Co s povidly? Díky našim receptům zužitkujete ovocnou zavařeninu s chutí do poslední skleničky

26. února 2022 • 00:00

Také máte doma zásobu povidel z loňské, či dokonce předloňské úrody a už vám dochází fantazie, jak zavařeninu zužitkovat? Navařte a napečte podle našich nápaditých receptů ze sladké kuchyně. Nejenže odlehčíte vaší spíži, ale stoprocentně si i pochutnáte.

Také jste si ještě na začátku léta říkali: „Letos už žádná povidla vařit nebudu.“ Ale jakmile se začala úroda na stromech vybarvovat, neodolali jste a naplnili tolik skleniček, že se vám pod jejich tíhou ještě dnes prohýbají police ve spíži? Nezoufejte. Povidlových dobrot na vás čeká celá řada. Uvařte např. nadýchané povidlové knedlíky s vanilkovou omáčkou, napečte křehké makové koláčky nebo usmažte bavorské vdolky. Naše skvělé recepty si zamilujete natolik, že se vám povidel ze spíže možná ani nedostane.

Bramborové placky s povidly a mákem

Povidla jsou nedílnou součástí staročeské kuchyně, a jestli se mezi vámi najdou tací, kteří ještě neochutnali bramborové placky s povidly a mákem, je čas to napravit. Tradičně se připravovaly na rozžhavených plátech kamen, kdy se placky za zvuku praskajícího dřeva nafukovaly žárem. Takto si je již dnes může připravit jen málokdo, ale věřte, že z pánve rozpálené na běžném domácím vařiči budou také k nakousnutí. Dopřát si je můžete jako sladký oběd i večeři. Výborným dezertem z bramborového těsta je naopak bramborový závin se švestkovými povidly, který si v chladných zimních dnech nejlépe vychutnáte s šálkem horkého čaje.

Povidlové kapsičky

Jestliže patříte mezi milovníky listového těsta, pak vám jistě přijdou k chuti povidlové kapsičky. Pokud máte doma příliš řídká povidla, zahustěte je nastrouhanými piškoty nebo perníkem a hurá do pečení. Tahle dobrota z předpřipraveného chlazeného těsta na sebe nenechá dlouho čekat, a tak je i skvělou víkendovou snídaní. Za vyzkoušení stojí také skořicí provoněné povidlové šneky.

Kynuté buchty i rohlíčky

Až vytáhnete z trouby dozlatova vypečené buchty nebo rohlíčky, sladká vůně svolá do kuchyně mlsouny všech generací. Nadýchané a vláčné moučníky z kynutého těsta jsou totiž léty ověřenou jistotou, že si na nich pochutná opravdu celá rodina. A pokud by se přece jen našel nějaký zarputilý odpůrce povidel, není nic snazšího než mu pár kousků připravit s mákem, tvarohem nebo třeba ořechovou nádivkou.

Výtečnou alternativou ke kynutým rohlíčkům jsou také báječné mrkvové rohlíčky. Jak na ně, vás krok za krokem navede skvělý recept, který pro vás připravila inspirativní redakce časopisu F.O.O.D. Jsou vláčné a zároveň křehké, díky povidlům sladké, ale i lehce pikantní. Představují zkrátka dokonalé spojení chutí, které vás ohromí od prvního sousta.

Tvarohovopovidlové smaženky

Tuhle expres dobrotu v podobě tvarohovopovidlových smaženek zvládne připravit opravdu každý. Jsou chutnou svačinkou i snídaní na způsob francouzského toastu. Pochutnáte si na nich s čajem, kávou i kakaem. Pokud jen neradi trávíte v kuchyni příliš mnoho času, jistě vás potěší také rychlý recept na povidlové těstoviny s tvarohem.

Mřížkový koláč s povidly a tvarohem

Pokud máte rádi moučníky z křehkého těsta, pak si dozajista pochutnáte na vynikajícím mřížkovém koláči s dvojí náplní z povidel a tvarohu. Moučník ozdobený efektní mřížkou z úzkých proužků těsta nakrájených zubatým rádýlkem je výborným sladkým pohoštěním, kterým uctíte i nečekanou návštěvu.

Autor: VDŠ