Jak vydržet suchý únor bez trápení? Zkuste nealkoholické víno!

1. února 2024 • 04:15

Když se chcete na měsíc vzdát alkoholu, neznamená to, že se musíte vzdávat i chuti dobrého vína. V nabídce ho už mají i moravští a čeští vinaři a můžete si vybírat mezi bílým, růžovým, červeným a dokonce i šumivým. Jak se vlastně vyrábí? A opravdu chutná jako klasické víno?  

Nealkoholické víno není žádnou novinkou posledních let, existuje už víc než 100 let! Jeho historie se začala psát koncem 19. století v Německu, kdy místní vinaři nabízeli zákazníkům víno. Ti ho ovšem často z různých důvodů odmítali právě kvůli obsahu alkoholu. Proto se rozhodli zkusit vyrobit dealkoholizované víno. A tak se zrodila alternativa vína, na níž si mohou pochutnat i řidiči, abstinenti, těhotné i kojící ženy. Ať už tedy máte jakýkoliv zdravotní, morální či naprosto osobní důvod vyhýbat se alkoholu, ale víno je pro vás srdcovou záležitostí, není třeba se ho vzdát. Dokonce si můžete pochutnat i na produktech pocházejících z našich vinic. Takže můžete mít dobrý pocit také z toho, že ušetříte uhlíkovou stopu a podpoříte místní hospodářství.

Co s vaším tělem udělá měsíc bez alkoholu?>>>

Video se připravuje ...

Nealkoholické víno není mošt

Mohlo by se zdát, že dealkoholizované víno je zkrátka vinný mošt, ale není to pravda. Mošt totiž neprochází procesem kvašení, tedy fermentací. Nealkoholické víno se vyrábí stejně jako to klasické, jen se u něj odstraňuje alkohol. A pokud se to provede správně, chutná výsledný nápoj téměř stejně jako klasické víno s alkoholem.

Jak se dá z vína odstranit alkohol?

A jak se dá z vína odstranit alkohol? Většinou jde o procesy, jako je vakuová destilace, reverzní osmóza a dvoufázová vakuová extrakce. Názvy vám možná nic neřeknou, tak si je pojďme trochu vysvětlit. Během vakuové destilace dochází k vytvoření vakua, díky němuž se odpařuje alkohol, a to maximálně při teplotě 35 °C. Teplota je k vínu šetrná a zároveň natolik vysoká, že umožňuje odpařování alkoholu. 

Reverzní osmóza spočívá ve využití silného tlaku k filtraci vína přes membránu, respektive filtr, čímž vzniknou dvě kapaliny. Jednou z nich je velmi koncentrované víno. Druhá, která je směsí vody a alkoholu, se zahřeje. Tím dojde k odstranění alkoholu a poté se zbytek tekutin přidá k vínu. Alkohol se odstraňuje až v závěrečných fázích výroby, než se začne víno lahvovat, takže se všechny procesy včetně zrání vína podepíšou i na výsledném produktu.

Dvoufázová vakuová extrakce odstraňuje z vína alkohol ve dvou etapách. Směs se zahřeje na nízkou teplotu a tím se z ní získají aromatické látky. Následně se teplota zvýší, aby se odstranil alkohol. A poté se do vína logicky zase přidají aromata, která z něj utváří jedinečný nápoj.

Nealkoholická vína obsahují zpravidla méně cukru, a tím pádem i kalorií. Nealkoholická vína obsahují zpravidla méně cukru, a tím pádem i kalorií. • Autor: iStock

Vyberte si bílé, červené, růžové nebo sekt

Jak již bylo zmíněno, i v našich krajích si můžete dopřát nealkoholické víno. Jeho průkopníkem je Miloš Michlovský. Zařízení na výrobu nealkoholického vína si dovezl z Austrálie již v roce 2011. Jeho vinařství Vinselekt Michlovský z moravských Rakvic produkuje nealko jemně perlivou řadu z čerstvých mladých vín nazvanou Revine – white (z aromatických odrůd Chardonnay, Rulandské šedé, Ryzlink rýnský apod.), red a rosé (oba typy z odrůd Pinot noir, Zweigeltrebe, Frankovka, Ariana a Agni).

Rodinné vinařství Hruška z moravské Blatničky se zase může pyšnit nealkoholickou řadou nazvanou Viante. V sortimentu najdete červený Cabernet Sauvignon, bílý Ryzlink rýnský, růžové Merlot rosé i perlivé Frizzante. A u „bublinek“ ještě zůstaneme, protože nesmíme zapomenout zmínit „staroplzenecký“ Bohemia sekt. Ti nabízejí dvě nealkoholické alternativy šumivých vín – tradiční Bohemia sekt a také v oblíbené růžové – Bohemia sekt Rosé se svěží ovocnou chutí s převažujícími tóny malin.

Mají nealkoholická vína méně kalorií a cukru?

Některé studie ukazují, že vína bez alkoholu obsahují většinou méně kalorií než běžná vína a také méně odvodňují. Množství zbytkového cukru ovšem sledujte na etiketě, ne vždy totiž pravidlo o nižších kaloriích platí.

Vypijte ho co nejdřív

Pokud načnete nealkoholické víno a lahev nedopijete, skladujte ji vždy dobře zavřenou a v lednici. Trvanlivost nealkoholických vín je totiž znatelně kratší než v případě vín s alkoholem. Neotevřená lahev nealkoholického vína ovšem vydrží v kondici i dva roky.

Během suchého února můžete popíjet i nealkoholické mojito>>>

Video se připravuje ...

Autor: AK