Od pondělí do pátku: Prázdninové večeře, které připravíte do půl hodiny
Co si o prázdninách přát víc, než jídlo hotové za půl hodiny! Máme pro vás tipy na rychlé a chutné večeře, jejich příprava není složitá a vystačíte si se snadno dostupnými surovinami, takže je klidně můžete dělat i na chalupě.
Na co se můžete těšit?
Pondělí: Krůtí na houbách s rýží
Úterý: Mrkvový krém se smetanou
Středa: Šťavnaté kuřecí maso s brokolicí
Čtvrtek: Vegetariánský gyros s cizrnou
Pátek: Zapečené houby a papriky
Toto jsou tipy na rychlé letní večeře od Margit Slimákové>>>
Pondělí: Krůtí na houbách s rýží
Co budete potřebovat:
- 1 lžíci sádla
- 2 střední cibule
- 2 stroužky česneku
- 40 g anglické slaniny
- 600 g krůtích prsou
- 100 g čerstvých hub (nebo sušených, předem namočených v horké vodě)
- 1 hrst nasekané zelené petrželky
- 1 lžičku mletého kmínu
- mletý pepř
- sůl
- 500 g uvařené rýže
Postup:
1. Oloupané cibule, česnek a slaninu nakrájejte nadrobno a orestujte v kastrolu na sádle. Přidejte krůtí prsa nakrájená na malé kousky, ochuťte solí, pepřem a kmínem a podlijte trochou vody.
2. Pak přidejte na plátky nakrájené čerstvé houby (nebo v horké vodě naložené a následně slité sušené houby) a duste pod pokličkou, dokud není maso měkké.
3. Na závěr přidejte nasekanou petrželku.
4. Podávejte s rýží uvařenou podle návodu na obalu.
Úterý: Mrkvový krém se smetanou
Co budete potřebovat:
- 500 g mrkve
- 1 lžíci olivového oleje
- 2 cibule šalotky
- 2 stroužky česneku
- 1 stonek citronové trávy
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 lžičku kari koření
- mletý pepř
- sůl
Na podávání:
- zakysanou smetanu
- nasucho opražená slunečnicová semínka
- 1 chilli papričku
- nasekanou zelenou petrželku
Postup:
1. Mrkev oloupejte a nastrouhejte nahrubo.
2. V hrnci rozehřejte olej a orestujte na něm oloupané a nadrobno nasekané šalotky, česnek a citronovou trávu. Vmíchejte kari koření, přidejte nastrouhanou mrkev, krátce orestujte a zalijte vývarem. Osolte, opepřete a 10 minut povařte.
3. Polévku rozmixujte ponorným mixérem, rozdělte do misek nebo talířů a podávejte se zakysanou smetanou, nasucho orestovanými slunečnicovými semínky, chilli papričkou a drobně nasekanou petrželkou.
Středa: Šťavnaté kuřecí maso s brokolicí
Co budete potřebovat:
- 4 kuřecí prsa
- 2 lžíce olivového oleje
- 4 větší brambory typu A
- 1 brokolici
- 160 g mozzarelly
- 1 chilli papričku
- 60 g strouhaného parmazánu
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Kuřecí prsa pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete.
2. Pečící formu vyložte velkým kusem alobalu. Dovnitr vložte omyté a na tenké plátky nakrájené brambory, na ně položte maso, navrch přidejte růžičky brokolice, plátky mozzarelly a nakrájenou chilli papričku.
3. Vše zakapejte zbylým olejem, ještě osolte a opepřete a posypte nastrouhaným parmazánem.
4. Suroviny zabalte do alobalu, vše dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 25 minut.
Čtvrtek: Vegetariánský gyros s cizrnou
Co budete potřebovat:
- 4 pita chleby
- 1 malý hlávkový salát
- 8 cherry rajčátek
- 1 červenou cibuli
- 1 lžíci olivového oleje
- 1 plechovku sterilované cizrny (asi 300 g)
- 1 lžičku mleté sladké papriky
- špetku kajenského pepře
- mletý pepř
- sůl
- tzatziki
Postup:
1. Cizrnu slijte, orestujte ji na lžíci olivového oleje a ochuťte mletou paprikou a kajenským pepřem. Opět ji krátce orestujte a dochuťte pepřem a solí.
2. Na grilu nebo v troubě zahřejte pita chléb a naplňte ho natrhaným hlávkovým salátem, rajčátky nakrájenými na čtvrtky, na plátky nakrájenou červenou cibulí a připravenou cizrnou. Nakonec přidejte trochu tzatziki, které si můžete připravit podle tohoto videa:
Pátek: Zapečené houby a papriky
Co budete potřebovat:
- 4 velké žampiony portobello
- 8 paprik
- 500 g mletého masa (mix vepřového a hovězího)
- 1 žloutek
- 1 menší cibuli
- 2 lžíce olivového oleje
- 160 g mozzarelly
- 40 g strouhaného parmazánu
- 1 jarní cibulku
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Mleté maso smíchejte se žloutkem. Oloupanou a nadrobno nasekanou cibuli orestujte na lžíci oleje. Přidejte ji k mletému masu, osolte, opepřete a dobře promíchejte.
2. Papriky omyjte, odkrojte jim vršky a odstraňte semeníky. Houby a papriky rozložte do zapékací mísy nebo pekáčku, zakapejte je olejem a naplňte masovou směsí.
3. Pokryjte je plátky mozzarelly a posypte drobně nakrájenou jarní cibulkou. Znovu je zakapejte olejem, dejte do trouby vyhřáté na 190 °C a pečte asi 20 minut. Chvilku před koncem pečení papriky a houby posypejte parmazánem a nechte ho v troubě roztéct.