Na čem si rád pochutnal Vlasta Burian? Král komiků byl velký gurmán
Asi všichni máme v paměti slavnou scénu z pohádky Byl jednou jeden král, kde Vlasta Burian s Janem Werichem připravují v kádi lívance. Všeho přiměřeně, papriku, aby to mělo říz, a šafrán pro barvu. A právě jako šafránu bylo i kuchařských počinů Vlasty Buriana nejen na filmovém plátně, ale i za oponou. Ačkoli byl známým labužníkem, sám prý nikdy nevařil. O jeho kuchyni se tak dokonce osm let od roku 1937 staral velmi zkušený kuchař Jaromír Trejbal, který u nás v té době patřil k těm nejlepším z oboru. Do té doby kuchyni údajně obstarávala sestra Burianovy manželky Niny. A na čem si tedy slavný herec a komik rád ve své vile v Dejvicích pochutnal?
Když Vlasta Burian oslovil Jaromíra Trejbala s žádostí, aby se stal jeho osobním kuchařem, pracoval v té době v pražském lahůdkářství a měl za sebou již mnoho zahraničních zkušeností včetně té ve slavném pařížském hotelu Ritz. Zajímavou nabídku však přijal a právě díky jeho pamětem si dnes, k připomenutí výročí narození Vlasty Buriana, můžeme zavzpomínat, co se v Burianově velmi dobře vybavené kuchyni se čtyřmi lednicemi připravovalo.
Manželé Burianovi si rádi pochutnali údajně až na sedmichodovém obědovém menu v duchu francouzské kuchyně. Večeře se ale naopak servírovala již jen studená. Vlasta Burian dbal velmi přísně o svou štíhlou linii, měl rád hodně zeleniny, zatímco například české knedlíky se na jídelníčku neobjevily, jak byl rok dlouhý. Z toho důvodu si tak prý nedopřál ani koprovku, přestože ji miloval. Pochutnal si však například na těstovinových nudlích s kuřecím masem, krémových polévkách, nadívaných rybách, paštikách či palačinkách. A protože slavnému herci nosili jeho obdivovatelé i hmotné dárky v podobě krůty, ryb, raků či dokonce jedlých kaštanů, na skladbě Burianova jídelníčku tak měla svůj podíl i široká veřejnost.
Vynikající koprová omáčka je klasika české kuchyně. Zkuste ji podle tohoto receptu!
Oblíbené těstoviny Vlasty Buriana byly údajně široké nudle fettucine s kuřecími prsíčky, čerstvou paprikou a rajčaty, cibulí, česnekem a máslem. Zkuste netradiční obměnu s oblíbenou českou surovinou – vlašskými ořechy!
Fettucine s omáčkou z vlašských ořechů
Suroviny:
- 2 hrsti vylouskaných vlašských ořechů
- 3–5 hnízd těstovin fettucine nebo tagliatelle
- 1 lžíce olivového oleje
- 15 g másla
- 10 lístků šalvěje
- 1 stroužek česneku
- 3 vrchovaté lžíce ricotty
- 40 g parmezánu
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- špetka citronové kůry
- lžička citronové šťávy
Postup:
Celou přípravou vás krok za krokem provede Koko ve videu v galerii. A pokud vám v receptu chybí kousek masa, klidně přidejte třeba to kuřecí, které měl Burian s těstovinami nejraději.