Od pondělí do pátku: Rychlé prázdninové večeře ze sezónních surovin

29. července 2024 • 05:51

Léto je v plném proudu a s ním i bohatá nabídka čerstvých a chutných surovin, které příroda na přelomu července a srpna nabízí. Pokud hledáte inspiraci na večeře, které budou nejen zdravé, ale také chutné a jednoduché na přípravu, máme pro vás perfektní plán. Každý den v týdnu můžete využít různé sezónní ingredience a připravit si lahodné jídlo, a to nejen doma v kuchyni, ale třeba i venku na grilu.

Na co se můžete těšit:

Pondělí: Salát s grilovanými kuřecími prsíčky

Úterý: Těstoviny s pestem a grilovaným lososem

Středa: Grilovaná zelenina se sýrem halloumi

Čtvrtek: Studená polévka gazpacho

Pátek: Cuketa plněná mletým masem a zeleninou

Na grilu si můžete k večeři připravit třeba i tyto špízy>>>

Video se připravuje ...

Pondělí: Salát s grilovanými kuřecími prsíčky

Co budete potřebovat:

  • 4 kuřecí prsa
  • 2 okurky
  • 2 krabičky cherry rajčátek
  • 1 červenou cibuli
  • hrst nasekané zelené petrželky
  • 1 citron
  • 4 lžíce olivového oleje
  • grilovací koření
  • mletý pepř
  • sůl
  • olej na opečení

Salát s grilovanými kuřecími prsíčky Salát s grilovanými kuřecími prsíčky • Autor: iStock

Postup:

1. Kuřecí prsa potřete olejem, ochuťte je grilovacím kořením a opečte z obou stran na grilu dozlatova. Zabalte je každé zvlášť do alobalu a nechte odpočívat.

2. Okurky a rajčátka omyjte. Okurky nakrájejte na kousky, rajčátka překrojte na půlky a dejte do mísy. Cibuli oloupejte, nakrájejte na tenké plátky a přidejte do mísy. 

3. Salát ochuťte olivovým olejem, citronovou šťávou, solí a pepřem, přidejte nasekanou zelenou petrželkou a promíchejte.

4. Grilovaná kuřecí prsa vybalte z alobalu a nakrájejte na plátky. Salát rozdělte do misek nebo talířů, přidejte nakrájená prsa a podávejte dopnlněné čerstvým pečivem.

Úterý: Těstoviny s pestem a grilovaným lososem

Těstoviny s pestem a grilovaným lososem Těstoviny s pestem a grilovaným lososem • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 400 g těstovin penne
  • 4 filety lososa (každý asi 150 g)
  • 100 g rukoly
  • 50 g nastrouhaného parmazánu
  • 50 g piniových oříšků nebo vlašských ořechů
  • 4 stroužky česneku
  • 100 ml extra panenského olivového oleje
  • mletý pepř
  • sůl
  • citronovou šťávu
  • olivový olej na opečení
  • nasekanou zelenou petrželku na posypání

Postup:

1. Nejdříve připravte pesto. Na suché pánvi opatrně opražte piniové oříšky nebo vlašské ořechy a nechte je vychladnout. Pak je dejte do mixéru, přidejte rukolu, parmazán, 2 stroužky česneku, sůl a pepře a vše rozmixujte. Pomalu přilévejte olivový olej, dokud nezískáte hladkou pastu, kterou dochuťte citronovou šťávou a případně ještě solí a pepřem.

2. Těstoviny uvařte v osolené vodě al dente. Slijte je (trochu vody z těstovin si nechte stranou) a promíchejte s připraveným pestem. Pokud je omáčka moc hustá, přidejte ještě trochu vody z těstovin. 

3. Filety lososa z obou stran osolte a opepřete. Na pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte zbylé dva stroužky česneku nakrájené na plátky a krátce je orestujte, jen tak, aby nezhnědly. Vyndejte je z pánve a dejte stranou. Do pánve dejte filety lososa a opečte je z každé strany asi 3-4 minuty dozlatova.

4. Těstoviny rozdělte na talíře, přidejte filety lososa a ozdobte je opečenými plátky česneku a nasekanou petrželkou. 

Středa: Grilovaná zelenina se sýrem halloumi 

Grilovaná zelenina se sýrem halloumi Grilovaná zelenina se sýrem halloumi • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 200 g sýru halloumi
  • 2 červené papriky
  • 1 cuketu
  • 1 kadeřavý listový salát
  • olivový olej
  • mletý pepř
  • sůl

Na zálivku:

  • 2 lžíce hrubozrnné hořčice
  • 1 lžíci dijonské hořčice
  • 2 lžíce medu
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 lžíci jablečného octa nebo citronové šťávy
  • 1 jemně nasekaný stroužek česneku

Postup:

1. Papriky zbavte semínek a nakrájejte na širší proužky, cukety omyjte a nakrájejte na kolečka. Zeleninu pokapejte olivovým olejem, osolte, opepřete a promíchejte. Pak ji opečte na grilu nebo grilovací pánvi (asi 3-4 minuty z každé strany) a dejte stranou.

2. Halloumi nakrájejte na plátky silné asi 1 cm, také je pokapejte olivovým olejem a opečte na grilu nebo grilovací pánvi 2-3 minuty z každé strany, dokud nebudou zlatavé. 

3. V misce smíchejte hrubozrnnou a dijonskou hořčici, med a jablečný ocet. Přidejte česnek a olej a zálivku dochuťte solí a pepřem.

4. Omyté a odkapané listy salátu rozdělte na talíře, přidejte grilovanou zeleninu a sýr halloumi a každou porci pokapejte připravenou zálivkou. Podávejte doplněné čerstvým pečivem.

Čtvrtek: Studená polévka gazpacho

Studená polévka gazpacho s čerstvým chlebem Studená polévka gazpacho s čerstvým chlebem • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 1 kg rajčat
  • 2 okurky
  • 2 červené papriky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 malou červenou cibuli
  • hrst čerstvé bazalky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíci balzamikového octa
  • mletý pepř
  • sůl
  • čerstvý celozrnný chléb

Postup:

1. Rajčata, okurky a papriku omyjte, papriku zbavte semínek a vše nakrájejte na menší kousky. Vložte je do mixéru, přidejte oloupaný česnek a cibuli, lístky bazalky, přilijte olivový olej a balzamikový ocet a vše rozmixujte dohladka.

2. Polévku dochuťte solí a pepřem a nechte alespoň 2 hodiny vychladit v lednici. Podávejte ji s čerstvým celozrnným chlebem.

Pátek: Cuketa plněná masem a zeleninou

Cuketa plněná masem a zeleninou Cuketa plněná masem a zeleninou • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 4 menší cukety
  • 300 g mletého hovězího masa
  • 1 najemno nakrájenou cibuli
  • 2 prolisované stroužky česneku
  • 2 nadrobno nakrájené papriky (žlutou a červenou)
  • 100 g cherry rajčátek nakrájených na čtvrtky
  • 1 nastrouhanou mrkev
  • 100 g nastrouhaného čedaru, goudy nebo mozzarelly
  • 1 lžičku směsi sušených bylinek (bazalka, oregano, tymián)
  • mletý pepř
  • sůl
  • olej na opečení

Postup:

1. Cukety omyjte, podélně rozřízněte na půlky, dužninu vydlabejte lžící a nakrájejte nadrobno.

2. Na pánvi rozehřejte olej a nechte na něm zesklovatět cibuli. Přidejte prolisovaný česnek a opět krátce orestujte. Pak přiidejte mleté maso a restujte, dokud není maso opečené a zlatavé. Přidejte nakrájenou dužninu z cuket, papriky a mrkev a restujte dalších 5-7 minut. Nakonec vmíchejte bylinky a cherry rajčátka, osolte, opepřete a restujte ještě asi 3 minuty, dokud rajčátka lehce nezměknou.

3. Vydlabané půlky cuket položte na plech vyložený papírem na pečení. Naplňte je připravenou směsí, posypte strouhaným sýrem, dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 20-25 minut, dokud nejsou cukety měkké a sýr na povrchu zlatavý.

Víte, jak poznáte, že je cuketa jedovatá?>>>

Video se připravuje ...

Autor: Jana Dvořáková, Anna Kopečková