Mozzarella a mascarpone: Skvělé italské sýry, které jsou ideální na teplé letní dny
Dvojice legendárních italských sýrů, mozzarella a mascarpone, má v kuchyni své nezastupitelné místo. Stačí zmínit pizzu Margheritu nebo tiramisu a hned je jasné, že bez těchto sýrů by to nebylo ono. Jsou základními ingrediencemi mnoha italských pokrmů a oblibu si získaly i v mnoha jiných kuchyních po celém světě. Jak je můžete využít v kuchyni nejen během léta?
Mozzarella: Perla Kampánie
Název sýru mozzarella pochází z italského slova mozzare, tedy řezat. Ze základu vzniklého z okyseleného mléka a syřidla se totiž odřezávají malé kousky, které se potom upravují v horké vodě. Pružná sýrová hmota s vláknitou strukturou se pak tvaruje nejčastěji do bochánků nebo kuliček. Na závěr se sýr uloží do slaného nálevu, který chrání jeho chuť a aroma.
Nejběžnější je mozzarella tvarovaná do bochánků.
Mozzarella má své kořeny v jižní Itálii, konkrétně v oblasti Kampánie. Podle zcela původní receptury se mozzarella vyráběla, a dodnes vyrábí, z buvolího mléka. Tento druh nese název Mozzarella di Bufala Campana, má ochrannou známku a smí se vyrábět pouze v Itálii. Bývá dražší, chuťově výraznější a tučnější. Názvem mozzarella je možné pojmenovávat také běžnější varianty z kravského mléka, ty nesou označení „Fior di latte“ a jsou cenově dostupnější, a tudíž v kuchyni využívanější.
Jak si na ní pochutnat?
Mozzarella je oblíbená pro své jednoduché využití v kuchyni. Její jemná mléčná chuť se hodí do studených i teplých pokrmů. Sýrem můžete obohatit krémové polévky, skvěle se hodí do salátů nebo k rozpékání. Mezi jeho nejznámější využití patří bezesporu salát caprese a pizza Margherita.
Pizzu si můžete upéct podle videa:
Zdroj: Recepty.cz
Zkuste i tyto recepty s mozzarellou:
Kuřecí prsa s mozzarellou a pestem
Těstoviny se sušenými rajčaty a mozzarellou
Rajčatový salát s prosciuttem a mozzarellou
Těstovinový salát s tuňákem a mozzarellou
Italské rizoto s řepou
Italské rizoto s červenou řepou a mozzarellou
Co budete potřebovat:
- 200 g pečené červené řepy
- 2 cibule šalotky
- 150 ml bílého vína
- 400 g rýže na rizoto
- 500 ml zeleninového vývaru
- 250 g mascarpone
- 80 g strouhaného parmazánu
- 30 ml olivového oleje + na opečení cibule a rýže
Na podávání:
- 1 balení mozzarelly perline (malé kuličky)
- petrželový olej
- piniové oříšky
Postup:
1. Řepu rozmixujte na jemné pyré.
2. Na pánvi s trochou oleje orestujte nakrájenou šalotku s rizotovou rýží, podlijte bílým vínem, nechte odpařit alkohol a vařte na mírném ohni asi 14 minut. Během vaření postupně přilévejte zeleninový vývar.
3. Na závěr přidejte pyré z řepy, mascarpone, nastrouhaný parmazán a olivový olej.
4. Rizoto podávejte s petrželovým olejem, mozzarellou a piniovými oříšky.
Mascarpone: Lombardská krémová elegance
Pojmenování mascarpone pochází ze španělského mas que bueno, což znamená lepší než dobrý. Tento sýr patří k nejmladším zástupcům tradičních mléčných výrobků a svůj původ má v italské Lombardii, pravděpodobně z přelomu 15. a 16. století. Tamní louky jsou známé svým jedinečným složením trav, bylinek a květeny a mléko krav, které se na nich pasou, dává tomuto sýru jeho charakteristickou jemnost.
Mascarpone je sametově jemný a krémový sýr vyráběný ze smetany.
Sýr mascarpone sice není technicky vyrobený z tvarohu, sdílí s ním ale více charakteristik než jakýkoli jiný sýr. Nejzásadnější z nich je, že má stejně jako tvaroh výraznou kyselost a je zbavený přebytečné syrovátky. Výroba mascarpone je vcelku snadná. Z čerstvě nadojeného mléka se odstředí smetana, zahřeje se a přidá se k ní kyselina vinná. Asi o deset minut později, jakmile kyselina vytvoří krém, se obsah přelije přes tenké plátno a nechá se 24 hodin vykapat, dokud nevyteče všechna syrovátka a sýr nezíská hutnou konzistenci. Posledním krokem je přidání soli a sýr je připraven k prodeji.
Křehký koláč s mascarpone a malinami
Jak si mascarpone vychutnat?
Sýr mascarpone je neodmyslitelně spjatý s dezertem tiramisu. Sladkou delikatesu z něj ale můžete vytvořit mnohem jednodušeji, například zakápnutím vaječným koňakem nebo jen doslazením domácím vanilkovým cukrem. Skvěle se hodí do lehkých letních dezertů s čerstvým ovocem, piškoty nebo sušenkami.
Ze slaných variant se mascarpone skvěle hodí do pomazánek, které můžete vylepšit pažitkou, česnekem nebo třeba tuňákem. Nebojte se ho použít ani do těstovin, krémových polévek či k pečené zelenině, se kterou si tento jemný krém skvěle chuťově rozumí.
Zkuste tyto recepty s mascarpone:
Křehký koláč s mascarpone a malinami
Piškotová roláda s krémem z mascarpone
Kuřecí prsa plněná smetanovým špenátem
Jednoduchý nepečený cheesecake
Co budete potřebovat:
- 500 g karamelizovaných sušenek
- 200 g másla
- 500 g mascarpone
- 100 g + 2 lžíce krupicového cukru
- 1 vanilkový lusk
- 500 ml smetany ke šlehání (31%)
- 1 kg mražené směsi lesního ovoce
- 100 g kukuřičného škrobu
- 500 g čerstvých jahod
Postup:
1. Karamelizované sušenky rozmixujte nebo rozdrťte válečkem a smíchejte s rozpuštěným máslem. Vzniklou hmotu upěchujte na dno dortové formy vyložené papírem na pečení a nechte ztuhnout v ledničce.
2. Mascarpone vyšlehejte se 100 g krupicového cukru a dření vyškrábanou z vanilkového lusku do krémové konzistence. Smetanu vyšlehejte dotuha a jemně ji vmíchejte do mascarpone. Krém naneste na sušenkový základ ve formě a dejte do ledničky.
3. Mraženou lesní směs zahřejte se zbylým cukrem, až se cukr rozpustí, vmíchejte kukuřičný škrob a krátce povařte. Omáčku nechte prochladnout a pak ji rozetřete na vrstvu krému. Dort dozdobte čerstvými jahodami a nechte nejméně 2 hodiny chladit v ledničce.
Výborné jsou i tyto cupcaky s mascarpone krémem:
Zdroj: Videoredakce ženských titulů, CNC
Zdroj: Recepty.cz, F.O.O.D., Galbani.cz, Delish.com, Foodandwine.com