte maso, navrch přidejte růžičky brokolice, plátky mozzarelly a nakrájenou chilli papričku.

3. Vše zakapejte zbylým olejem, ještě osolte a opepřete a posypte nastrouhaným parmazánem. 

4. Suroviny zabalte do alobalu, vše dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 25 minut.

Čtvrtek: Vegetariánský gyros s cizrnou

Vegetariánský gyros s cizrnou Vegetariánský gyros s cizrnou • Autor: F.O.O.D.

Co budete potřebovat:

  • 4 pita chleby
  • 1 malý hlávkový salát
  • 8 cherry rajčátek
  • 1 červenou cibuli
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 1 plechovku sterilované cizrny (asi 300 g)
  • 1 lžičku mleté sladké papriky
  • špetku kajenského pepře
  • mletý pepř
  • sůl
  • tzatziki

Postup:

1. Cizrnu slijte, orestujte ji na lžíci olivového oleje a ochuťte mletou paprikou a kajenským pepřem. Opět ji krátce orestujte a dochuťte pepřem a solí.

2. Na grilu nebo v troubě zahřejte pita chléb a naplňte ho natrhaným hlávkovým salátem, rajčátky nakrájenými na čtvrtky, na plátky nakrájenou červenou cibulí a připravenou cizrnou. Nakonec přidejte trochu tzatziki, které si můžete připravit podle tohoto videa:

Pátek: Zapečené houby a papriky

Co budete potřebovat:

  • 4 velké žampiony portobello
  • 8 paprik
  • 500 g mletého masa (mix vepřového a hovězího)
  • 1 žloutek
  • 1 menší cibuli
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 160 g mozzarelly
  • 40 g strouhaného parmazánu
  • 1 jarní cibulku
  • mletý pepř
  • sůl

Zapečené houby a papriky Zapečené houby a papriky • Autor: F.O.O.D.

Postup:

1. Mleté maso smíchejte se žloutkem. Oloupanou a nadrobno nasekanou cibuli orestujte na lžíci oleje. Přidejte ji k mletému masu, osolte, opepřete a dobře promíchejte. 

2. Papriky omyjte, odkrojte jim vršky a odstraňte semeníky. Houby a papriky rozložte do zapékací mísy nebo pekáčku, zakapejte je olejem a naplňte masovou směsí.

3. Pokryjte je plátky mozzarelly a posypte drobně nakrájenou jarní cibulkou. Znovu je zakapejte olejem, dejte do trouby vyhřáté na 190 °C a pečte asi 20 minut. Chvilku před koncem pečení papriky a houby posypejte parmazánem a nechte ho v troubě roztéct.  

Autor: Anna Kopečková