Od pondělí do pátku: 5 lehkých večeří na horké letní dny, které vás zasytí, ale nezatíží žaludek
Večerní jídlo během horkých letních dnů nemusí znamenat dlouhé hodiny strávené v kuchyni. Pokud hledáte lehké, snadno stravitelné a rychlé večeře, máme pro vás pět skvělých receptů.
Letní dny přinášejí teplo a touhu po lehkých jídlech, která jsou snadno stravitelná a zanechávají vás svěží a plné energie. S našimi pěti recepty na lehké večeře se nemusíte trápit nad horkým sporákem. Tato jídla jsou navržena tak, aby byla hotová do 30 minut a aby nezatížila váš žaludek. Připravte se na jednoduché, chutné a osvěžující pokrmy, které vám přinesou potěšení a uspokojí vaše chuťové buňky.
Bez správně uvařených těstovin se obejdete jen těžko. Poradíme vám, jak na to >>>
Pondělí: Čerstvý těstovinový salát s pestem
Suroviny:
- 250 g těstovin
- 2 lžíce domácího nebo kupovaného pesta
- 1 hrst cherry rajčat (rozpůlených)
- 50 g bazalkových listů
- 30 g parmazánu (nastrouhaného)
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
1. Těstoviny uvařte al dente podle pokynů na obale. Propláchněte je studenou vodou a nechte okapat.
2. V míse smíchejte pesto, cherry rajčata, nasekané bazalkové lístky a parmazán.
3. Přidejte těstoviny a promíchejte. Osolte a opepřete podle chuti.
4. Před podáváním pokapejte olivovým olejem.
TIP: Pokud chcete salát ještě víc osvěžující, přidejte do něj kolečka salátové okurky.
Úterý: Špízy s bylinkovým dipem
Suroviny:
Špízy:
- 1 cuketa (nakrájená na plátky)
- 1 zelená a 1 žlutá paprika (nakrájené na kousky)
- 1 červená cibule (nakrájená na větší kousky)
- 200 g žampionů
- 200 g kuřecího nebo jiného masa
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sušených bylinek (například tymián, rozmarýn, oregano)
- sůl a pepř podle chuti
Bylinkový dip:
- 150 g řeckého jogurtu
- 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 2 lžíce čerstvých bylinek (například petržel, bazalka, koriandr)
- 1 stroužek česneku (utřený)
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
1. Předehřejte gril na středně vysokou teplotu.
2. Na dřevěné špejle střídavě napichujte kousky cukety, papriky, cibule, masa a žampiony.
3. Ve skleněné misce smíchejte olivový olej, sušené bylinky, sůl a pepř.
4. Špízy potřete směsí oleje a bylinek ze všech stran.
5. Špízy opékejte na grilu asi 8-10 minut, občas je obracejte, dokud vše není krásně ogrilované.
6. Mezitím připravte bylinkový dip. Ve skleničce smíchejte řecký jogurt, citronovou šťávu, čerstvé bylinky, česnek, sůl a pepř.
7. Grilované zeleninové špízy podávejte spolu s bylinkovým dipem.
Středa: Zapečené těstoviny se špenátem a sýrem
Zapečené těstoviny se špenátem a sýrem
Suroviny:
- 250 g těstovin (např. penne nebo farfalle)
- 200 g čerstvého špenátu
- 1 cibule (nakrájená na plátky)
- 2 stroužky česneku (jemně nasekané)
- 200 ml smetany na vaření
- 100 g nastrouhaného tvrdého sýra (např. ementál nebo gouda)
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
1. Troubu předehřejte na 180 °C.
2. Těstoviny uvařte podle pokynů na obalu, jen si odečtěte jednu minutu. Díky tomu se v troubě nerozvaří. Propláchněte je studenou vodou a nechte okapat.
3. Na pánvi rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm cibuli a česnek, dokud nejsou zlatavé. Přidejte čerstvý špenát a nechte ho zavadnout.
4. Špenátovou směs přendejte do mísy, přidejte uvařené těstoviny a smetanu na vaření. Přisypte polovinu nastrouhaného sýra a promíchejte.
5. Vše podle chuti osolte a opepřete.
6. Přeneste směs těstovin do zapékací formy a posypte zbývajícím nastrouhaným sýrem.
7. Pečte v předehřáté troubě asi 20 minut, dokud sýr nezezlátne.
Čtvrtek: Špenátový salát s jahodami
Suroviny:
- 200 g čerstvého špenátu
- 1 hrst jahod (pokrájených)
- 1/2 šálku pekanových oříšků nebo mandlí (nasekaných)
- 50 g gorgonzoly nebo fety
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 lžička medu
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
1. V míse smíchejte špenát, jahody, oříšky a sýr.
2. V menší misce si připravte zálivku z citronové šťávy, olivového oleje, medu, soli a pepře.
3. Zálivku přelijte přes špenátovou směs a jemně promíchejte, aby se všechny suroviny spojily.
4. Salát podávejte čerstvý jako lehkou večeři nebo předkrm.
Pátek: Pečený losos s brokolicí
Suroviny:
- 2 filety lososa
- 1 brokolice (rozdělená na růžičky)
- 2 stroužky česneku (jemně nasekané)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 citron (nakrájený na úzké měsíčky)
- 2 lžíce másla (rozpuštěného)
- nasekané čerstvé bylinky (například petržel, tymián)
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
1. Troubu předehřejte na 200 °C.
2. Na plech nebo do zapékací formy umístěte filety lososa a růžičky brokolice.
3. V míse smíchejte olivový olej, jemně nasekaný česnek, sůl a pepř.
4. Směsí oleje přelijte filety a brokolici.
5. Navrch lososa položte plátky citronu, můžete je také přidat až po upečení ryby.
6. Pečte v předehřáté troubě asi 15-20 minut.
7. Před podáváním zakápněte lososa rozpuštěným máslem a posypte čerstvými bylinkami. Podávejte spolu s brokolicí.