Strašidelné dobroty: 40 sladkých i slaných nápadů na Halloween

29. října 2023 • 00:00

Někdo Halloween miluje, jinému připadá jako hloupý americký import. Ať už patříte k jedné, nebo druhé skupině, je poslední říjnový den minimálně skvělou příležitostí, jak se v kuchyni pořádně kreativně vyřádit. Potěšte nejen děti a vyrobte strašidelné dobroty, z nichž jde možná na první pohled trochu hrůza, ale pobaví se díky nim celá rodina.

Pokud si myslíte, že americký Halloween je jen o dlabání dýní, křepčení ve strašidelných maskách nebo pečení muffinů ozdobených pavouky nebo duchy, možná vás překvapí, že i tento svátek má hluboko zakořeněnou tradici, kterou nám, stejně jako Dušičky, zanechali keltští předci. Do Ameriky se pak dostala díky skotským a irským přistěhovalcům v 19. století. V Halloweenu je mnoho symboliky. Třeba vydlabané dýně mají svůj původ v Irsku, kde do nich kdysi dávno lidé v průběhu svátku Samhain dávali svíčky, aby odehnali zlé síly a duchy. Všudypřítomná oranžová a černá barva zase symbolizují podzimní sklizeň a přicházející temnotu a smrt. A masky si lidé oblékali, aby je zlí duchové, kteří se potulovali během halloweenské noci, nepoznali.

Víte, jak správně vydlabat dýni?>>>

Video se připravuje ...

Když je Halloween, je všechno strašidelné. Proto můžete strašidelně ozdobit děti, případně i sebe, dům a třeba i jídlo, které budete v tento den (a hlavně večer) podávat. Můžete upéct speciální halloweenské sušenky, strašidelné cupcaky s netopýry nebo pavouky, cakepops, halloweenský perník nebo děsivý dort, sladké makronky v podobě mumií, párky v těstíčku v podobě pečených mumií nebo očiček, z křehkého těsta vytvořit sladké nebo slané umrlčí prsty. Využijte i různě barevné ovoce a zeleninu. Z banánů můžete vytvořit duchy, z jablíček šklebící se ústa. Hrůzostrašně mohou vypadat i plněné pečené papriky, když do nich před pečením vykrojíte obličeje podobně jako do dýní, rajčatová polévka se sýrovýma očima, nebo dokonce špagety s boloňskou omáčkou. Inspirujte se v naší galerii, kde najdete spoustu strašidelných nápadů.

Halloweenský stůl můžete doplnit speciálními lampičkami >>>

Video se připravuje ...

Autor: AK