Na vlastní kůži: Co vás naučí na kurzu vaření nebo pečení?

10. dubna 2024 • 04:22

I když umíte upéct skvělou bábovku a uvařit výbornou svíčkovou, někdy to chce svěží vítr, abyste obohatila svůj repertoár. Jednou z možností, jak do jídel, která možná také točíte pořád dokola, přidat novinku, je zajít na kurz vaření či pečení. A protože my v redakci také rády zkoušíme novinky, abychom vám mohly dát informace, zda to za to stojí, vydaly jsme se do kuchyní různých škol vaření. 

Naučte se snadná pětiminutová vejce podle šéfkuchaře Radka Davida>>>

Video se připravuje ...

Redaktorka Blanka vyzkoušela: Kurz malých i tygřích krevet a chobotnice

Kde: Škola vaření Ola Kala, olakala.cz

Cena: 3600 Kč

Jak dlouho kurz trval: 4 hodiny

Jaké to bylo?

Jsem milovnice ryb a mořských plodů, ale krevety mám často suché a chobotnici gumovou, proto moje volba padla přesně na tenhle kurz. A byla to trefa do černého! Z jednoduchých surovin jsme se naučili dokonalá jídla. I to, co jsem očekávala, jsem se dozvěděla. Za mě naprosto úžasný večer, strávený užitečně, v dobré společnosti a se zážitky!

Blanka na kurzu vaření Blanka na kurzu vaření • Autor: Blanka Kubíčková

Vychytávky, které jsem se naučila:

Když chcete mít malé grilované krevetky šťavnaté, chce to je jen zprudka opéct na olivovém oleji. Je to otázka pár minut, žádné dlouhé dušení. Místo soli je výraznější sójová omáčka Kikkoman, která na ně pasuje dokonale s limetovou šťávou. Je z nich vynikající i tataráček!

Velké tygří krevety (recept níže) jsou pochopitelně lepší čerstvé, chce to tedy mít dobrý tip na to, kde je sehnat. Loupou se od hlavy a střívko se vytahuje u zadečku pomocí párátka speciálním grifem.

Chobotnice, kterou jsme se učili grilovat do sépiového rizota, se vaří v celku! Je potřeba jí dát čas – asi tři hodiny, nečistí se a vyndávají se kusadla. V hrnci je potřeba mít kořenovou zeleninu a bílé víno, aby měla chobotnice chuť. Vývar z ní pak zužitkujete na podlévání rizota.

Recept z kurzu:

Pečené tygří krevety na zázvoru, česneku a chilli s hráškovým pyré

Pečené tygří krevety s hráškovým pyré Pečené tygří krevety s hráškovým pyré • Autor: Blanka Kubíčková

Doba přípravy: 20 minut

Počet porcí: 4

Suroviny:

  • 480 g čerstvých krevet
  • 5 g zázvoru
  • 1 dl olivového oleje
  • 1 ks šalotky
  • 2 stroužky česneku
  • chilli dle chuti
  • snítka koriandru
  • 400 g mraženého hrášku
  • 10 ml smetany
  • 30 g másla
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Krevety očistěte, oloupejte a vyndejte střívko. Dále je osolte, opepřete a zprudka opečte na olivovém oleji se zázvorem. Přidejte nasekanou chilli papričku, půlku šalotky a česnek, nakonec přidejte sekaný koriandr a kousek másla a vypněte sporák.

2. Na zbylém másle orestujte zbytek šalotky, zalijte smetanou, přidejte hrášek a krátce povařte. Poté rozmixujte v hladké pyré, osolte a opepřete.

Proč stojí za to jít na kurz:

Některé věci z receptů nevyčtete, a právě detaily dělají z obyčejného jídla lahůdku. A já mám detaily dost ráda, ve všem. Navíc se tu seznámíte s novými lidmi i kulinářskými novinkami. Může to být skvělý dárek pro někoho, kdo to ocení.

Redaktorka Lucie vyzkoušela: Jarní dětské pečení

Kurz dětského pečení vede cukrářka Lucie Schwambergerová, která cukrárnu vlastní. Kurz dětského pečení vede cukrářka Lucie Schwambergerová, která cukrárnu vlastní. • Autor: Lucie Ulmanová

Kde: Chefparade, Chefparade.cz

Cena: 1590 Kč

Jak dlouho kurz trval: 4 hodiny

Jaké to bylo?

Kurz pečení s dětmi mě lákal už dlouho. Doma mám malé pomocníky, kteří rádi pečou, tvoří a pomáhají při vaření. Na kurz jsem vyrazila se synem Šimonem (10 let) a dcerou Emou (8 let) a všichni tři jsme byli nadšení. Po příchodu nás přivítala milá šéfkuchařka Lucie, která během kurzu naučila děti základy pečení včetně míchání těsta, tvarování a zdobení cukrovinek. Vytvořila přátelské prostředí, vzbudila v dětech kreativitu a radost z pečení. Špatně jsem se neměla ani já. Dětem jsem lehce pomáhala, pozorovala je, jak spolupracují – jeden držel mísu, druhý míchal, přisypával mouku, cukr, atd. Krásná sourozenecká spolupráce bez hádek! Na kurzu se nezapomíná ani na pitný režim, pro děti je připravené nealko, pro dospělý doprovod káva, čaj nebo sklenka prosecca, vše v ceně. Děti během kurzu upekly: mechové cupcakes, mini mrkvový dortík a cake pops. Během pečení mohly děti své výrobky ochutnávat a co nesnědly, nám zabalili, aby se mohly pochlubit i doma, co skvělého vytvořily, takže nikdo o nic nepřišel.

Vychytávky, které jsem se naučila:

Při pečení mechových cupcakes (nasladko se špenátem) jsme použili do receptu smetanu. Je lepší než mléko, protože je hustější a cupcakes jsou pak chutnější. Když nemáte špenát, můžete použít cuketu. Jen ji musíte pořádně „vyždímat“, protože obsahuje víc vody. A do těsta je vždy lepší přidat i sůl, zvýrazní lépe chuť.

Recept z kurzu:

Mechové cupcakes

Ema s hotovými cupcakes Ema s hotovými cupcakes • Autor: Lucie Ulmanová

Doba přípravy: 60 minut

Počet porcí: 10

Ingredience:

  • 250 g čerstvého baby špenátu
  • 300 g hladké mouky
  • 150 g krupicového cukru
  • 180 ml oleje
  • 3 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • kůra z 1/2 citronu

Krém:

  • 500 g mascarpone

  • 400 g smetany ke šlehání

  • 130 g moučkového cukru

  • citronová šťáva podle chuti

Postup:

1. Všechny suroviny si vytáhněte alespoň 30 minut před začátkem pečení, aby měly pokojovou teplotu. Troubu si rozehřejte na 170 °C a připravte si formu na cupcakes, tu si vyložte košíčky.

2. Špenát omyjte, nechte okapat přebytečnou vodu a v mixéru ho rozmixujte dohladka. Do mísy dejte vejce s cukrem a vyšlehejte je spolu do hladké, světlé a nadýchané pěny (asi 5 minut). Poté za stálého šlehání přilévejte po troškách olej. K vyšlehané směsi přidejte špenát, nastrouhanou citronovou kůru a krátce prošlehejte. Do vyšlehané směsi přidejte prosetou mouku spolu s kypřicím práškem do pečiva a na pomalé otáčky ji zapracujte.

3. Těsto poté naplňte do připravené formy na cupcakes a pečte 20–25 minut (vyzkoušejte špejlí, jestli jsou upečené). Po upečení je vytáhněte, nechte vychladnout a vyklopte je z formy.

4. Připravte si krém. Vyšlehejte si šlehačku s cukrem a po lžičkách přidávejte mascarpone. Krém dejte do cukrářského sáčku a naneste na cupcakes.

Proč stojí za to jít na kurz:

Pokud doma rády pečete a chcete, aby se děti naučily něco nového, určitě sem vyrazte. Kurz je vhodný pro děti od 6 do 14 let. Ani větší děti zde rozhodně nezažijí žádnou nudu a po skončení se nikomu nebude chtít domů!

Redaktorka Lucija vyzkoušela: La Finestra představuje: maso

Lucija s šéfkuchařem Lukášem Pocnarem Lucija s šéfkuchařem Lukášem Pocnarem • Autor: Lucija Veselá

Kde: Laboratorio, laboratorio.cz

Cena: 4200 Kč

Jak dlouho kurz trval: 2,5–4 hodiny

Jaké to bylo?

V kuchyni se pohybuji opravdu výjimečně, a jelikož mi nedávno naskočila třicítka, řekla jsem si, že je ideální čas to napravit, protože ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. A protože muži milují maso, byla má volba jasná. Naštěstí se vařilo ve dvojicích a já vyfasovala kuchaře z jedné mimopražské restaurace, který mi ochotně pomáhal, takže mě to i bavilo. Navíc se nás sešla fajn parta a kurzy jsou tak skvělou volbou, pokud třeba hledáte nové přátele. Takže skvělé jídlo pod taktovkou šéfkuchaře, veselá atmosféra, nové zážitky a certifikát o absolvování kurzu zaručeny.

Vychytávky, které jsem se naučila:

Tou úplně největší je pro mě recept na tu nejlepší omáčku, jakou jsem kdy jedla, a která nám všem na kurzu doslova učarovala, že jsme ji doslova vylizovali z talířů. Recept na ni samozřejmě naleznete níže. A věřím, že dostane i vás.

Recept z kurzu: 

Jehněčí hřebínek s celerovým pyré a jablkem

Hlavní chod – jehněčí hřebínek Hlavní chod – jehněčí hřebínek • Autor: Lucija Veselá

Suroviny:

  • 200 g jehněčího hřebínlu
  • 300 g celeru
  • 100 g jablek
  • 30 g šalotky
  • 100 ml bílého vína
  • 150 ml červeného vína
  • 15 g hnědého cukru
  • 50 g přepuštěného másla
  • 25 g másla
  • 40 g demi glace (silný telecí nebo hovězí vývar)
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Hřebínek očistěte od šlach a vyndejte ho z ledničky 15 minut předtím, než ho opečete na pánvi. Opečené maso dejte do trouby a pečte 5 minut na 200 °C. Poté nechte minutu odpočinout a před podáváním ho vraťte ještě jednou do trouby asi na minutu.

2. Na pyré očistěte celer, dejte jej do trouby a pečte na 150 °C na pečení s párou do měkka. V případě, že nemáte možnost použít tuto kombinaci, můžete páru nahradit zeleninovým vývarem. Nevýhoda je, že po rozmixování bude pyré trochu vodové, proto je následně lepší ho ještě na nízkém plameni vyvařit na pánvi či rendlíku.

3. Na omáčku si na nízkém plameni v rendlíku připravte světlý karamel z cukru. Zalijte jej vínem a svařte o třetinu, přidejte demi glace a znovu svařte o třetinu, poté stáhněte z ohně a přimíchejte kostičku másla.

Šéfkuchař Radek David vás naučí připravit i perfektní domácí majonézu>>>

Video se připravuje ...
Autor: BPŽ, red