Fialové brambory? Nebojte se netradiční barvy, jejich chuť vám v ústech vyvolá duhový zážitek
Na první pohled se vám může zdát, že jsou to o něco tmavší brambory, ale když je překrojíte, překvapí vás barvou své dužiny. Jsou totiž fialové.
Konzumace fialových brambor se ovšem nemusíte bát, přes svou tak trošku „jedovatou“ barvu chutnají jako klasické žlutomasé brambory s lehce oříškovým nádechem. Navíc obsahují hodně vitaminu C. A ještě jedna věc – nepotřebují dlouhou přípravu, rády se totiž rozvářejí.
Víte, jak snadno loupat brambory? >>>
Domácí chipsy
Suroviny:
- 500 g fialových brambor
- řepkový olej
- hrubá mořská sůl
Postup:
Brambory důkladně očistíme kartáčkem pod tekoucí vodou a nakrájíme nebo nakrouháme na tenká kolečka. Ta po částech osušíme v papírových utěrkách a smažíme ve fritéze nebo v pánvi s vyšší vrstvou rozpáleného oleje. Chipsy vyndáme z oleje, necháme chvíli na vrstvě papírových ubrousků zbavit tuku a pak je osolíme.
Rekapitulace:
Doba přípravy: 40 minut
Počet porcí: 3
Cena cca: 60 Kč
Kaše s parmazánem
Suroviny:
- 1 kg fialových brambor
- 150 g másla
- 150 ml smetany ke šlehání
- 100 g parmazánu
- sůl
Postup:
Brambory oloupeme, pokrájíme na menší kousky a uvaříme v osolené vodě doměkka. Pak většinu vody slijeme, přidáme pokrájené máslo a smetanu a brambory rozmělníme metlou na kaši. Vmícháme do ní najemno nastrouhaný sýr a podle chuti můžeme lehce dosolit.
Rekapitulace:
Doba přípravy: 30 minut
Počet porcí: 5
Cena cca: 200 Kč