Luxusní dort se dá udělat i ze starého chleba. Upečte si dánský brødtorte

23. března 2023 • 00:00

Chlebový dort pochází z jižního Dánska, kde se tradičně podává na každoročních slavnostech v Jutsku. Přestože se na první pohled může zdát neobvyklý, kombinace chlebového těsta s kakaem, šlehačky, sladkého ovoce a oříšků nebo mandlí je opravdu skvělá.

Protože se chlebový dort dělá většinou jen v jižní části Dánska, v Jutsku, můžete se setkat i s Dány, kteří ho neznají. A nutno dodat, že o mnoho přicházejí. I když se dělá ze starého chleba, který nahrazuje mouku, je brødtorte opravdu skvělý.

Upečte si domácí žitný chléb >>>

Video se připravuje ...

Chlebový dort má svou historii

Poprvé se tento dort podával v Jižním Jutsku po dánsko-německé válce v roce 1864 jako součást tradičního sønderjysk kaffebord, což lze volně přeložit jako dortový stůl. Když se Jižní Jutsko po válce stalo součástí Pruska, mnoha místním lidem se to samozřejmě nelíbilo. Organizovali proto setkání vlastenců v komunitních domech. A aby během nich neměli hlad, přinášely na ně ženy vlastnoručně upečené dorty a další sladké pečivo a k nim se podávala káva, protože alkohol se směl prodávat jen na základě licence. Sladkosti se dávaly na dlouhé stoly, aby si každý mohl vybrat podle vlastní chuti. Nešlo ale jen o to, aby měli debatující něco k snědku. Mezi ženami vládla i velká rivalita. Každá chtěla ukázat, jak dobrá je hospodyňka, a snažila se, aby její dort byl co nejchutnější a nejkrásnější. Po znovusjednocení Jižního Jutska a Dánska v roce 1920 tato tradice vymizela, k jejímu obnovení ale došlo během druhé světové války, kdy bylo zakázáno pořádat politické schůze, a tak se lidé scházeli právě u dortových stolů, což bylo legální.

Ani drobek pečiva nazmar

Chlebový dort není jedinou dánskou pochoutkou, na kterou se využívají zbytky staršího pečiva. Tradiční a velmi oblíbené jsou i romkugler neboli rumové kuličky, které najdete v Dánsku v každé pekárně nebo cukrárně. U nás je děláme jako nepečené cukroví na Vánoce. Původně je ale vynalezli dánští pekaři, když řešili, jak zužitkovat pečivo, které jim zbylo na konci dne a věděli, že ho už druhý den neprodají.

Chlebový dort brødtorte

Starší chleba se dá zužitkovat nejrůznějšími způsoby, dokonce z něj lze vyrobit i zmrzlinu. Pokud chcete zkusit dánský chlebový dort, můžete si ho různě obměnit podle vlastní chuti. Místo oříšků použít mandle, přidat trochu likéru (například Amaretto), cukr vyměnit za melasu nebo místo dvou pater udělat dort třípatrový. Určitě by v něm ale neměl chybět starší žitný chléb (v Dánsku je žitný chleba hutný a tmavší), kakao a náplň v podobě šlehačky a sladké marmelády, kterou lze doplnit i čerstvým ovocem. 

Co budete potřebovat:

  • 150 g lískových oříšků 
  • 150 g několik dní starého žitného chleba nalámaného na kousky
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • 3 lžíce kakaa
  • 6 vajec
  • 150 g hnědého cukru 

Na krém:

  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíci moučkového cukru
  • 6 lžic ostružinového džemu (vhodný je i jiný, který má tmavou červenou barvu) 
  • 50 g kvalitní hořké čokolády

Postup:

1. Lískové oříšky opražte za stálého míchání na suché pánvi, až začnou zlátnout (trvá to asi pět minut). Nechte je vychladnout a pak je rozmixujte v robotu spolu s žitným chlebem, práškem do pečiva a kakaem na jemnou drobenku.

2. Žloutky vyšlehejte s polovinou cukru do světlé pěny a vmíchejte do ní připravenou drobenku z žitného chleba. Z bílků a zbylého cukru ušlehejte pevný sníh a zlehka ho vmíchejte pomocí lžíce nebo stěrky do těsta.

3. Dvě kulaté rozevírací formy vyložte papírem na pečení. Připravené těsto rozdělte na dvě poloviny, každou nalijte do připravené formy, uhlaďte povrch a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte zhruba 20–25 minut do mírného ztmavnutí. Těsto příliš nevyběhne, ale to je v pořádku. Upečené korpusy nechte vychladnout.

4. Na krém vyšlehejte smetanu s cukrem. Korpusy uvolněte z forem a každý potřete na vrchní straně džemem. Na jeden díl natřete část šlehačky, položte na něj druhý díl, také ho potřete vrstvou šlehačky a posypte hořkou čokoládou nastrouhanou pomocí škrabky na hobliny.

Video se připravuje ...

Autor: AK