Na čem si rád pochutnal Vlasta Burian? Král komiků byl velký gurmán

9. dubna 2021 • 00:00

Asi všichni máme v paměti slavnou scénu z pohádky Byl jednou jeden král, kde Vlasta Burian s Janem Werichem připravují v kádi lívance. Všeho přiměřeně, papriku, aby to mělo říz, a šafrán pro barvu. A právě jako šafránu bylo i kuchařských počinů Vlasty Buriana nejen na filmovém plátně, ale i za oponou. Ačkoli byl známým labužníkem, sám prý nikdy nevařil. O jeho kuchyni se tak dokonce osm let od roku 1937 staral velmi zkušený kuchař Jaromír Trejbal, který u nás v té době patřil k těm nejlepším z oboru. Do té doby kuchyni údajně obstarávala sestra Burianovy manželky Niny. A na čem si tedy slavný herec a komik rád ve své vile v Dejvicích pochutnal?

Když Vlasta Burian oslovil Jaromíra Trejbala s žádostí, aby se stal jeho osobním kuchařem, pracoval v té době v pražském lahůdkářství a měl za sebou již mnoho zahraničních zkušeností včetně té ve slavném pařížském hotelu Ritz. Zajímavou nabídku však přijal a právě díky jeho pamětem si dnes, k připomenutí výročí narození Vlasty Buriana, můžeme zavzpomínat, co se v Burianově velmi dobře vybavené kuchyni se čtyřmi lednicemi připravovalo.

Manželé Burianovi si rádi pochutnali údajně až na sedmichodovém obědovém menu v duchu francouzské kuchyně. Večeře se ale naopak servírovala již jen studená. Vlasta Burian dbal velmi přísně o svou štíhlou linii, měl rád hodně zeleniny, zatímco například české knedlíky se na jídelníčku neobjevily, jak byl rok dlouhý. Z toho důvodu si tak prý nedopřál ani koprovku, přestože ji miloval. Pochutnal si však například na těstovinových nudlích s kuřecím masem, krémových polévkách, nadívaných rybách, paštikách či palačinkách. A protože slavnému herci nosili jeho obdivovatelé i hmotné dárky v podobě krůty, ryb, raků či dokonce jedlých kaštanů, na skladbě Burianova jídelníčku tak měla svůj podíl i široká veřejnost.

Vynikající koprová omáčka je klasika české kuchyně. Zkuste ji podle tohoto receptu!

Oblíbené těstoviny Vlasty Buriana byly údajně široké nudle fettucine s kuřecími prsíčky, čerstvou paprikou a rajčaty, cibulí, česnekem a máslem. Zkuste netradiční obměnu s oblíbenou českou surovinou – vlašskými ořechy!

Fettucine s omáčkou z vlašských ořechů

Suroviny:

  • 2 hrsti vylouskaných vlašských ořechů
  • 3–5 hnízd těstovin fettucine nebo tagliatelle
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 15 g másla
  • 10 lístků šalvěje
  • 1 stroužek česneku
  • 3 vrchovaté lžíce ricotty
  • 40 g parmezánu
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • špetka citronové kůry
  • lžička citronové šťávy

Postup:

Celou přípravou vás krok za krokem provede Koko ve videu v galerii. A pokud vám v receptu chybí kousek masa, klidně přidejte třeba to kuřecí, které měl Burian s těstovinami nejraději.

Autor: VDŠ