Od pondělí do pátku: 5 lehkých večeří na horké letní dny, které vás zasytí, ale nezatíží žaludek

10. července 2023 • 00:00

Večerní jídlo během horkých letních dnů nemusí znamenat dlouhé hodiny strávené v kuchyni. Pokud hledáte lehké, snadno stravitelné a rychlé večeře, máme pro vás pět skvělých receptů.

Letní dny přinášejí teplo a touhu po lehkých jídlech, která jsou snadno stravitelná a zanechávají vás svěží a plné energie. S našimi pěti recepty na lehké večeře se nemusíte trápit nad horkým sporákem. Tato jídla jsou navržena tak, aby byla hotová do 30 minut a aby nezatížila váš žaludek. Připravte se na jednoduché, chutné a osvěžující pokrmy, které vám přinesou potěšení a uspokojí vaše chuťové buňky.

Bez správně uvařených těstovin se obejdete jen těžko. Poradíme vám, jak na to >>>

Video se připravuje ...

Pondělí: Čerstvý těstovinový salát s pestem

Těstovinový salát s pestem Těstovinový salát s pestem • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 250 g těstovin
  • 2 lžíce domácího nebo kupovaného pesta
  • 1 hrst cherry rajčat (rozpůlených)
  • 50 g bazalkových listů
  • 30 g parmazánu (nastrouhaného)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:

1. Těstoviny uvařte al dente podle pokynů na obale. Propláchněte je studenou vodou a nechte okapat.

2. V míse smíchejte pesto, cherry rajčata, nasekané bazalkové lístky a parmazán.

3. Přidejte těstoviny a promíchejte. Osolte a opepřete podle chuti.

4. Před podáváním pokapejte olivovým olejem.

TIP: Pokud chcete salát ještě víc osvěžující, přidejte do něj kolečka salátové okurky.

Úterý: Špízy s bylinkovým dipem

Špízy s bylinkovým dipem Špízy s bylinkovým dipem • Autor: iStock.com

Suroviny:

Špízy:

  • 1 cuketa (nakrájená na plátky)
  • 1 zelená a 1 žlutá paprika (nakrájené na kousky)
  • 1 červená cibule (nakrájená na větší kousky)
  • 200 g žampionů
  • 200 g kuřecího nebo jiného masa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička sušených bylinek (například tymián, rozmarýn, oregano)
  • sůl a pepř podle chuti

Bylinkový dip:

  • 150 g řeckého jogurtu
  • 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 2 lžíce čerstvých bylinek (například petržel, bazalka, koriandr)
  • 1 stroužek česneku (utřený)
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:

1. Předehřejte gril na středně vysokou teplotu.

2. Na dřevěné špejle střídavě napichujte kousky cukety, papriky, cibule, masa a žampiony.

3. Ve skleněné misce smíchejte olivový olej, sušené bylinky, sůl a pepř.

4. Špízy potřete směsí oleje a bylinek ze všech stran.

5. Špízy opékejte na grilu asi 8-10 minut, občas je obracejte, dokud vše není krásně ogrilované.

6. Mezitím připravte bylinkový dip. Ve skleničce smíchejte řecký jogurt, citronovou šťávu, čerstvé bylinky, česnek, sůl a pepř.

7. Grilované zeleninové špízy podávejte spolu s bylinkovým dipem.

Středa: Zapečené těstoviny se špenátem a sýrem

Zapečené těstoviny se špenátem a sýrem Zapečené těstoviny se špenátem a sýrem • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 250 g těstovin (např. penne nebo farfalle)
  • 200 g čerstvého špenátu
  • 1 cibule (nakrájená na plátky)
  • 2 stroužky česneku (jemně nasekané)
  • 200 ml smetany na vaření
  • 100 g nastrouhaného tvrdého sýra (např. ementál nebo gouda)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:

1. Troubu předehřejte na 180 °C.

2. Těstoviny uvařte podle pokynů na obalu, jen si odečtěte jednu minutu. Díky tomu se v troubě nerozvaří. Propláchněte je studenou vodou a nechte okapat.

3. Na pánvi rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm cibuli a česnek, dokud nejsou zlatavé. Přidejte čerstvý špenát a nechte ho zavadnout.

4. Špenátovou směs přendejte do mísy, přidejte uvařené těstoviny a smetanu na vaření. Přisypte polovinu nastrouhaného sýra a promíchejte.

5. Vše podle chuti osolte a opepřete.

6. Přeneste směs těstovin do zapékací formy a posypte zbývajícím nastrouhaným sýrem.

7. Pečte v předehřáté troubě asi 20 minut, dokud sýr nezezlátne.

Čtvrtek: Špenátový salát s jahodami

Špenátový salát s jahodami Špenátový salát s jahodami • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 200 g čerstvého špenátu
  • 1 hrst jahod (pokrájených)
  • 1/2 šálku pekanových oříšků nebo mandlí (nasekaných)
  • 50 g gorgonzoly nebo fety
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 lžička medu
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:

1. V míse smíchejte špenát, jahody, oříšky a sýr.

2. V menší misce si připravte zálivku z citronové šťávy, olivového oleje, medu, soli a pepře.

3. Zálivku přelijte přes špenátovou směs a jemně promíchejte, aby se všechny suroviny spojily.

4. Salát podávejte čerstvý jako lehkou večeři nebo předkrm.

Pátek: Pečený losos s brokolicí 

Pečený losos s brokolicí Pečený losos s brokolicí • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 2 filety lososa
  • 1 brokolice (rozdělená na růžičky)
  • 2 stroužky česneku (jemně nasekané)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 citron (nakrájený na úzké měsíčky)
  • 2 lžíce másla (rozpuštěného)
  • nasekané čerstvé bylinky (například petržel, tymián)
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:

1. Troubu předehřejte na 200 °C.

2. Na plech nebo do zapékací formy umístěte filety lososa a růžičky brokolice.

3. V míse smíchejte olivový olej, jemně nasekaný česnek, sůl a pepř.

4. Směsí oleje přelijte filety a brokolici.

5. Navrch lososa položte plátky citronu, můžete je také přidat až po upečení ryby.

6. Pečte v předehřáté troubě asi 15-20 minut.

7. Před podáváním zakápněte lososa rozpuštěným máslem a posypte čerstvými bylinkami. Podávejte spolu s brokolicí.

Nemáte ještě dost lososa? Zkuste z něj pomazánku >>>

Pečený losos s brokolicí Pečený losos s brokolicí • Autor: iStock.com

Autor: TR