Nealko drinky pro suchý únor: Zkuste Virgin Mojito, domácí limonády nebo kombuchu
Rozhodli jste se, že budete držet suchý únor, nebo jen hledáte inspiraci na nealko nápoje? Vybrali jsme několik receptů na ty nejlepší, po kterých nebolí hlava, a navíc skvěle chutnají. Od nealko verzí oblíbených drinků přes domácí limonády až po zdravé fermenty z probiotických kultur!
Suchej únor: Jdete do toho?
Nealkoholické pivo, drinky a limonády každý zná. Přinášíme inspiraci na několik oblíbených, ze kterých si určitě vyberete. A pokud jste milovníky vína, možná vás překvapí, že existuje i nealko verze. Případně můžete zkusit kombuchu, která je považována za nejlepší nealkoholickou náhradu prosecca. Jde o lehce perlivý nápoj z čaje, který je navíc fermentovaný, takže vám za něj tělo poděkuje. Spoustu skvělých nealkoholickcýh drinků si můžete vyrobit sami doma a my pro vás máme pár tipů. Všechny recepty najdete v odkazech pod názvy nápojů.
Víte, co udělá s tělem měsíc bez alkoholu?>>>
Domácí limonády
Domácí limonády jsou ověřená klasika. Vychutnají si je děti i dospělí, a pokud si připravíte sirup do zásoby, třeba tento mátový, stačí ho pak jen doplnit perlivou vodou, vždy když dostanete chuť. Výborná limonáda je mangová nebo pomerančová s granátovým jablkem.
Virgin Mojito, Colada i horký punč
Mojito a Piňa Colada se řadí mezi nejoblíbenější míchané drinky. Protože jsou plné výrazných chutí, užijete si je i bez alkoholu, a to nejen v létě. I v únoru a v teple domova mohou být výbornou tečkou za dobrou večeří. Bez alkoholu se dá připravit i Sangría. Ta bude chutnat hlavně dětem a milovníkům sladších drinků. Je totiž plná ovoce a ovocných džusů. A pokud máte chuť na něco horkého, zkuste nealkoholický punč.
Kombucha a vodní kefír
Proces výroby kombuchy, které se také přezdívá „houbový čaj“, zahrnuje kvašení a zrání. Tím se trochu podobá výrobě piva nebo burčáku. Chuťově pak kombucha připomíná právě burčák, nebo dokonce prosecco, při fermentaci totiž vznikají i bublinky a výsledný nápoj je perlivý. Vodní kefír se vyrábí z tibetské houby a připomíná spíše perlivou ovocnou limonádu. Na kombuchu i tibetský kefír potřebujete nejprve zakoupit nebo sehnat kulturu mikroorganismů, kterou seženete na internetu nebo v prodejnách se zdravou výživou. Hlavní výhodou těchto fermentovaných nápojů je nízký obsah cukru, který mikroorganismy při kvašení spotřebují, a také zdraví prospěšné účinky, které jsou jim přisuzovány. Pozor ale na dlouhé kvašení, při kterém vzniká i menší množství alkoholu.