Od pondělí do pátku: Rychlé prázdninové večeře ze sezónních surovin
Léto je v plném proudu a s ním i bohatá nabídka čerstvých a chutných surovin, které příroda na přelomu července a srpna nabízí. Pokud hledáte inspiraci na večeře, které budou nejen zdravé, ale také chutné a jednoduché na přípravu, máme pro vás perfektní plán. Každý den v týdnu můžete využít různé sezónní ingredience a připravit si lahodné jídlo, a to nejen doma v kuchyni, ale třeba i venku na grilu.
Na co se můžete těšit:
Pondělí: Salát s grilovanými kuřecími prsíčky
Úterý: Těstoviny s pestem a grilovaným lososem
Středa: Grilovaná zelenina se sýrem halloumi
Čtvrtek: Studená polévka gazpacho
Pátek: Cuketa plněná mletým masem a zeleninou
Na grilu si můžete k večeři připravit třeba i tyto špízy>>>
Pondělí: Salát s grilovanými kuřecími prsíčky
Co budete potřebovat:
- 4 kuřecí prsa
- 2 okurky
- 2 krabičky cherry rajčátek
- 1 červenou cibuli
- hrst nasekané zelené petrželky
- 1 citron
- 4 lžíce olivového oleje
- grilovací koření
- mletý pepř
- sůl
- olej na opečení
Salát s grilovanými kuřecími prsíčky
Postup:
1. Kuřecí prsa potřete olejem, ochuťte je grilovacím kořením a opečte z obou stran na grilu dozlatova. Zabalte je každé zvlášť do alobalu a nechte odpočívat.
2. Okurky a rajčátka omyjte. Okurky nakrájejte na kousky, rajčátka překrojte na půlky a dejte do mísy. Cibuli oloupejte, nakrájejte na tenké plátky a přidejte do mísy.
3. Salát ochuťte olivovým olejem, citronovou šťávou, solí a pepřem, přidejte nasekanou zelenou petrželkou a promíchejte.
4. Grilovaná kuřecí prsa vybalte z alobalu a nakrájejte na plátky. Salát rozdělte do misek nebo talířů, přidejte nakrájená prsa a podávejte dopnlněné čerstvým pečivem.
Úterý: Těstoviny s pestem a grilovaným lososem
Těstoviny s pestem a grilovaným lososem
Co budete potřebovat:
- 400 g těstovin penne
- 4 filety lososa (každý asi 150 g)
- 100 g rukoly
- 50 g nastrouhaného parmazánu
- 50 g piniových oříšků nebo vlašských ořechů
- 4 stroužky česneku
- 100 ml extra panenského olivového oleje
- mletý pepř
- sůl
- citronovou šťávu
- olivový olej na opečení
- nasekanou zelenou petrželku na posypání
Postup:
1. Nejdříve připravte pesto. Na suché pánvi opatrně opražte piniové oříšky nebo vlašské ořechy a nechte je vychladnout. Pak je dejte do mixéru, přidejte rukolu, parmazán, 2 stroužky česneku, sůl a pepře a vše rozmixujte. Pomalu přilévejte olivový olej, dokud nezískáte hladkou pastu, kterou dochuťte citronovou šťávou a případně ještě solí a pepřem.
2. Těstoviny uvařte v osolené vodě al dente. Slijte je (trochu vody z těstovin si nechte stranou) a promíchejte s připraveným pestem. Pokud je omáčka moc hustá, přidejte ještě trochu vody z těstovin.
3. Filety lososa z obou stran osolte a opepřete. Na pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte zbylé dva stroužky česneku nakrájené na plátky a krátce je orestujte, jen tak, aby nezhnědly. Vyndejte je z pánve a dejte stranou. Do pánve dejte filety lososa a opečte je z každé strany asi 3-4 minuty dozlatova.
4. Těstoviny rozdělte na talíře, přidejte filety lososa a ozdobte je opečenými plátky česneku a nasekanou petrželkou.
Středa: Grilovaná zelenina se sýrem halloumi
Grilovaná zelenina se sýrem halloumi
Co budete potřebovat:
- 200 g sýru halloumi
- 2 červené papriky
- 1 cuketu
- 1 kadeřavý listový salát
- olivový olej
- mletý pepř
- sůl
Na zálivku:
- 2 lžíce hrubozrnné hořčice
- 1 lžíci dijonské hořčice
- 2 lžíce medu
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 lžíci jablečného octa nebo citronové šťávy
- 1 jemně nasekaný stroužek česneku
Postup:
1. Papriky zbavte semínek a nakrájejte na širší proužky, cukety omyjte a nakrájejte na kolečka. Zeleninu pokapejte olivovým olejem, osolte, opepřete a promíchejte. Pak ji opečte na grilu nebo grilovací pánvi (asi 3-4 minuty z každé strany) a dejte stranou.
2. Halloumi nakrájejte na plátky silné asi 1 cm, také je pokapejte olivovým olejem a opečte na grilu nebo grilovací pánvi 2-3 minuty z každé strany, dokud nebudou zlatavé.
3. V misce smíchejte hrubozrnnou a dijonskou hořčici, med a jablečný ocet. Přidejte česnek a olej a zálivku dochuťte solí a pepřem.
4. Omyté a odkapané listy salátu rozdělte na talíře, přidejte grilovanou zeleninu a sýr halloumi a každou porci pokapejte připravenou zálivkou. Podávejte doplněné čerstvým pečivem.
Čtvrtek: Studená polévka gazpacho
Studená polévka gazpacho s čerstvým chlebem
Co budete potřebovat:
- 1 kg rajčat
- 2 okurky
- 2 červené papriky
- 2 stroužky česneku
- 1 malou červenou cibuli
- hrst čerstvé bazalky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíci balzamikového octa
- mletý pepř
- sůl
- čerstvý celozrnný chléb
Postup:
1. Rajčata, okurky a papriku omyjte, papriku zbavte semínek a vše nakrájejte na menší kousky. Vložte je do mixéru, přidejte oloupaný česnek a cibuli, lístky bazalky, přilijte olivový olej a balzamikový ocet a vše rozmixujte dohladka.
2. Polévku dochuťte solí a pepřem a nechte alespoň 2 hodiny vychladit v lednici. Podávejte ji s čerstvým celozrnným chlebem.
Pátek: Cuketa plněná masem a zeleninou
Cuketa plněná masem a zeleninou
Co budete potřebovat:
- 4 menší cukety
- 300 g mletého hovězího masa
- 1 najemno nakrájenou cibuli
- 2 prolisované stroužky česneku
- 2 nadrobno nakrájené papriky (žlutou a červenou)
- 100 g cherry rajčátek nakrájených na čtvrtky
- 1 nastrouhanou mrkev
- 100 g nastrouhaného čedaru, goudy nebo mozzarelly
- 1 lžičku směsi sušených bylinek (bazalka, oregano, tymián)
- mletý pepř
- sůl
- olej na opečení
Postup:
1. Cukety omyjte, podélně rozřízněte na půlky, dužninu vydlabejte lžící a nakrájejte nadrobno.
2. Na pánvi rozehřejte olej a nechte na něm zesklovatět cibuli. Přidejte prolisovaný česnek a opět krátce orestujte. Pak přiidejte mleté maso a restujte, dokud není maso opečené a zlatavé. Přidejte nakrájenou dužninu z cuket, papriky a mrkev a restujte dalších 5-7 minut. Nakonec vmíchejte bylinky a cherry rajčátka, osolte, opepřete a restujte ještě asi 3 minuty, dokud rajčátka lehce nezměknou.
3. Vydlabané půlky cuket položte na plech vyložený papírem na pečení. Naplňte je připravenou směsí, posypte strouhaným sýrem, dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 20-25 minut, dokud nejsou cukety měkké a sýr na povrchu zlatavý.
Víte, jak poznáte, že je cuketa jedovatá?>>>