Zavařte si meruňky: Máme recepty na domácí zavařeninu, kompot i čatní

12. července 2025 • 04:59

Málokteré ovoce dokáže člověka tak pozitivně naladit jako krásně oranžové meruňky. Zavařte si část úrody podle našich receptů, ať si můžete dopřát sladkou chuť léta, kdykoli dostanete chuť. 

 

V sezoně si vychutnejte sladkou chuť čerstvých meruněk, a jestli jich budete mít víc, ať už z vlastní zahrady, nebo třeba ze samosběru, určitě si je i zavařte. Tepelnou úpravou se totiž zvýrazní jejich vůně i chuť. Džemy i čatní můžete ještě chuťově vylepšit, například mandlemi nebo kořením, jako je vanilka, skořice, badyán nebo čerstvý zázvor. A do kompotů je dobré přidat meruňkové pecky, které jim dodají aroma. Máme pro vás několik prověřených receptů.

Máte rádi ovocné knedlíky? Je čas vyměnit jahody za meruňky:  

Video se připravuje ...

 Zdroj: Recepty.cz

Meruňkový džem

Meruňkový džem s vanilkou Meruňkový džem s vanilkou • Autor: F.O.O.D.

Co budete potřebovat:

  • 1 kg zralých meruněk
  • 500 g cukru 
  • šťávu z 1 citronu (nebo 1/2 lžičky kyseliny citronové)

Postup:

1. Omyté meruňky rozpulte, zbavte pecek a nakrájejte na kousky.

2. Na dno mělkého a širokého smaltovaného nebo nerezového hrnce nalijte citronovou šťávu (případně kyselinu citronovou rozpuštěnou ve 2 dl vody) a pomalu ji zahřejte. Přidejte nakrájené meruňky, zvolna je přiveďte k varu a za stálého míchání vařte asi 5 minut. Pak po částech přidejte cukr a džem vařte už jen několik minut, aby se cukr zcela rozpustil. Dobu varu prodlužte, jen pokud je džem příliš řídký. Hustotu můžete zkusit kápnutím na studený talířek. Pokud džem nesteče, je hotový.

3. Ještě horký džem nalijte do čistých skleniček, uzavřete je, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. 

RADA: Meruňky mají vysoký obsah pektinů, takže není třeba do džemu přidávat želírovací cukr ani jiné podobné přípravky, které způsobují zhoustnutí.

TIP: Džem ještě můžete vylepšit nasekanými mandlemi podle tohoto receptu.nebo do něj přidat vanilku.

Meruňkový kompot

Meruňkový kompot Meruňkový kompot • Autor: F.O.O.D.

Co budete potřebovat:

  • 1 kg pevných meruněk
  • 1 l vody
  • 450 g krupicového cukru

Postup:

1. Meruňky omyjte, rozpulte a zbavte pecek. Vodu svařte s krupicovým cukrem.  

2. Připravte si dokonale vymyté a vypařené sklenice, do kterých meruňky naskládejte řeznou plochou dolů. Do každé sklenice přidejte i jednu pecku pro zachování aroma meruněk.

3. Meruňky ve sklenicích zalijte horkým cukerným rozvarem tak, aby bylo všechno ovoce potopené, a lehce jimi bouchněte o kuchyňskou linku, abyste z nich odstranili bublinky. Sklenice uzavřete víčky, dejte je do zavařovacího hrnce a sterilujte 20 minut při teplotě 85 °C. Pokud jsou meruňky tvrdší, můžete dobu sterilování o 5 minut prodloužit. 

Varianta č. 2: Půlky meruněk naskládejte do sklenic a do každé přisypte cukr (na litrovou sklenici počítejte asi 2 lžíce cukru). Pak do sklenic nalijte vroucí vodu tak, aby sahala asi 1 cm pod okraj, sklenice ihned uzavřete a sterilujte, jak je uvedeno výše. 

TIP: Meruňky můžete zavařit i bez cukru, jen ve vlastní šťávě. Jsou vhodné i pro diabetiky a v zimě je využijete na koláče, ovocné knedlíky a další sladkosti. Příprava je stejná jako u kompotu, jen ovoce nezalévejte cukerným roztokem. Sklenice naplněné až po okraj půlkami meruněk uzavřete a sterilujte. 

Pikantní meruňkové čatní

Pikantní meruňkové čatní Pikantní meruňkové čatní • Autor: F.O.O.D.

Co budete potřebovat:

  • 1 kg meruněk
  • 2 červené cibule
  • 5 cm čerstvého zázvoru
  • 2 jablka
  • 2 červené chilli papričky
  • 1 lžičku koření pěti vůní
  • 1 lžičku mleté sladké papriky
  • 1 lžičku hrubě mletého pepře
  • 1 lžičku soli
  • 400 ml jablečného octa
  • 450 g krupicového cukru

Postup:

1. Meruňky vypeckujte a nakrájejte na kousky. Cibuli nakrájejte na půlkolečka, zázvor a jablka nastrouhejte nahrubo. Chilli papričky nakrájejte nahrubo.

2. Vše kromě meruněk dejte do hluboké pánve, přidejte koření, sůl a ocet a vařte asi 10 minut. Přidejte meruňky a vařte dalších 10 minut.

3. Když meruňky začnou měknout, vsypte cukr a míchejte, dokud se nerozpustí. Nechte ještě zhruba 15 minut za častého míchání mírně probublávat.

4. Hotové čatní naplňte do umytých a suchých skleniček, pevně je uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. 

TIP: Do čatní můžete dodat pořádnou porci mletých mandlí, s nimiž meruňky perfektně ladí. V takovém případě zkuste snížit obsah zázvoru nebo ho úplně vypusťte.

Zdroj: Recepty.cz, F.O.O.D.

Autor: Anna Kopečková