Jak upéct králíka? Inspirujte se videoreceptem a dalšími tipy!

Video se připravuje ...
6. února 2021 • 00:00

Králičí maso má minimum tuku, je velmi dobře stravitelné, a když se dobře upraví, je také mimořádně lahodné. Díky své jemné chuti je navíc v kuchyni vhodné pro mnoho způsobů vaření či pečení. Prozradíme vám, co tuhle delikatesu vynese na první příčky masových hitparád.

Jemňoučké králičí maso, pečené pozvolna v troubě se slaninou a na cibulce... už se vám sbíhají sliny?

Celý recept na vynikajícího pečeného králíka včetně množství surovin najdete ZDE >>>.

Česnek a cibule  

Králičí maso má jemnou a méně výraznou chuť, právě proto jej vhodně doplňují aromatický česnek a cibule. Utřeným česnekem se solí můžete maso před pečením potřít, ale také můžete celými stroužky králičí stehna prošpikovat. Nešetřete ani na cibuli a udělejte z ní poctivou podestýlku. Cibule do sebe nasákne vůně a chutě masa a česneku, pečením malinko zkaramelizuje, a bude tak skvělým dipem na knedlíky nebo jinou přílohu.

Extra tip: Snažíte se méně solit? V tomto případě nemusíte vůbec. Pokud dáte pod králíka dost cibule a česneku a utřeným česnekem zároveň pečínku potřete, sůl vám vůbec chybět nebude.

Králík na smetaně

Smetanová omáčka se ke králičímu masu skvěle hodí. Králíka na smetaně si nejlépe vychutnáte s domácím houskovým nebo karlovarským knedlíkem. A co teprve králík na paprice! To je lahůdka jako dělaná třeba pro nedělní oběd.

Zkuste tyto oblíbené recepty na králíka na smetaně a králíka na paprice.

Anglická slanina

Králík a slanina… to je spojení tak symbolické jako Romeo a Julie. Zkrátka jemné a trošku sušší maso bude v kombinaci s kvalitní slaninou chutnat mnohem lépe. Králíka můžete slaninou prošpikovat anebo ji přidat pod pečínku.

Extra tip: Slaninu dejte před špikováním na 30–50 minut do mrazáku. Ztuhne, bude se dobře kráje, a maso tak snáz našpikujete.

Víno a ančovičky

U nás méně obvyklý způsob přípravy je králík dušený na cibuli a bílém víně, doplněný drcenými ančovičkami. Tyhle rybky v žádném případě nedají jídlu rybí chuť ani vůni, ale naopak králíka krásně zvýrazní. Stejně tak bílé víno maso neokyselí, ale dodá mu zajímavou jiskru.

Extra tip: Pokud pro vaření používáte víno, nešetřete na něm. Pod maso dejte jen to, co byste si jinak rádi nalili do skleničky.

Výtečný je také trhaný králík na krupicové kaši anebo králík v rajčatové omáčce s těstovinami!

Autor: Šárka Adámková